Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
POLITIKA
Dejan Kovač u HRT-ovoj emisiji Nu2 : Bandić je “ulično pametan”, a između njega i Josipovića birao bi uvijek Josipovića

Dejan Kovač u HRT-ovoj emisiji Nu2 :
Bandić je “ulično pametan”, a između njega i Josipovića birao bi uvijek Josipovića

Prvu emisiju HRT-ove emisije Nu2 u 20. jubilarnoj sezoni, Aleksandar Stanković otvorio je zanimljivim gostom: Dejanom Kovačem, nezavisnim predsjedničkim kandidatom koji u izbornu utrku ide s podrškom HSLS-a. Fokus mu je borba protiv korupcije i njezino iskorjenjivanje, veća transparentnost politike, jer je to ono što Hrvatskoj danas najviše nedostaje.

Kovač je, prenosi HRT, govorio o svome siromašnom djetinjstvu, karijeri na jednom od najprestižnijih američkih sveučilište- Princetonu , i svojoj odluci da se u 34-toj godini vrati u Hrvatsku i vlastitim doprinosom pokuša učiniti da se ovdje stvari pokrenu na bolje. Iz Hrvatske je otišao jer nije bio politički podoban pa nije mogao dobiti posao, ali je zato dobio gotovo 190 odbijenica na natječajima.

Gdje si bio 2019.?

Odgajan je da cijeni znanje kao nešto što je iznimno važno, jer su njegovi roditelji, unatoč skromnim financijskim mogućnostima, ulagali u njega, posvetio se znanstvenoj karijeri koju nije mogao ostvariti kod kuće, nego je morao otići vani. Nije bio podoban, nije bio član ni HDZ-a ni SDP-a, kako je rekao, ali, iako ga je boljelo što ne može dobiti posao, nije mu palo na pamet da se učlani u jednu od tih dviju najjačih stranaka. Njegovi su roditelji, dodao je, mislili da se ne želi prijavljivati za posao jer mu se ne radi, a onda im je pokazao svojih 190 prijava od kojih su samo dvije rezultirale pozivom na razgovor.

Nepravdu organski ne podnosi, a u Hrvatsku i dalje vjeruje i zato se odlučio vratiti. Smatra da za njegovu znanstvenu karijeru ima vremena, ali ga nema za Hrvatsku kojoj prijeti nadolazeća recesija. Supruga i on vjeruju, kaže, u “projekt Hrvatska” i ne želi da ga djeca jednog dana pitaju zašto nije ništa učinio za Hrvatsku.

-Neće biti bitno gdje si bio 1991. i 1941., nego gdje si bio 2019.- rekao je Kovač. Vjeruje da će ga građani prepoznati kao onog koji želi bolju Hrvatsku i pravu demokraciju. Ne razumije što to znači da neka stranka podržava nekog kandidata, htio bi da građani razmišljaju kritički, slobodno, svojom glavom.

Govoreći o visokoj razini korupcije kazao je da je Hrvatska danas po korupciji uz bok afričkim zemljama, a ključni izvor korupcije su javne nabave i netransparentnost odlučivanja.

Uhljebničke agencije odmah ukinuti!

Ako pobijedi na izborima prvo što će napraviti bit će objavljivanje podataka o “svakoj kuni potrošenoj na Pantovčaku”, a drugi mu je cilj transparentnost troškova rada diplomacije, pa “da vidimo kojeg su to oni gospodarstvenika spojili s nekim stranim uvoznikom…”

Uvjeren je da Hrvatskoj prijeti bankrot po grčkom scenariju. Hrvatsku je napustilo 300 tisuća ljudi, odnosno, po njegovim istraživanjima 10 posto stanovništva, pa će posljedično i ekonomska aktivnost u zemlji pasti za 10 – 15 posto . S obzirom da se na svih odražavaju globalni trendovi, a dvije najveće trgovinske sile svijeta, Kina i SAD, ratuju, to će se preliti i na nas, tvrdi Kovač.

U Hrvatskoj zadnje desetljeće nije bilo nijedne važnije reforme, bilo političke ili ekonomske, pa je stoga nepripremljena za krizu. Da je on premijer, smanjio bi golemu birokraciju kako bi se moglo građane porezno rasteretiti. No, treba ipak razlikovati birokratski od produktivnog javnog sektora kojeg čine liječnici koji nam spašavaju život, nastavnici koji uče našu djelu ili tete u vrtičima s kojima sam oduševljen, i njih ne treba dirati, ali zato kojekakve uhljebničke agencije treba odmah ukinuti- reći će.

Da je u prilici, poput premijera, da pregovara sa sindikatima koji od Vlade očekuju veliki novac, rekao bi im – u redu, dobit ćete novac, ali ne mogu biti svi jednako plaćeni. Onaj tko radi više treba biti bolje plaćen od onoga tko je na istoj poziciji, a bez rezultata.

Komemorirao bi žrtve, a ne zločince

Smatra se kandidatom produktivne Hrvatske, one koja nažalot ne izlazi na izbore, i upravo stoga drži da mu veća izlaznost može osigurati ulazak u drugi krug. Ima dovoljno kandidata i građani ne mogu reći da nisu imali koga izabrati i da im se nitko ne sviđa, kaže, napominjući kako ne misli da se problemi rješavaju multipliciranjem zakona, nego samo transparentnošću rada i političkom odgovornošću.

– Problem korupcije nije problem zakona, on nastaje kod podjele novca iz državnog i lokalnog proračuna, unutar interesnih grupa, a to će se riješiti transparentnošću i političkom odgovornošću- ocjenjuje Kovač.

Građanima sasvim sigurno neće nuditi populizam nego konkretna rješenja. Dosta mu je partizana i ustaša, Srba i Hrvata, Jasenovca i Bleiburga. Išao bi u Jasenovac, ali ne i u Bleiburg, jer treba čuvati dostojanstvo predsjedničke funkcije, a ono bi bilo dovedeno u pitanje zbog nekih koji u Bleiburgu nose kojekakva sporna obilježja. Želi komemorirati žrtve, a ne zločince.

Obrazovnu reformu ministrice Blaženke Divjak podupire, misli da ona odrađuje solidan posao u danim okolnostima, a oni koji samo kritiziraju, zapravo ne žele promjene. Između Ive Josipovića i Milana Bandića uvijek bi birao Josipovića, a za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ima zanimljivu formulaciju: Bandić je “ulično pametan”, možda pametniji od mene…

Vjeronauk bi dopustio u školama kao izborni predmet, ženama bi dao pravo na izbor o pobačaju, a istospolnim parovima pravo na usvajanje djece.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI