Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
EKOLOGIJA
Foto: Kantrida FKK 2020 - Europski kvart kulture

Koga briga:
Eko desant na Cres

Foto: Kantrida FKK 2020 - Europski kvart kulture

Koga briga – eko desant na Cres naziv je akcije čišćenja creskih plaža koja će se dogoditi ove subote. Kreće se brodicama iz Opatije, a odaziv je već toliki da na organiziranim plovilima više nema mjesta pa organizatori pozivaju i druge vlasnike brodica u blizini da im se priključe

Eko desantom u planu je očistiti plaže na sjevernom dijelu otoka, na potezu od uvale Smerdeća do plaže nakon Belog prema Meragu, uključujući i dio ornitološkog rezervata. Desant kreće sa mula u Opatiji, na dan kada je prvih dvjestotinjak turista  prije 174. godine parobrodom koji je doplovio iz Rijeke posjetilo taj prekrasni  kvarnerski otok i kako je zapisano u starim zapisima, divilo se čistoći Cresa te uživalo u gostoljubivosti njegovih stanovnika.

Akcija čišćenja creskih plaža dio je programa Kultura življenja u okviru projekta Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture kojim se nastoji potaknuti samostalne inicijative na veću uključenost lokalnih zajednica u projekt Rijeka EPK (Europska prijestolnica kulture) 2020. Akciju organizira humanitarna udruga Koga briga u suradnji sa turističko-ugostiteljskim poduzećem Novi turizam, poznatog riječkog ugostitelja i umjetnika Damira Čargonje Čarlija i obrtom za najam brodica ML Aquatics iz Rijeke. Desant podržavaju sve relevantne creske institucije, a priključit će mu se iznajmljivači plovila sa područja Opatije, mnogobrojne udruge i zainteresirani građani.

-Namjera nam je uključiti što je veći broj ljudi kako bismo podignuli svijest o važnosti ekologije i pravilnog zbrinjavanja otpada, ali i prirodnim ljepotama koje se nalaze u našoj regiji. Području koje se namjerava očistiti teško je ili nemoguće pristupiti s kopnene strane, te je pristup moguć isključivo morskim putem, odnosno barkama. Iz razloga što se može vršiti samo barkama, ova eko akcija je logistički zahtjevnija, ali time po našem sudu i vrijedna podržavanja i potpore – poručuju organizatori akcije koja starta sa opatijskog mula 1. lipnja u deset ujutro i završava u šest popodne druženjem u beach baru na plaži Ploče na riječkoj Kantridi.

Danas poslijepodne stigla je i obavijest da je odaziv već toliki da na organiziranim plovilima više nema mjesta i pozivnica drugim vlasnicima brodica da im se priključe, uključe se sa prijateljima i obiteljima u akciju i ukažu na važnosti ekologije i pravilnog zbrinjavanja otpada.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI