Neovisni novinarski portal
10.5.2021.
POLITIKA
Milorad Pupovac ( SDSS ) u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 : Da kojim slučajem mislim da je RH ista kao NDH, odabrao bih drugačiji način rada u njoj…

Milorad Pupovac ( SDSS ) u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 :
Da kojim slučajem mislim da je RH ista kao NDH, odabrao bih drugačiji način rada u njoj…

– Ako Vlada treba pasti, neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis- kazao je Milorad Pupovac gostujući danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Time je odgovorio svima koji su se po tko zna koji put o tome pitali i iščekivali što će Pupovac i njegov SDSS učiniti ako HNS izađe iz vladajuće koalicije zbog premijerovog odnosa prema zahtjevima hrvatskih učitelja i nastavnika koji su, zbog potplaćenosti, upravo u štrajku, a pred njima je zahtjevna reforma školstva.

Čelnik SDSS-, prenosi HRT, smatra da već dugo stanje u prosvjeti nije dobro, još otkako su im 2008. smanjene plaće, pa i danas trpe posljedice krize, što se reflektira na njihov entuzijazam i kvalitetu rada. A najgore je kad vide da se drugima plaće povećavaju, da za njih ima novaca, jedino ih nikad nema za prosvjetu. Ma koliko se Hrvatska deklarirala i propagandno reklamirala kao “zemlja znanja”…

HNS ne postavlja ultimatume

Pupovac ne misli da HNS ucjenjuje Vladu, niti da radi pritisak nekakvim ultimatumima, ali ako Vlada treba pasti, neka padne… Osobno je za kompromis. Smatra da je HNS u ovu Vladu ušao isključivo radi reforme obrazovanja, a ako se oko te reforme ne može postići dogovor unutar koalicije, onda bi to značilo kolege iz HNS-a potkopavati. Trenutno je HNS, kaže Pupovac, u poziciji izloženosti pritiscima izvana i iznutra, zbog čega ne mogu raditi ono radi čega su u kolaiciji i ono što bi prije svega htjeli. Dakle, provoditi reformu.

SDSS još nije odlučio, kazao je Pupovac, koga će podržati na predsjedničkim izborima. Zasad su, rekao je, aktivni promatrači i priželjkuju da se kampanja s krajnje izrazito pozicije vrati na centar, što bi im pomoglo da lakše donesu odluku o tome kojeg kandidata podržati.

Pupovac ocjenjuje da je Hrvatskoj potreban ozbiljan predsjednik, a ne estradna osoba i banaliziranje te funkcije, kao što je danas na djelu a kontaminira i aktualnu kampanju. Njemački predsjednik, dodao je, nema puno veće ovlasti od hrvatskog, pa ipak kod njih ta funkcija nije ni najmanje estradizirana.
Stipe Mesić je imao dobru mjeru svih elemenata, jer je, kazao je Pupovac, imao i elemente duhovitosti kada je mislio de je to korisno, ali se vrlo brzo vraćao u sferu ozbiljnih poruka i odluka.

Mediji kreiraju događaje i kad ih ima i kad ih nema…

S predstavnicima HVIDRA-e još nije dogovorio sastanak, a i kad će, ne zna se. Nije siguran da će u ovim okolnostima do toga doći, ali ako se to ikad dogodi, sigurno je da on i njegovi stranački kolege razgovor neće odbiti, a procjenjuje da bi do tog susreta moglo doći nakon komemoriranja žrtava Vukovara.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića doživljava li neugodnosti na ulici zbog svojih javnih istupa, Pupovac je kazao kako su reakcije ljudi s kojima se susreće puno drugačije od atmosfere koja se u društvu stvara. A u recentnom slučaju njegovih “usporedbi” RH i NDH. “bilo je puno više onih koji su mi dali podršku nego onih s neprijateljskim stavom”. Konačno, on Hrvatsku i nije usporedio s NDH, no, mediji imaju moć nešto dodati, preobličiti ili , pak, izostaviti…

-Moć medija je u tome da kreiraju događaje i kad ih nema i kad ih ima. Ovo nije prvi put da mi se to dogodilo. Izjava u kojoj sam rekao da kao hrvatski patriot izražavam najdublju zabrinutost zbog toga što u Hrvatskoj opet počinje praksa ideologije mržnje i nasilja koja je postojala samo u jednom razdoblju i režimu, u  medijima je prezentirana kako su to mediji htjeli- pojasnio je spornu izjavu o RH i NDH Pupovac.  A da kojim slučajem misli da je Hrvatska danas ista kao NDH, sigurno bi, naglasio je, odabrao drugačiji način rada u njoj.

Nije bitno mijenjanje državnih praznika, nego države same…

Međutim, na Hrvatskoj je da dobro razmili može li povijesnim revizionizmom, i govorom mržnje kao dominantnim u slanju poruka drugim zajednicama, pridonositi stabilnosti u regiji.

Na vječito pitanje zašto je SDSS još uvijek u koaliciji s HDZ-om, ponovio je kako u njegovoj stranci nisu zadovoljni brzinom rješavanja problema srpske manjinske zajendice, od elektrifikacije do dovođenja vodovoda, ali nekih pomaka ipak ima , jer sve do 2016. bio je nepisani moratorij na uvođenje struje u srpske kuće. Ništa se nije radilo, a danas se ipak radi, mada ne željenom dinamikom, jer još uvijek je oko pet tisuća domaćinstava bez vode.

Pupovac ne misli da je mijenjanje kalendara državnih praznika bitno, kao što nije ni najvažnija stvar na svijetu hoće li 18. studenoga biti državni praznik, bitno je, poručio je, mijenjanje države same kako bi postala bolje i poželjnije mjesto za ljude.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI