Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
BANDIĆGRAD / KRONIKA 112 / pranjosuđe
Ilustracija:  plakat na zagrebačkim fasadama (foto TRIS/G. Šimac)

Četiri godine nakon prijave Uskoka:
Potvrđena optužnica protiv Bandića i Pripuza u tzv. aferi Agram

Ilustracija: plakat na zagrebačkim fasadama (foto TRIS/G. Šimac)

Optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika te poduzetnika Petra Pripuza iz afere Agram koja se odnosi na zbrinjavanje zagrebačkog otpada, odnosno za navodne nezakonitosti kojim su građani oštećeni za više od 25 milijuna kuna. Na ovoj aferi nazvanoj Agram moglo bi se, među ostalim, reći kako nije istina da naši sudovi ne rade svoj posao: Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. – od tada je prošlo četiri godine, a sud je u dva navrata vraćao optužnicu na doradu Uskoku nakon što su angažirani sudski vještaci svojim vještinama utvrdili da tim poslom zagrebačka Čistoća nije oštećena.

Naime, ekipe Uskoka kojima je posao suzbijanje organiziranog kriminala i privođenje pravdi organiziranih kriminalaca među nama je u ponovoljenoj optužnici tvrdio da je Bandić omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi, ali je Županijski sud tu optužnicu u ožujku ponovno vratio na doradu tražeći od Uskoka da dodatno precizira o kakvoj je, je li, neimovinskoj koristi riječ.

Ponovimo kako je optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te ‘poslovnih partnera’ gradskih tvrtki u aferi Agram USKOK sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Ilustracija: plakat na zagrebačkim fasadama (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

“Možemo od Kondora unajmiti kontejnere što ih Čistoća nema. Nazovi Kondora, unajmi, a u aneksu natječaja formu zadovolji, jer idemo u susret priči koja će se za tri dana dogoditi…”, navode se riječi M. Bandića u transkriptima telefonskih razgovora koje je Uskok tajno snimio. .

“Vijeće je potvrdilo optužnicu jer je zaključilo da ne može ulaziti u mišljenje vještaka, ali ponavljam da će tijekom postupka sve optužbe biti odbačene i da će ovo završiti oslobađajućom presudom”, rekao je, poput dobro upućenog proroka, nakon sjednice optužnog vijeća Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo.

Dodajmo i kako jutros na Sljemenu pada snijeg, te će jednog dana biti obnovljena sljemenska žičara.

Ilustracija: plakat na zagrebačkim fasadama (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI