Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Prosvjed prosvjetnih radnika urodio plodom: Vlada prihvatila dijalog, obećala razmotriti zahtjeve za povećanje plaća, pa štrajka prvog dana nastave neće biti

Prosvjed prosvjetnih radnika urodio plodom:
Vlada prihvatila dijalog, obećala razmotriti zahtjeve za povećanje plaća, pa štrajka prvog dana nastave neće biti

Prosvjetni radnici, okupljeni na Markovom trgu, i ujedinjeni zahtjevom za povećanjem plaća ( koeficijenata) za 6 posto, danas ipak nisu kucali na zatvorena vrata. Premijer Andrej Plenković udostojio se primiti predstavnike sindikata obrazovanja ( Sanju Šprem i Branimira Mihalinca )  i saslušati zahtjeve učitelja i nastavnika. I začudo, Vlada je, javlja N1, odlučila prihvatiti zahtjeve prosvjednika, štoviše, drži ih opravdanim, jer sustav je pred kurikularnom reformom i velikim izazovima, a dešperatni i potplaćeni nastavnici nisu baš podobni za provedbu reforme. Zato će njihove plaće biti povećane, a koliko, dogovoreno je da će o tome Vlada “svoju zadnju” reći za 10-ak dana.

Oko tisuću i pol prosvjetnih radnika iz cijele Hrvatske prodefiliralo je danas u prosvjednoj šetnji Zagrebom, od Hrvatskog narodnog kazališta do Markovog trga. Zahtijevali su od Vlade povećanje plaća za 6 posto.

Prizori su čisti deja vu, na sliku i priliku onih iz 2014. kada su pod vladinim prozorima, uz bubnjeve i zviždaljke, gromoglasno poručivali “ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta vaša glupost”. No, glupost se pet godina žilavo opirala pameti, a učitelji i nastavnici ponižavali su se i obezvrijeđivali od Vlade i dalje. Ovog puta prosvjetari su naumili ići do kraja i zaprijetili štrajkom prvog dana nove školske godine, 9. rujna, ukoliko ne dođe do pomaka u pregovorima s Vladom. I , kako se čini, cilj su postigli…

Nakon sastanka predstavnika sindikata srednjih škola s premijerom i resornim ministrima, sindikalni čelnik Branimir Mihalinac obznanio je da štrajka, zasad, ipak neće biti jer je Vlada prihvatila zahtjeve učitelja i nastavnika. Točnije, Vlada će razmotriti zahtjeve i za desetak dana, negdje do 18. rujna, izjasniti se o njihovoj oportunosti. Bit će to prilika, kazali su sindikalisti, da Vlada pokaže koliko joj je obrazovanje važno. A za štrajk, ukoliko zahtjevi ne budu realizirani, uvijek ima vremena.

Sanja Šprem, čelnica sindikata hrvatskih učitelja, izjavila je kako se nada da će premijer uvažiti argumente sindikalista za povećanjem plaće, te upozorila da nijedna reforma ne može biti besplatna, a ulaganje u obrazovanje i učitelje je ključ uspjeha.

Prosvjednike je, neizravno, podržala i ministrica Blaženka Divjak,  napominjući kako će u pregovorima držati stranu – učenika, te konstatirajući kako nema kurikularne reforme bez pravednog sustava plaća. Založila se za iznalaženje kvalitetnog rješenja koje će osigurati učenicima najbolje obrazovanje.

A plaća od šest tisuća kuna nakon 40 godina rada u školstvu, u razredu s učenicima, svakako nije ni motivirajuća ni pravedna.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI