Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
FESTIVALI
Evo i 7. Fališa: Populizam, ruševine Berlinskog zida, Igor Mandić, Enzo Traversa, Hrvoje Polan…

Evo i 7. Fališa:
Populizam, ruševine Berlinskog zida, Igor Mandić, Enzo Traversa, Hrvoje Polan…

Evo i 7. Fališa. Mnogi čitatelji su nas proteklih mjeseci kontaktirali s pitanjem otprilike ovakvim ‘znate li možda hoće li se ove godine održati Fališ‘ (Festival alternative i ljevice). Hoće, žilavi organizatori se ne daju, pa unatoč skromnim sredstvima od donacija priređuju i ovogodišnje sedmo po redu izdanje šibenskog festivala  koje počinje 4. rujna, te na kojem će se i ove godine okupiti brojni povjesničari, pisci, sociolozi i filozofi iz cijele Europe s namjerom da odgovore na neka od ključnih društvenih pitanja. Nesumnjivo će i ove godine ta četiri dana u Šibeniku biti zanimljivih i vrijednih predavanja, razgovora, izložbi, promocija knjiga… o čemu jasno svjedoči i program festivala koji možete pronaći i na kraju ovog teksta.

Populizam – narod i njegove ideologije naslov je centralne teme o kojoj će se razgovarati na festivalskoj šibenskoj Maloj loži s naglaskom na razloge uspona populističkih stranaka u Europi, što populizam sa sobom donosi, postoji li dobar populizam ili je on nužno loš i može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni.

Arhiva: s prijašnjeg Fališa Foto:FALIŠ

-O populizmu i usponu stranaka koje nazivamo populističkim u Europi govori se puno više nego o samom pojmu populizma, ali i drugim uzorcima rasta pokreta koji ne pripadaju političkom mainstreamu na bilo koji od načina. Cilj predavanja i debata na FALIŠ-u je definirati populizam 21. stoljeća, komparirati ga s ranijim, sličnim pojavama, ali i potražiti odgovore na pitanja: postoji li uopće politika bez populizma, je li svaki populizam loš ili je loš onaj iza kojeg stoji loša politika, može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni, zašto je desni populizam prije lijevog shvatio moć novih medija i načina komunikacije, jesu li društvene mreže krive za uspjeh populističkih pokreta ili su populistički pokreti samo vješti u njihovom korištenju?- obrazlažu važnost središnje teme na Fališu. 

Organizator, udruga Fališ, s posebnim zadovoljstvom, kako ističu,  najavljuju dolazak Enza Traversa, talijanskog povjesničara, profesora na Sveučilištu Cornell i autora intrigantnih i važnih djela „Melankolija ljevice“ i „Nova lica fašizma“. Uz njega, u Šibeniku gostuju i povjesničarka Dubravka Stojanović, filozof Žarko Paić i teolog Pantelis Kalaitzidis.

Na FALIŠ-u, koji traje do 7. rujna, govorit će se i o 30 godina od rušenja Berlinskog zida, povijesnom događaju velikog simboličkog značenja koji su pratila i velika očekivanja, posebno u socijalističkom bloku država. Neke od tih zemalja prošle su brutalne ratove, sve su prošle proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma i iracionalizma u znanosti. O tome što je pošlo po krivu govorit će književnica Christine Koschmieder, povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Ivan Čolović, publicisti Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, kustosica Dragana Modrić, publicistica Ivana Biočina i sociologinja Inga Tomić-Koludrović.

 

-Rušenje Berlinskog zida bio je povijesni događaj s velikim simboličkim značajem, praćen golemim očekivanjima u takozvanom istočnom, odnosno socijalističkom bloku država. Od tada do danas neke od tih zemalja prošle su brutalne građanske ili međusobne ratove, sve su doživjele proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma u znanosti. Je li, dakle, nešto pošlo po krivu ili je u suštini krivo vjerovanje da su sve brze promjene ujedno promjene na bolje? Uz bivši Sovjetski Savez, bivša Jugoslavija je, parafrazirajući Churchilla, u proteklih 30 godina proizvela više povijesti nego što je mogla podnijeti. Kako, zašto i kakve te je li uopće moguće ispraviti sve greške iz protekla tri desetljeća? O tome ćemo razgovarati na sedmom FALIŠ-u s gostima iz regije i EU-a – veli Emir Imamović Pirke, direktor Fališa.

Organizatori najavljuju i veliki intervju FALIŠ-a – sa Šibenčaninom Igorom Mandićem razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić – zatim izložbu fotografija prerano preminuloga fotoreportera Hrvoja Polana, kao i promociju fotomonografije „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina“, koju je napravio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, promociju „Knjige o jugu“ Jurice Pavičića i razgovor s jednim od najvećih svjetskih ratnih fotoreportera Damirom Šagoljem.

Skratimo, Fališ ide dalje, kako kažu, ističući svoj slogan: Jedna borba, još jedno mjesto. 

A na ovom mjestu možete naići na uvodnik ovogodišnjeg festivala, a u nastavku na jednom mjestu je i cjeloviti program festivala. 

Srijeda 4. rujna

18.00 Studio galerije Sv. Krševana / ex Galerija Matija

Izložba fotografija Hrvoja Polana: In memoriam

(Ante Filipović Grčić, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke, Damir Šagolj)
20.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Kultura zločina i zločin kulture: Iza sedam logora, promocija

(sudjeluju: Viktor Ivančić, Nataša Govedarica, Andrej Nikolaidis)
21.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Dijete dvije Njemačke: Moj zid u Berlinu; Christine Koschmieder, predavanje
22.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Okrugli stol: Bio jednom jedan Zid

(sudjeluju: Ivan Čolović, Andrej Nikolaidis, Vuk Perišić; moderira: Katarina Luketić)

 

Četvrtak 5. rujna

20.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Dalmacija u njegovom oku: Knjiga o jugu, promocija

(sudjeluju: Jurica Pavičić, Emir Imamović Pirke, Katarina Luketić)
21.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Populizam: New wave; Dubravka Stojanović, predavanje
22.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Svete zemlje, svete nacije; Pantelis Kalaitzidis, predavanje

 

Petak 6. rujna

20.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Intervju FALIŠ-a: Igor Mandić – O životu i drugim demonima

(voditeljica: Katarina Luketić)
21.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Okrugli stol: Gospođa tranzicija i drugarice žrtve

(sudjeluju: Dragana Modrić, Ivana Biočina, Inga Tomić-Koludrović; moderira: Jurica Pavičić)
22.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Populizam: Narod i njegove ideologije; dr. Žarko Paić, predavanje

 

Subota 7. rujna

20.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Između blokova: 30 godina od pada Berlinskog zida; dr. Tvrtko Jakovina, predavanje
21.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Na ruševinama: slike kraja povijesti; Damir Šagolj, predavanje
22.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža

Bolest duše: Melankolija ljevice; Enzo Traverso, predavanje

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI