Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
aktivisti / EKOLOGIJA / VODA
Foto: Andrew Burr

EuroNatur:
Hrabre žene Kruščice dobile prestižnu nagradu za hrabrost u obrani svoje rijeke

Foto: Andrew Burr

Hrabrim ženama iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini koje su više od 500 dana i noći svojim tijelima blokirale most preko rijeke Kruščice kako bi onemogućile gradnju hidroelektrana pripala je ovogodišnja nagrada njemačke organizacije EuroNatur koja godinama nagrađuje izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju.

Grupa žena iz sela Kruščica u općini Vitez angažirala se od kolovoza 2017. do prosinca 2018. godine na čuvanju lokalnog mosta preko rijeke Kruščice i spriječile tako građevinsku mehanizaciju u prelasku mosta i gradnji dviju malih hidroelektrana.

Hrabre žene Kruščice primjer su borbe protiv energetskih lobija na Balkanu. Odigrale su impresivnu ulogu u toj borbi. Ni policijsko nasilje niti pokušaji zastrašivanja od investitora nisu učinili ove hrabre žene da odustanu od obrane svoje rijeke. Tek prije Božića 2018. godine žene su odlučile napustiti most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spriječi izgradnja hidroelektrana, čime je sretno završen mirni 18-mjesečni prosvjed žena Kruščice – obrazložili su svoju odluku u EuroNaturu, europskom fondu za zaštitu prirodne baštine.

Sudska presuda kantonalnog suda u Novom Travniku da se poništi izgradnja hidroelektrana donesena je na osnovu činjenice da nitko iz zajednice koja je ugrožena planiranom izgradnje nije pozvan na obaveznu javnu raspravu niti je upoznat s rezultatima javne rasprave.

Borba žena iz sela Kruščica prikazana je u dokumentarnom filmu Blue Heart, kao jedna od tri priče ljudi koji se bore u zaštiti posljednjih divljih rijeka u Europi od prijetnje koju predstavlja izgradnja novih 3000 hidrolektrana koliko ih se u ovom trenutku gradi ili planira graditi na prostoru između Slovenije i Albanije. Film je producirala američka angažirana kompanija Patagonia,  a njegove projekcije diljem svijeta praćene su i globalnom peticijom u kojoj se apelira na međunarodne banke da prestanu investirati u uništavanje balkanskih rijeka.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI