Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA
Andrej Plenković (foto Tris)

Koja je ovo država? Rigidna, autoritarna, u kojoj je vladavina prava u pelenama punim s….

Andrej Plenković (foto Tris)

Neke vijesti naprosto vas ostave bez teksta. Zbog šoka, nevjerice, i naposljetku, nemoći. Uvjeravaju vas da živite u modernoj demokratskoj državi, vladavini prava, a onda svjedočite teroru represivnog aparata kojemu je, izgleda, jedina svrha i zadaća servisirati establishment, a ne služiti zaštiti i sigurnosti naroda koji ga plaća. Opet imamo verbalni delikt kao prvorazredni zločin, za naše institucije opasniji i zloćudniji i od najtežih akata protiv države i naroda. Jer, što je gore nego kad je car gol?

A istodobno, s povratkom verbalnog delikta kao krimena par excellence, suspektni tipovi pod istragama za kriminalne radnje, per fin, čak i osuđenici s podobnom stranačkom legitimacijom, uživaju u svim privilegijama svojih ničim ugroženih političkih pozicija. Ako sustav počiva na krimogenim tipovima, zar može biti išta do li kriminalan?

Dok Skejo kliče ZDS, Duhaček sjedi zbog twitta u ćeliji…

U istom ( proteklom ) tjednu za pamćenje, uhapšen je i pritvoren u ćeliju novinar Indexa Gordan Duhaček zbog dva, objektivno benigna, twitta; oslobođen krivnje Božidar Kalmeta, HDZ-ov kapitalac za sva vremena, kojeg je usred sudskog postupka i njemu usprkos, šef stranke Andrej Plenković promaknuo u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a; i kao šlag na ovog mišomornoj torti, ražalovani ministar uprave Lovro Kuščević, kojemu je zbog sumnje na nezakonite radnje oduzet saborski imunitet, predložen je u Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora. Čista travestija!
Kako razumjeti da u državi, članici Europske Unije, koja ponosno pretendira drugima docirati o demokraciji, ljudskim pravima, slobodi govora i izražavanja ( osobito onima iz regije koji još sjede u EU čekaonici), netko završi u zatvoru zbog, nimalo terorističkih, pa ni protudržavnih, twittova na društvenoj mreži? Zbog jednog pankerskog akronima ( ACAB- svi su policajci gadovi, kopilad ), isprovociranog brutalnom policijskom intervencijom u jednom zadarskom fast foodu. Ili zbog satiričnog “prepjeva” Vile Velebita kojim dominiraju govna što se nekažnjeno izlijevaju u naše more…

A u isto vrijeme Skejo i kreature u crnim odorama s ustaškim znakovljem i kličući službeni pozdrav kvislinške NDH nekažnjeno paradiraju ulicama hrvatskih gradova.
Što kaže naša buduća povjerenica Europske komisije Dubravka Šuica, zadužena za resor demokracije ( i demografije ) u Uniji na to da opet imamo verbalni delikt o kojemu su oni na vlasti i njihovi pobočnici po potrebi, govorili kao specifikumu totalitarnog komunističkog ( socijalističkog) Titovog režima? Zašto se ne očituje o tome novoproglašena čuvarica europske demokracije?

Kuščević, ekspert za zakonodavstvo ( !? )

S druge strane, kako shvatiti otkud nekomu pri zdravoj pameti uopće ideja, smjelost, drskost, da proskribiranog Kuščevića, smijenjenog s ministarske pozicije zbog sumnje na brojne zloupotrebe položaja, makinacije sa zemljištem i njegovim prenamjenama, dodjelom POS-ovih stanova rodbini, predloži u Odbor za zakonodavstvo? Čovjeka koji je pod istragom jer je sa zakonima bio na “vi”!?

I onda još i Kalmeta. Znao sam to, veli, nakon izricanja nepravomoćne oslobađajuće presude. Ali, tko bi mi vjerovao? To je jedino točno što smo od njega za svih ovih godina čuli. Jer, njegovi su bliski suradnici, među ostalim i državni tajnik u njegovom ministarstvu, osuđeni za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta ( afera HAC-Remorker) koje su bile izravno u resoru tadašnjeg ministra Kalmete. A gle, on o tome nije ništa znao. Sutkinja kaže, sudi se na temelju dokaza, a ne novinskih napisa i uličnih tračeva. Istina, ali, zar je moguće da svi oko ministra kradu i maste brk a ministar o tome ništa ne zna, ništa ne vidi. Ako ništa drugo, morao bi biti bar zapovjedno odgovoran. Pa primao je vrlo dobru plaću da pazi što mu se u ministarstvu događa i kako se državni novac troši. Ako se, kako vidimo, besramno odlijevao u privatne džepove, ministar za to mora snositi makar neke konzekvencije. Pod pretpostavkom da sam nije bio dio koruptivne hobotnice, a u ovoj zemlji malo koga će, osim sud, u to uvjeriti…
Sad još samo da sud oslobodi Ivu Sanadera, da odbaci optužbe protiv potpuno iracionalnog Milana Bandića, da propusti rokove i odvede u zastaru postupke protiv Nadana Vidoševića, i time smo počistili sve svoje smeće, a da zatvore nismo morali pretrpavati niti kapitalce miješati sa sitneži koja guli kazne zbog grama –dva marihuane ili duga od 120 kuna…

Verbalni delikt

Dosta je više parafraziranja onog potrošenog turističkog slogana o maloj zemlji za veliki ( odmor ) lopovluk. Kao da je zgodni slogan ili dosjetka rješenje naših problema. Pa kad konstatiramo da se na sve strane ovu zemlju i ovaj narod potkrada, pače, bezočno pljačka, kao da smo zadovoljili svoju potrebu za pravdom. A zapravo se radi o stanju svijesti koje vlast poima po sebi lopovskom, i o defektnom mentalitetu, kojeg smo kroz desetljeća izgradili, a po kojem u tome nema ništa osobito, a kamoli da bi zbog te bezočne pljačke koju na svakim izborima legaliziramo, proizašla kakva pobuna.

Trideset godina HDZ, a pogotovo njegovo zadriglo ultraško krilo rasuto po kojekakvim marginalnim skupinama što se pretenciozno nazivaju strankama, talambasaju o protunarodnom bivšem sustavu u kojem se odlazilo u zatvor zbog pjevanja Vile Velebita, ili spomena imena hrvatskog. A što imamo danas? Danas vam se sudi zbog satire, zbog kritike jedne institucije an gro, zbog duševnih boli nedodirljivih društvenih uglednika zaštićenih poput ličkih medvjeda. Prema podacima HND-a u 90 hrvatskih medija vodi se 1163 sudska postupka protiv novinara. Zbog mišljenja, stava. Zbog nepoštivanja slobode izražavanja, zbog zatiranja medijskih sloboda.

I dok kuščevići, sanaderi, kalmete , bandići i ini. mirno spavaju jer znaju da im se u ovom “demokratskom sustavu” baš ništa ne može dogoditi, jer je stvaran za njih i po njihovoj mjeri, dotle novinari koji poštuju svoju profesiju i pravila zanata, više od privilegija kojima ih režim vabi, strepe nad vlastitom i sudbinom svojih obitelji. Samo zato što su slobodu govora i izražavanja shvatili kao jedno od najvećih postignuća demokracije. Ali ne one kakvu bahato i agresivno pred javnošću brani HDZ-ov premijer Andrej Plenković, dok mu se vlastita kuća ( HDZ ) trese…

“Projekt Plenković” nije uspio…

Njega ne brine vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i njegovo prizivanje revolucije i “crnih labudova” i možebitnog novog vukovarskog prosvjeda, ne muči ga ni Culej koji uporno, javno ide kontra definirane stranačke struje i poručuje da ima svog ( predsjedničkog) kandidata, a ne onog oktroiranog stranačkog. Nije njemu ni do pobjede Kolinde Grabar Kitarović, za koju ni osobno, da može, ne bi glasao, ali mu je do vlastitog rejtinga koji nikad nije bio ugroženiji. A ugrožavaju ga i Culej, i KGK, i Penava, i Miro Kovač i Davor Ivo Stier, i Milijan Brkić…Ponajviše izostanak ozbiljnijih reformskih rezultata. Minoriziranje korupcije umjesto beskompromisne borbe protiv nje. Relativiziranje ustašizacije zemlje i negiranje antifašističkih temelja na kojima je stvorena. Tri godine mandata i još ga HDZ, svim ustupcima i kompromisima unatoč, nije prihvatio kao svoga. A ako nije HDZ-ov, čiji je ?
Hrvatska nakon tri Plenkovićeve godine nije ni bolja, ni demokratičnija, ni civiliziranija, ni prosperitetnija država. Kud ćeš boljeg dokaza od egzodusa gotovo 400 tisuća najpotentnijih hrvatskih građana koji danas svoje znanje, iskustvo, sposobnosti i vještine stavljaju na raspolaganje drugima koji to više cijene i bolje plaćaju, od Irske, preko Njemačke, pa sve do Australije. Andrej Plenković nije uspio. Ni u HDZ-u ni u državi. Krimogeni tipovi i dalje imaju političku moć i nezakonito stečeno bogatstvo, poštenje i moralnost su pregažene, efemerne vrijednosti do kojih nitko ne drži, manjinska i ljudska prava, pravo na različitost, na vjerske, nacionalne, spolne i sve druge slobode ponovo su ugrožene, korupcija, nepotizam, netolerancija, govor mržnje i primitivizam dobili su puno pravo građanstva, i čini se, kao da smo krupnim koracima zakoračili unazad.

Kapitulacija

Kakav je kapital u toj” misiji oslobađanja” i HDZ-ovog kultiviranja Plenković stekao? Nijednu reformu nije proveo, a one koje čije smo plodove već uživali, doveo je u pitanje. Kapitulirao je i pred sindikatima. Prihvatio je sve njihove zahtjeve. Samo da referenduma ne bude. Tako se bahato opirao svakom njihovom prijedlogu, ignorantski ih odbijao, da bi ga nakon 720 tisuća prikupljenih potpisa za referendum kontra vladinog prijedloga da se u punu mirovinu ide sa 67 godina, uhvatila jeza od pomisli da bi to mogao biti narodni plebiscit protiv njega i njegove fiktivne demokracije. A ničeg se naš premijer ne užasava toliko kao neuspjeha i poraza. I što sad imamo?

Iza lažne demokratske pozlate, jeftinije od bezvrijedne bižuterije, krije se rigidna, autoritarna država u kojoj je vladavina prava u pelenama punim sranja. Nevjerojatno je kako se toliko laži, nepoštenja, korupcije, nepotizma i kvazikršćanskog licemjerja sabilo na tako malom prostoru.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI