Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
EKOLOGIJA / ekopis / HRVATSKA
Dinara (foto TRIS/G. Šimac)

Vijest dana i noći:
Ina će bušiti Dinaru, Velebit, Biokovo…?

Dinara (foto TRIS/G. Šimac)

Hoćemo li uskoro ugledati naftne platforme i čađave bušotine na Dinari, Velebitu, Biokovu i ostalim hrvatskim planinama u lancu nazvanom Dinaridi, jednom od najljepših  i najočuvanijih dijelova Europe? Hoće li naftne kompanije u svojim agresivnim postupcima bušenja krških stijena zagaditi podzemne vodotokove i pitku vodu za milijune žednih usta? Lako moguće, jer je u državi s ovakvim političkim vodstvom nema mjesta za optimizam, razum i zdravu budućnost njezinih građana i budućih generacija.

Naime, kako su objavili u Agenciji za ugljikovodike ‘danas je u 12.00 sati službeno zatvoreno treće nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, a’za koje je u Agenciju za ugljikovodike pristigla jedna ponuda’,  a Hina piše kako neslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtki INA’.

-Treće nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu otvoreno je 30. siječnja 2019. godine, a zainteresirani ponuđači mogli su se prijaviti za četiri istražna prostora koji se protežu na preko 12.000 km četvornih. Slijedi postupak pregleda i evaluacije pristigle ponude te radnih programa unutar ponude od strane Povjerenstva za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, a koje će prema nadležnom ministarstvu uputiti prijedlog Odluke za dodjelu dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika ukoliko su zadovoljeni svi propisani kriteriji. Očekuje se da će cijeli proces biti dovršen do početka iduće godine – kažu u toj Agenciji kojoj je zadatak ponuditi na pladnju što veću površinu naše domovine Hrvatske na trideset i više godina.

Dinara (foto TRIS/G. Šimac)

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Tzv. istražno razdoblje traje pet godina, a u to vrijeme naftne korporacije na tom golemom prostoru mogu bušiti Hrvatsku gdje im se prohtije.

Po podacima iz nadmetanja, dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika dodijeliti će se odabranom ponuditelju na razdoblje od najviše trideset godina, koje se sastoji od istražnog razdoblja i razdoblja eksploatacije, a počet će teći danom stupanja ugovora na snagu.

Je li se zbog ovoga smrzavalo, čučalo i ginulo u Domovinskom ratu po vrletima Velebita i Dinare?

O ustupanju Hrvatske naftnim kompanijama smo pisali nebrojeno puta.

Dinara…

No malo tko je reagirao na činjenicu da sve Vlade RH tzv. Plenkovićeva, Oreškovićeva, a ranije i Milanovićeva…. provode istovjetnu politiku koja je rezultirala time da je gotovo čitava površina kopnene Hrvatske, izuzev Istre, data na uporabu naftnim kompanijama.

Tako će malo tko reagirati i na ovu vijest, a Hrvatska će, ako se uskoro ostvare mračni planovi koje domaće vlasti već dugo kuju s naftnim moćnicima, postati svojevrsna europska Nigerija, odnosno još jedna mračna kolonija naftnih korporacija.

Na žalost, zbog pasivnosti i prevladvajućeg hrvatskog stajališta ‘šta me briga, ne tiče me se’ ispaštat će naša djeca i unuci.

I zasigurno neće imati oprosta za kukavičluk i nehaj svojih predaka, odnosno aktualnih žitelja Hrvatske.

 

Dinara – Foto: Momir Mošo Karabuva

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI