Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Vlada u Međimurju “dijeli” milijarde:  Posavec nije pio kavu s vladinom ekskurzijom, a o koaliciji HDZ-HNS nije bilo ni riječi; ali koga to uopće više zanima?!

Vlada u Međimurju “dijeli” milijarde:
Posavec nije pio kavu s vladinom ekskurzijom, a o koaliciji HDZ-HNS nije bilo ni riječi; ali koga to uopće više zanima?!

Puno buke nizašto! Taman tako moglo bi se rezimirati cijelu larmu koju je međimurski župan i nesuđeni šef HNS-a Matija Posavec, podigao uoči vladinog posjeta Međimurju. Malo partnersko-prijateljskog razgovora između premijera i župana, obećanje nekoliko milijardi investicija koje Vlada podupire u ovom kraju, i sav, navodni, bijes izvornog “narodnjaka” koji već neko vrijeme druka za raskid koalicije HNS-a i HDZ-a, naglo se utišao. Nakon poučnog susreta s Andrejem Plenkovićem, Posavec se posuo pepelom i a propos opstanka koalicije tek konstatirao da s premijerom o odnosima političkih stranaka nije bilo ni riječi, a osim toga “niti sam ja predsjednik stranke da na toj relaciji razgovaramo”, branio se dojučer neumoljivo antikoalicijski raspoloženi HNS-ovac.

Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)

Prije susreta s Plenkovićem, fini, odmjereni međimurski župan kao da je izgubio kompas. Pucao je po Vladi i HDZ-u iz svih oružja. Na meti mu se posebno našao potpredsjendik HDZ-a, Plenkovićev ministar gospodarstva, Darko Horvat, koji je sjednicu Vlade u Čakovcu najavio u lokalnom sjedištu HDZ-a te tamo izjavio da županija nije domaćin Vladi, a županu je upućen samo itinerar vladinog boravka , pa ako je raspoložen može doći, pratiti njihov posjet i popiti s premijerom kavicu. Takav je neprimjereni ministrov ton nevjerojatno isprovocirao inače mirnog župana koji je Horvatov istup ocijenio sramotnim i uvredljivim kao i zaobilaženje institucije županije i njega kao župana. Ipak, potvrdio je da će na sjednici Vlade biti zbog projekata koji su od iznimnog značaja za županiju, ali kavicu s njima neće piti. Poslije će ga premijer prokazati: kavu su popili…

Led se brzo otopio. Dočim je Posavec sjeo preko puta Plenkovića. Pa su nakon plodonosnog razgovora, još poneseni novostečenim prijateljstvom, pred novinare izašli zajedno. Premijer je otkrio tajnu ovog preokreta: Popili smo kavu- rekao je u šali koja se gotovo doimala kao ruganje sa županom.

A što je ostalo od Posavčeve prijetnje izlaskom HNS-a iz saveza s HDZ-om?
O tome nije bilo ni riječi, ni slova. Posavec se odjednom sjetio da za to nema ni mandat. Pa, nije on predsjednik HNS- a. Zar se toga tek sada sjetio kad mu je premijer došao u goste?!

Ali, za razliku od Posavca, Plenković se nije dao zbuniti. Podsjetio je kako je i Matija Posavec bio jedan od sudionika tijekom pregovora o formiranju vladajuće parlamentarne većine. Pakta HDZ-a i HNS-a.
Sasvim nevješto, poput djeteta uhvaćenog u laži, kako javlja N1,  donedavno siguran i samopouzdan u stavu da HNS u koaliciji s HDZ-om više nema što tražiti, odjednom Posavec muca: – Nisam ja bio taj koji je razgovarao i zagovarao koaliciju. Morao sam ići na sastanak, na kojem nisam imao neku aktivnu ulogu, ali bio sam prisiljen doći na taj sastanak jer je u tom trenutku predsjednik stranke dao ostavku, potpredsjednice stranke bile su u izlasku iz stranke i jedina struktura je bila zamjenik predsjednika i predsjednik središnjeg odbora i to smo bili kolega Štromar i ja. Nakon toga sastanka dao sam ostavku na sve funkcije u stranci i povukao se- objašnjavao je novinarima u Čakovcu član HNS-a, onog istog političkog društva koje i dandanas aktivno participira u Plenkovićevoj, ergo HDZ-ovoj, vladi.

Inače, Međimirci mogu biti zadovoljni “darovima” koje im je danas donijela Vlada. Od 130 predloženih projekata, doduše, Vlada ih je prihvatila 26, u ukupnoj vrijednosti od 3,4 milijarde kuna. Pozamašno! To samo znači da će Međimurje i dalje biti jedna od najrazvijenijih i najprosperitetnijih regija, koja dvostruko više izvozi negoli uvozi, koja ima najefikasniju javnu upravu, gdje se najbrže izdaju dozvole , najviše ulaže u obrazovanje,  i još ako im pođe za rukom iznivelirati plaće koje danas zaostaju 16 posto za državnim, gdje će im biti kraj.

Kako se nakon današnje sjednice Vlade u Čakovcu čini, Posavec je odigrao zgodnu predstavu uoči sjednice Vlade, zainteresirao javnost i skrenuo pozornost na Čakovec i Međimurje. Zadaću je ispunio, a hoće li i obećanje o izlasku iz koalicije, odnosno HNS-a, koga to više uopće zanima?!

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI