Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
POLITIKA
“Križni put” HDZ-ovih domoljuba do Bruxellesa

“Križni put” HDZ-ovih domoljuba do Bruxellesa

Nema većih lažnjaka od družbe sv. HDZ-a. Od početka iduće godine vidjet ćemo to na “širokom platnu”, kad Hrvatska preuzme predsjedanje EU-om i krene besprizorno fotošopiranje Plenkovićeve sljedbe. Veliki su to kršćani, katolici i domoljubi par excellence. Koji svoju posvećenost vjeri dokazuju križevima oko vrata, raspetim Kristom i Bogorodicom u svojim privatnim i radnim interijerima, prigodnim odlascima na mise i dodvoravanjem Crkvi. Ljubav prema domovini naplaćuju besprizornom otimačinom i stalnim ispostavljanjem računa za svoju “odanost”. Žive bahato kršeći gotovo svaku od deset Božjih zapovijedi, i pritom se drsko kunu u svoju kršćansku pravovjernost i domovinsku predanost. Njihova je laž degutantna do boli!

Fake je i sam šef stranke, Andrej Plenković, a onda i cijela njegova odana i prijetvorna sljedba. Bruxelleski dečko, kako voli reći Zoran Milanović, otkrio je u 40-tima velikog katolika u sebi, mada pripadnik “crvene buržuazije”, kojemu nikad ničega nije nedostajalo. Za njega je HDZ interesni klub preko kojega je ostvario svoje ambicije, prag koji je morao prijeći ako je htio političku karijeru. Prešao ga je lako, i ne osvrnuvši se za sobom, a ponajmanje su ga pritom mučila svjetonazorska i ideološka pitanja.  Pa ni prijatelji koje je ostavio iza sebe. HDZ je njegov padobran s kojim će sigurno doskočiti na cilj…

Profesorica s padobranom

Dubravka Šuica je već doskočila. Izvjesno je da će biti hrvatska povjerenica i potpredsjednica u Europskoj komisiji. Zadužena za demokraciju i demografiju. Paradoksalno. Žena koja ni u čemu nema vjerodostojnosti, pa čak ni u svojoj primarnoj profesiji. Profesorica je engleskog jezika kojemu je podučavala i djecu u dubrovačkoj srednjoj školi, iako je njezino znanje na razini tečaja pučkog otvorenog učilišta. Ali, kome je to važno… Gospođa se upisala u družbu sv. HDZ-a i kontinuirano napredovala. Hijerarhijski i materijalno. Srčano podupirući svakog novog šefa svoje stranke, ekvilibrirajući od Pašalića i Karamarka do Sanadera i Plenkovića. Šuica se drži one krležijanske fraze o politici konjunkture u kojoj vrijedi samo današnja predstava. U kakvoj si jučer glumio, to je sporedno!

Jer njezino mišljenje je samo ono koje će biti probitačno. Upravo takvim stavom dospjela je među kandidate za EK, a 23. listopada, nakon glasanja Europskog parlamenta, postat će, vjerojatno, i službeno hrvatska povjerenica u europskoj vladi.  Što dosta govori i o samoj EU i njezinim tijelima, bogme i politici.

Prošla je saslušanje pred europskim parlamentarnim odborima, dobila čak i potporu socijalista i liberala ( uskratili su joj je samo zeleni, ljevica i krajnja desnica ), unatoč njezinoj krajnjoj nekonzistentnosti i nevjerodostojnosti.
U Europskom parlamentu se „protivila zaštiti reproduktivnih prava žena, kao i zaštiti nekih drugih ljudskih prava i LGBT grupa“ , ali je na saslušanju spremno tvrdila kako će sa svima surađivati i „neće se protiviti ničem progresivnom“.

Koja je Šuica prava, ona domaća ili ona inozemna?

Njezino glasanje, branila se, nije bilo protiv rodne ravnopravnosti i prava žena, nego motivirano pitanjem proračuna i sredstava. Inače je uvijek predana rodnoj ravnopravnosti, a kako bi i moglo biti drugačije s obzirom da ima kćer i dvije unuke ( !?) Nije li i “suverenist” Hrvoje Zekanović svojedobno istim argumentima ( živim u kući s pet žena, majkom, suprugom i tri kćeri, pa kako bi ja mogao biti protiv zaštite prava žena?! ) pravdao svoje protivljenje Istanbulskoj konvenciji.

Stala je i u zaštitu LGBT zajednica, jer, veli, ako bi se netko u današnje doba tome protivio, to bi bila diskriminacija, a to nije u skladu s njezinim uvjerenjima. Kojim? Onim za po kući, ili onima za vani?

Jedna od najvećih Hrvatica Dubravka Šuica (foto www.dubravka-suica.eu)

Riječ je o tipičnoj HDZ-ovki koja se za domaće potrebe zalagala i za zabranu pobačaja, za priziv savjesti, protiv rodne ravnopravnosti i LGBT prava. Štoviše dovela je svojim glasanjem u pitanje i vladavinu prava kad se odlučivalo o Mađarskoj i Poljskoj. A sada na tu svoju ambivalentnost eksplicite poručuje: “Nemojte sumnjati u moje stavove kad je riječ o vladavini prava i transparentnosti”sasvim iracionalnoj, a ne posve utemeljenoj sumnji. Usprotivila se spornim izvještajima( Zuber i Estrela )  u EP-u ,  “ali ne zato što sam bila protiv ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, nego zato što je u tim izvještajima uvijek bilo nešto što nije imalo veze s rodnom ravnopravnošću i pravima žena” nego  su se tražila dodatna sredstva, a još je bilo vrijeme krize…
U Hrvatskom je saboru, neznatno prije toga, govorila kako je bila protiv rezolucije o ravnopravnosti žena i muškaraca jer je to bilo “izvješće portugalske lijeve kolegice koja je kroz to izvješće ubacivala pravo na abortus i reproduktivna prava”. Koja je Šuica prava?  Ona u Hrvatskom saboru ili ona pred europskim odborima? Jer, kako reče Vesna Pusić, kad bi HDZ bio to što Šuica govori na saslušanju, u Hrvatskoj bi bilo sasvim drugačije…

Da ne spominjemo njezinu netransparentnost u deklariranju imovine kojom raspolaže, nekmoli kako ju je stekla… Suprug joj je dobro zarađivao, a nešto je i naslijedila, nema tu ništa sporno, uvjeravala je kolege u Saboru.

Veleizdaja HDZ-ovih interesa

I gle, vraga. Sad se propitivanje porijekla Šuičine imovine, iz klupa HDZ-a naziva veleizdajom. Sabotiranjem nacionalnih interesa pokušajem dezavuiranja hrvatske kandidatkinje, ljubomorom na “HDZ-ov golemi međunarodni uspjeh” i sličnim glupostima.

No, taj isti HDZ svojedobno je uskratio potporu Vesni Pusić u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a. Jer je dolazila iz lijevog političkog spektra, nije bila “njihova”! A što nije HDZ-ovo to nije ni – hrvatsko!
Istu je sudbinu doživio i recentni pokušaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović za EU ombudsmana. HDZ-ovi eurozastupnici su joj se odbili potpisati na kandidaturu, njih petoro iz HDZ-a i Mislav Kolakušić, dok je Ruža Tomašić, unatoč neslaganju s Vidović osobito oko kažnjavanja Thompsonovog “pjesničkog poklića” ZDS, podržala njezinu kandidaturu iz principijelnih razloga. Nije joj to bilo dovoljno. Morala je odustati zbog nedovoljnog broja potpisa. Čija je Lora Vidović? Ukrajinska ?

Nova HDZ-ova grlata uzdanica, Tomislav Sokol, čak je , kako su izvijestili neki mediji, bio izuzetno bezobrazan pri odbijanju potpisa pučkoj pravobraniteljici. Baš kao što je izuzetno bezobrazan i u prozivanju svih oporbenih zastupnika u Saboru koji su se drznuli propitkivati Šuičinu imovinu, navodno vrijednu 5 milijuna eura ( kako je svojedobno prvi objavio Večernji list, svakako skloniji režimu negoli opoziciji ). Grozio se tog oporbenog “antihrvatstva”, pucao iz svih oružja, lijepio etikete i doslovce pljuvao po onima koji su se usudili i samo pitati o tome… Grmilo se protiv GONG-a, nazivalo ih se produženom rukom SDP-a jer su na Šuičinu nevjerodostojnost i nerazjašnjeno bogaćenje upozorili europske parlamentarce. Naravno, Hvidra nije produžena ruka HDZ-a, nego neovisna nevladina udruga…

To je to, tipično HDZ-ovo licemjerje, vječita dva aršina, jedan za njih i drugi za sve ostale. Jer, bože moj, oni su stvorili hrvatsku državu, i oni su jedini autentično hrvatski predstavnici naroda u zemlji i svijetu. Svi ostali su u Hrvatskoj “kinezi”…

Discipliniranje Hvidre

Na tom istom valu je i odnos HDZ-a i njegovih satelita prema Miloradu Pupovcu. Objektivno, “izvorni HDZ-ovci” o njemu misle što i najzadrtiji “hvidraši”, da tog “četnika” treba izbaciti, zajedno s njegovim SDSS-ovcima iz vladajuće koalicije, a SDSS zabraniti. Ali, okolnosti im ne idu u prilog, trebaju im te manjinske “srpske” ruke u Saboru, a i takav politički nekorektan govor nije primjeren budućoj predsjedateljici Europskom unijom. Pa su, nakon što je Plenković disciplinirao i njihovog šefa Josipa Đakića i njih, brzo prešli s ultimativnih zahtjeva za raskidom koalicije s Miloradom Pupovcem i zabrane njegove manjinske stranke, do dobrohotnog poziva na dijalog. Vjerojatno i suradnju. To je doista degutantno! Kako ovaj narod uopće može i jedne riječi vjerovati ljudima iz HDZ-a ?! Laž je njjihov osnovni politički alat, njihov sprej protiv dosadnih krvopija iz opozicije koje poput komaraca izazivaju svrab.

Nakon napada na hrvatske građane srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama, osude tih događaja iz redova HDZ-a bile su očito tek formalne, a ne stav. Izgovarane radi svijeta koji nas promatra, drži u šaci, gleda s podozrenjem. Stvarno je ono što je na riječkom radiju izletjelo  HDZ-ovoj Ivoni Milinović dok je razgovarala s istomišljenikom, voditeljem Markom Juričem, pa se odveć opustila. I komentirajući navijačku pjesmu “torcidaša” s antisrpskim stihovima “Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba”, osim irelevantnog ispravka jednako ubojitog nacionalističkog i mrziteljskog sadržaja, ispalila kako Rijeci sa 6,5 posto Srba vrbe nisu potrebne. Ali u Dalmaciji, po nekim selima s 30 ili 40 posto Srba, e to je druga stvar…

Ivonino i HDZ-ovo antisrpstvo

HDZ Rijeke reagirao je tek kad je “pukla bruka”. Desetak dana nakon događaja! Dakle, njima ništa nije zasmetalo u javnom nastupu njihove članice, pače gradske vijećnice, štoviše, predsjednice Odbora za nacionalne manjine u GV, sve dok sporne izjave kolegice nisu iscurile u javnost. I onda su je brzo “oštro osudili”, najavili raspravu na stranačkim tijelima i eventualno pokretanje stegovnog postupka. Ali, da je kojim slučajem šira i senzibilnija javnost ostala prikraćena za Ivonino slikovito antisrpstvo , ne bi im palo na pamet makar i porazgovarati s kolegicom o njezinom primitivnom šovinizmu. Pa zašto i bi?  I oni misle kao i Ivona, ali paze da im se ne omakne, bar ne tamo gdje nije poželjno…

A da ne govorimo o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je prvorazredni fake.  Loša glumica koja preferira loše društvo, a hini sveticu.  Što ona doista misli, to ni ona sama ne zna. Govori što joj se kaže ( napiše ) , a to nije puno bolje negoli kad govori sama, “iz glave”. Jednom je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav, a drugi put nije, krivi su savjetnici koji su joj to više puta kazali. Za nju su, kao i za ostatak sljedbe, Titov režim i NDH isto, sve su to isti totalitarizmi, a svijet, koji to tako ne vidi, je valjda neinformiran…

To je sve isti mentalni kod, isti tok svijesti, ista prijetvorna družba sv. HDZ-a koja jedno govori, drugo misli, a nešto treće radi. Kako bilo, što god rade,  primarno je za njihov, privatni, a ne opći, interes. Netko ovih dana zgodno reče, prva generacija HDZ-ovaca je opljačkala Hrvatsku, druga je privatizirala, a treća odlazi u Bruxelles…To je hrvatski progres!

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI