Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
eu
Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Europski parlament ‘duboko razočaran’ ‘strateškom pogreškom’ jer na ‘sastanku na vrhu EU-a’ nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Izostanak dogovora o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom je pogreška, ističe se u priopćenju Europskog parlamenta. U rezoluciji usvojenoj danas Europski parlament ističe da su obje zemlje ispunile uvjete za početak pregovora.

-Parlament je izrazio duboko razočaranje zbog toga što na sastanku na vrhu EU-a 17. i 18. listopada nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Zastupnici su izrazili žaljenje zbog toga što su Francuska, Danska i Nizozemska blokirale tu odluku i kazali da su proteklih godina Albanija i Sjeverna Makedonija poduzele značajne napore te ispunile kriterije EU-a za početak pregovora o članstvu. Pohvalivši nastojanja Sjeverne Makedonije za rješavanje teških bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama zastupnici su pozdravili i najnovije pravne reforme proveden u Albaniji – ističe se iz Europskog parlamenta. 

Strateška pogreška

Parlament je istaknuo da je nedonošenje odluke strateška pogreška čelnika EU-a kojom se narušava kredibilitet EU-a i šalje negativna poruka drugim mogućim zemljama kandidatkinjama. Time bi se također moglo omogućiti drugim vanjskim čimbenicima, čije djelovanje ne mora biti u skladu s vrijednostima i interesima EU-a, da se približe i Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, dodali su zastupnici.

Višejezični natpis na zidu EU-parlamenta (foto TRIS/G. Šimac)

Reforma procesa proširenja koju zagovaraju neke zemlje ne bi trebala omesti da se Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje već ispunjavaju zahtjeve, ocjenjuje prema vlastitim zaslugama i objektivnim kriterijima, a ne da ih ocjenjuju domaći politički programi u drugim zemljama, stoji u tekstu.

‘Nije trenutak slave za EU’

Zastupnici su pozvali države EU-a da prema Albaniji i Sjevernoj Makedoniji postupaju odgovorno i da na sljedećem sastanku donesu jednoglasnu pozitivnu odluku. Parlament bi trebao pojačati svoje aktivnosti demokratske potpore kako bi osigurao da nacionalni parlamenti zapadnog Balkana imaju ulogu pokretača demokratskih reformi, dodali su europarlamentarci.

Europsko vijeće prošli tjedan nije postiglo dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Većina zemalja je bila za, ali je potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica. Francuska je s Macronom najglasnija protivnica skorog europskog proširenja.

Povjerenik za proširenje EU-a Johannes Hahn ponovio je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu kako ovo “nije trenutak slave za EU”.

Europski parlament (Wikipedia)

“Gdje je naša predanost i podrška onima koji preuzimaju najhrabrije političke rizike? Sjeverna Makedonija i Albanija su učinile i više od onoga što smo tražili. Impresivne reforme ostvarene su u obje zemlje u području vladavine prava, pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, istaknuo je Hahn.

Spor oko imena između Skopja i Atene trajao je gotovo 30 godina. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u koja je, slažu se eurozastupnici, napravila “povijesni kompromis” i promijenila naziv u Sjeverna Makedonija.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP/S&D) je u raspravi opisao kočenje Sjeverne Makedonije i Albanije kao “povijesnu pogrešku EU-a”.

“Još jednom je blokiran pregovor s dvjema zemljama zbog unutarnjopolitičkih razloga i dilema malog broja članica. Pogotovo od strane onih, koji paradoksalno, žele obnoviti Europu”, poručio je Picula.

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ/EPP) upozorila je da blokiranje dviju balkanskih zemalja “otvara vrata drugim igračima da popune prostor koji je Unija ostavila netaknutim”.

Oko Europskog parlamenta uvijek ima turista koji vjeruju u Europu (foto TRIS/G. Šimac)

“Svi smo se nadali da će njihov veliki trud biti nagrađen pozitivnim signalima, a umjesto toga su dobile hladan tuš”, rekla je Zovko u raspravi.

Hahn je pozvao na promjenu odluke do summita EU lidera i zemalja jugoistočne Europe u Zagrebu u svibnju, ali bugarski eurozastupnik Andrey Kovatchev (EPP) smatra da EU ne smije čekati summit za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om.

“Trebamo ispraviti grešku što je prije moguće. EU mora što prije vratiti povjerenje tih zemalja”, rekao je Kovatchev.

Bugarski eurozastupnik Ilhan Kyuchyuk iz grupe Obnovimo Europu ne dijeli mišljenje Macrona i smatra da su Sjevernas Makedonija i Albanija “pokazale da žele biti dio europske obitelji”.

Prazan Europski parlament (foto TRIS/G. Šimac)

Francuski zastupnik Jordan Bardella iz zastupničkog kluba Identitet i demokracija (ID) optužio je Albaniju da “ima mafijaške organizacije u Francuskoj”.

Bardella se također zapitao “zašto dopustiti ulazak u EU zemljama koje imaju drukčiji način života i pod utjecajem su Erdogana”.

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) upitao ga je da pojasni različit način života Sjeverne Makedonije i Albanije u odnosu na članice EU-a.

“Izabran sam u Francuskoj kako bih branio interese Francuza. Izabran sam prije svega kako bih branio interese svog naroda”, odgovorio mu je Bardella.

Pogledajte video zapis rasprave Europskog parlamenta (23.10.2019.)

https://www.europarl.europa.eu/plenary/hr/debates-video.html

Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI