Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
književno / KULTURA / LJUDI
Branimir Čakić (45), književnik, slikar, glazbenik: Saga “Divovi i bunari”, potraga koja je dječaka povela od starosti i natrag…

Branimir Čakić (45), književnik, slikar, glazbenik:
Saga “Divovi i bunari”, potraga koja je dječaka povela od starosti i natrag…

Branimir Čakić, zadarski je književnik (kažu, i dobar slikar i glazbenik) osebujnog stila i spisateljskog interesa. Preferira znanstvenu-fantastiku kao žanr u kojem iskušava čak i vlastitu abecedu, numerički sustav… a iza njega su dva romana: Vanian i Arbov prolaz. Autor je i sage “Divovi i bunari” koja se nestrpljivo iščekuje na policama knjižara i knjižnica. Upravo je njegova saga o divovima i bunarima bila povod za naš blic razgovor.

-Što vas je motiviralo da počnete pisati sagu?

Pustolovine iz djetinjstva, žedni bunari i razmišljanja o mogućim prošlostima. Krhotine sjećanja koje su se s vremenom posložile u golemi mozaik motiva.

-Odakle je proizašla ideja za sagu baš o divovima i bunarima?

Od potrage koja je dječaka povela do starosti i natrag.

-Koja je središnja tema sage, što je njezina poruka?

Život nije početak, smrt nije kraj.

-Za što je trebalo više vremena- za ilustracije ili za tekst? Što je bilo zahtjevnije?

Tekst je nemjerljivo zahtjevniji, ako je crtež lakonotna pjesma, tekstovi su simfonija.

-Jesu li likovi u sagi izmišljeni ili imaju stvarni predložak?

Stvarni.

-Kada možemo očekivati izlazak knjige, koliko je duga saga i tko je izdavač, ako
nije tajna?

Prema svim računima, knjiga bi trebala biti objavljena u travnju iduće godine. Riječ je o 13 romana podijeljenih u tri toma. Pregovaram s četiri izdavača i ukoliko sve ne bude baš u duhu djela, objavit ću je u vlastitoj nakladi. Nakon dva posrtaja, odnosno dva promašena romana, ne mogu i neću sebi dopustiti treći posrtaj.

-Što očekujete kako će publika prihvatiti vaše djelo?

Za svakoga nije, no svatko se uz malo truda pronaći može. “Divovi i bunari” pričaju o patnicima kojima su očaj i trajni strah pomračili istinu, zgulivši im misli do želje za nepostojanjem; pričaju jednako i o pustolovima kojima jedan život nije dovoljan, obilujući putokazima za beznadne lutalice koje se svugdje na ovome svijetu osjećaju daleko od kuće. Riječ je o drevnim svjedočanstvima koja prizivaju sjećanja starija od djetinjstva i razotkrivaju misterije beskonačnoga prvoga ljeta.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI