Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
iz š'benika / UKRATKO / zanimljivi projekti
Šibenik u slavu svjetlu: “Light is life” za staru gradsku jezgru i tiramole

Šibenik u slavu svjetlu:
“Light is life” za staru gradsku jezgru i tiramole

Četvrtu godinu zaredom Šibenik slavi svjetlo kao život. S razlogom. Jer, baš u ovom gradu, 28. kolovoza daleke 1895. zasjalo je svjetlo na ulicama. Šibenik je među prvima u svijetu dobio izmjeničnu struju koju danas ponosno i efektno slavi manifestacijom “Light is life”čiji je projektni autor Zoran Lučić Luca. Manifestaciju organiziraju Grad Šibenik, Turistička zajendica grada i Jedriličarski klub “Val”. U središtu ovogodišnjeg programa je stara gradska jezgra, no glazbeni dio programa, koji je planiran za 28. i 29. kolovoza, seli na šibensku rivu.

Udarna postava Grada i TZ-a , zajedno s autorom projekta, prilikom prezentacije ovogodišnje manifestacije izrazila je uvjerenje da će programom “Light is life” privući velik broj Šibenčana i njihovih gostiju koji se trenutno odmaraju u gradu. Manifestacija je ove godine, kako je to podvukao dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, posvećena očuvanju obiteljskog života i tradicije u staroj gradskoj jezgri. Program je podignut na višu razinu, tvrdi direktor TZ Dino Karađole, i namjera je turistima i gostima Šibenika na popularan način prezentirati bogato kulturno i povijesno nasljeđe Šibenika.
Četvrta “Light is life” manifestacija počinje u četvrtak, 28.kolovoza, a otvara je šibensko kultno pjevačko društvo Kolo, koncertom na plutajućoj bini, na rivi duž koje će prigodno biti pogašena svjetla javne rasvjete. Umjesto nje, za spektakularan ambijent pobrinut će se osam svjetlosnih instalacija postavljenih na više gradskih lokacija, a potom slijedi vatromet.
-Budući da je tema ovogodišnjeg programa očuvanje obiteljskog života u staroj gradskoj jezgri, a sibol svega toga je stolna lampa oko koje se okupljala obitelj, duž rive će biti postavljene tri metarske stolne lampe, dok će u Ulici don Krste Stošića biti postavljeni i osvjetljeni tiramoli, još jedan simbol obiteljskog života i tradicije- objašnjava autor projekta Zoran Lučić Luca, koji se dosjetio u manifestaciju u slavu svjetla ubaciti i prkos kontra pokušaja da se dokine tradicija dalmatinskih tiramola.
U Muzeju grada Šibenika i Galeriji sv. Krševana bit će postavljene i dvije izložbe, “Stolne lampe Šibenčana” i “Izložba o svjetlu”, a ovogodišnjoj “fešti od svjetla” poseban začin bit će koncert kultne šibenske grupe “Mi”na plutajućoj bini na obali.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI