Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / Druga paralela / KULTURA
Foto: Morski prasac

Riječki đir:
‘Ukazanje Blažene Djevice Marije’ na Kantridi kod Morskog prasca

Foto: Morski prasac

Dok su katolički vjernici hodočastili u marijanska svetišta ili samo s povodom uživali u pečenoj janjetini, na jučerašnji se blagdan Velike Gospe na riječkoj Kantridi dogodilo ‘ukazanje Blažene Djevice Marije’.  

Da budemo sasvim precizni i pristupimo ‘ukazanju’ bez navodnih znakova, valja reći da se u moru pored beach bara Morski prasac svim kupačima i posjetiteljima tog poznatog riječkog ljetnog odredišta ukazala žena odjevena baš poput najpoznatijeg biblijskog ženskog lika.

Nije plivala ni hodala po vodi nego je među kupače doveslala na SUP dasci. Ništa nije govorila, samo je mahala, ostala u akvatoriju Morskog prasca par minuta i odveslala dalje.

Malo je reći da su kupači bili iznenađeni njenom pojavom u punoj opremi, a reakcija je bilo raznih. Jedni su ‘ukazanje’ prihvatili kao šalu i dobro se nasmijali, drugima nije bilo pravo jer su ‘ukazanje’ shvatili kao izrugivanje njihovim svetinjama, a bilo je i onih koji su znali da je riječ o umjetničkom performanceu u kojemu svatko za sebe može pronaći značenje.

Iza ‘ukazanja’ stoje organizatori projekta Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture koji spletom niza okolnosti nije postao dio službenog programa Rijeka EPK 2020. Projekt je pokrenuo Damir Čargonja Čarli, riječki umjetnik i dugogodišnji ‘spiritus movens’ tamošnje nezavisne kulturne scene. Čarli je ujedno i osnivač i vlasnik tvrtke Novi turizam te vlasnik četiri beach bara na Kantridi i Biviu u kojima se uz ugostiteljstvo, organizirajući niz različitih programa od jazz koncerata i punk festivala do umjetničkih kampova i akcija čišćenja plaža i podmorja, aktivno bavi promocijom umjetnosti, kulture, aktivizma, ekologije, gastronomije, sporta i humanitarnog rada.

Dogodio se tako i performance na SUP dasci koji je najavljen kao ‘ukazanje  povodom obilježavanja praznika Vele Gospe u dogovoru sa Svevišnjim, uz besplatnu podjelu srdelica i svirku Kantridersa‘.

Foto: Morski prasac

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI