Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
crkveni kutak
E-kontemplacija...

Klikni za molitvu:
Vatikan za 99 eura prodaje USB ‘pametni križ’ i ‘e-krunicu’ koja se aktivira križanjem, te nadgleda koliko se moli

E-kontemplacija...

Sljedeća vijest nije šala. Vatikan, odnosno bajoslovno bogata krovna katolička organizacija na čelu s papom Franceskom je prije par dana lansirala na tržište tzv. pametnu e-krunicu i prodaje ju za –  99 eura. Ta naprava s memorijom se nosi oko ruke, a svrha joj je i da prati koliko se njezin molitelj česti moli, te da ga podsjeća na to da se moli šta češće. Tako će katolici za svega 750 kuna uvijek imati pri sebi uređaj koji mu broji molitve i aktivira se kada se katolik prekriži, odnosno ritualno prinese dlan čelu i prsima iscrtavajući oblik križa.

Click To Pray eRosary , odnosno Klikni za molitvu e-krunica izvorni je naziv te naprave koja se u postupku korištenja umrežava s istoimenom aplikacijom za tzv. pametne telefone.

-Ovo je interaktivan, pametan i app-driven uređaj koji služi kao alat za učenje kako moliti krunicu. Može se nositi kao narukvica, a aktivira se izradom znaka križa. Sinkroniziran je s istoimenom besplatnom aplikacijom koja omogućuje pristup audio vodiču, ekskluzivnim slikama i personaliziranom sadržaju o molitvi krunice. Kao takav, ovaj je duhovni prijedlog svima dostupan (ponajprije onima koji imaju 99 eura op.a.). Usmjeren prema perifernim granicama digitalnog svijeta u kojima mladi žive, eRosary Click To Pray služi kao pedagogija utemeljena na tehnologiji koja uči mlade kako moliti krunicu, kako je moliti za mir, kako promišljati evanđelje. Stoga ovaj projekt objedinjuje najbolje duhovne tradicije Crkve i najnoviji napredak tehnološkog svijeta. Mnogi će korisnici biti oduševljeni saznanjem da ova pametna krunica pripada istoj obitelji kao i Click To Pray , službena molitvena aplikacija Papine svjetske molitvene mreže- rekao je Fra Frédéric Fornos,  međunarodni direktor crkvevne organizacije nazvane Papina svjetska molitvena mreža, na raskošnom predstavljanju elektronske krunice u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Fizički se uređaj sastoji od deset uzastopnih zrna crnog ahata i hematita krunice, te pametnog križa koji pohranjuje sve tehnološke podatke povezane s aplikacijom, pojašnjavaju tvorci električne narukvice s pametnim križem.

Kako se pojašnjava, ova krunica zapravo služi za molitvu za mir u svijetu.

Ipak, čini se kako ima i drugu svrhu. S obzirom na brojnost navedene molitvene zajednice, čini se da će prodavatelji elektronske krunice lijepo i zaraditi pa mogu mirni i u miru moliti za mir u svijetu: Pretpostavlja se da će milijuni htjeti kupiti uređaj koji bilježi njihove molitve, pa kad se to pomnoži s 99 eura, bit će tu lijepih više stotina milijuna eura na računu dovitljivih katoličkih biznismena.

Inače, nije ovo prvi proboj Vatikana u svijet pametnih telefona i njihovih vlasnika. Lani je lansirana Follow JC Go!, klon megapopularne aplikacije Pokemon Go! u kojem su glavni junaci katolički sveci, a ne Pokemoni.

.Kada se jednostavnost susreće s elegancijom… Spajanje tradicije sa suvremenošću jednostavnim linijama i krivuljama – to je naša filozofija dizajna. Zrno crnog zrna ahata i hematita spajaju se s pažljivo gotovim križem, koji simbolizira trajnu ljudsku vjeru. Uz svakodnevnu molitvu, uređaj bilježi i prikazuje podatke o vašem zdravlju kako bi vas potaknuo na bolji životni stil. Click To Pray eRosari vam pomaže da se više uključite u svoju svakodnevnu molitvu moleći krunicu za svjetski mir. Uz pomoć aplikacije možete moliti krunicu uz vodič posebnih audiovizualnih sadržaja… – reklamiraju se na stranicama za prodaju e-krunice s pametnim križem.

Nema sumnje da su narudžbe iz Hrvatske već zatrpale vatikanske online trgovine. U Hrvatskoj su krunice inače vrlo traženi artikl, a ima ih i u velikom broju automobila okačenih na retovizor. Doduše,  prodaja je pala otkad se netko dosjetio prodavati naljepnice s motivom krunice koje se onda zalijepe na poklopac prtljažnika.

Prema nekim popisima iz 2011. g., tvrdi se kako u Hrvatskoj bogufala ima 3.697.143  onih koji su se izjasnili kao katolici. Teško da ima toliko ljudi koji su zbilja upoznati s naukom Isusa Krista, jer bi Hrvatska danas drukčije izgledala, te bila zemlja kojom vladaju časni, mudri i pošteni ljudi, a ne, kao što je čest slučaj, moralne nakaze, lopovi, prevaranti, gramzljivci i ostali izopačeni ‘uglednici’ koji se jako vole slikati po svetištima, oltarima i s biskupima.

No, svejedno: ako svatko od deklariranih katolika kupi e-krunicu kako bi e-kontemplirao, Vatikan bi samo na Hrvatima mogao inkasirati 366.017.157 eura, odnosno 2 milijarde 781 milijun 730 tisuća i 393 kune i 20 lipa.

Bogu hvala… – rekli bi u Vatikanu. 

 

Predstavljanje aplikacije i e-krunice u Rimu  (foto clicktopray.org / Paul Haring)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI