Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije o “slučaju Duhaček”: Ovo je nedopustivi pritisak na slobodu rada novinara u Hrvatskoj!

Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije o “slučaju Duhaček”:
Ovo je nedopustivi pritisak na slobodu rada novinara u Hrvatskoj!

Stižu osude jučerašnjeg privođenja Indexovog kolumniste Gordana Duhačeka sa svih strana. Priopćenjem se oglasila i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije koji najoštrije osuđuju taj čin policije i uhićenje novinara zbog javno iznesenog mišljenja i kritike na koju svaki građanin ima ustavno pravo.

– Smatramo ovo nedopustivim pritiskom na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednim u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku (slučajevi Erceg i “ćaća“ na Korčuli). Nažalost, sve ovo govori u prilog tome da policija ni sud ne razumiju svoju ulogu u demokratskom društvu, a to je da štite i omogućuju ostvarivanje ljudskih prava građana i građanki, a ne da ih neopravdano ograničavaju- ističe se u objavi.
Iako je prekršajno kažnjavanje vrijeđanja policije legitimno, kažu, to se ne ni na koji način ne smije koristiti za kažnjavanje javno iznesene kritike pojedinačnog policijskog postupanja, pogotovo kada isto kritički propituje i komentira novinar u cilju informiranja javnosti i društvene debate. Takvo policijsko postupanje neopravdano ograničava pravo na slobodu izražavanja i krši Ustav RH i Europsku konvenciju za ljudska prava, smatraju u Kući ljudskih prava i Centru za mirovne studije.
Ocjenjuju da podizanje optužnog prijedloga za satiričku obradu pjesme “Vilo Velebita” zbog vrijeđanja i omaložavanja moralnih osjećaja građana također nije u skladu s Konvencijom i praksom Europskog suda za ljudska prava koje je RH obavezna poštovati.

– Sud je u više predmeta nedvojbeno utvrdio kako građani u demokratskom društvu, a posebno novinari imaju pravo kritizirati društvene i političke događaje korištenjem satire, ali i izražavanjem misli i ideja koje mogu omalovažavati, vrijeđati ili šokirati državu ili dio građana i građanki- konstatiraju, i sa žaljenjem zaključuju da policija i Prekršajni sud u Novom Zagrebu sustavno ignoriraju obavezujuću praksu Europskog suda za ljudska prava te zahtijevaju od policije i suda da svoja postupanja hitno usklade s međunarodnim obvezama RH i prestanu s neopravdanim ograničavanjem slobode izražavanja kao jednog od temeljnih ljudskih prava.

Foto: N1
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI