Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA / ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Smrt u Afganistanu: Za koga je žrtvu prinio mladi hrvatski vojnik Josip Briški?

Smrt u Afganistanu:
Za koga je žrtvu prinio mladi hrvatski vojnik Josip Briški?

Josip Briški, 27-godišnji hrvatski vojnik, poginuo je danas u Afganistanu, u bezumnom napadu bombaša samoubojice. Bio je u svojoj prvoj međunarodnoj misiji. Prvi je poginuli hrvatski vojnik u 16 godina sudjelovanja HV-a u misiji u Afganistanu. Iza njega je ostala supruga i jednogodišnji sinčić. Živjeli su u Sesvetama. Josip je bio već pet godina profesionalni vojnik, pripadnik HV-a. Dobrovoljno je otišao u misiju gdje je sudjelovao u savjetovanju afganistanskih sigurnosnih snaga. Za njegovu smrt i ranjavanje još dvojice njegovih kolega, odgovornost su preuzeli talibani. Briški je u naletu trokolice bombaša samoubojice na vozilo hrvatskih članova misije zadobio teške ozljede glave. Nije ih preživio.

                        Press MORH

Njegove kolege, dvojica vojnika iz Osijeka i Vinkovaca, jedan s 12, a drugi, kao i Briški, s pet godina profesionalnog vojničkog iskustva, imali su više sreće od njega. Jedan je zadobio lom ruke, drugi – bedrene kosti. Oporavljaju se u američkoj bolnici u Bagramu, izvan životne opasnosti su i čeka ih povratak kući. Josip Briški se više neće vratiti…
Ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima održao je izvanrednu konferenciju za novinare i priopćio da su stradali pripadnici 10.Hrvatskog kontingenta koji je sudjelovao u NATO misiji “Odlučna potpora” u Afganistanu, šesti tisuća kilometara daleko od kuće… Hrvatski vojni kontingent, sa 99 pripadnika, među kojima je i 14 žena, angažiran je u misiji od ožujka ove godine.

Napad se dogodio jutros, na periferiji Kabula, kada su tri vojna vozila s hrvatskim vojnicima krenula na redovno obavljanje svojih zadaća. Na 200 metara od kampa Lion, motocikl-trokolica zaletio se u vozilo u kojem je, s još dvojicom kolega, bio i Briški. Iako je vozilo blindirano, pred bombašem samoubojicom pretvoreno je u staro željezo..
Sesvete tuguju. Josip Briški nije išao u Afganistan zbog plaće, govore oni koji su ga poznavali, nego zbog vojničkog ponosa i ambicije. Vele, bila mu je to oduvijek životna želja. Preskupo je platio.

Hrvatski vojni kontingent u Afganistanu ne sudjeluje u vojnim akcijama, ali sam odlazak na to visoko rizično područje nosi u sebi potencijalnu smrtonosnu opasnost.
Ministar obrane Damir Krstičević obišao je obitelj poginulog vojnika i izrazio sućut u ime svih pripadnika HV-a , MORH-a i svoje osobno. Sućut obitelji iskazali su i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Krstičević navodi kako je “hrabro i časno u vječnost otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika”.

-Cijela Hrvatska u mislima je s vama nakon prvog napada ovakvih razmjera u proteklih 16 godina koliko su pripadnici Hrvatske vojske prisutni u Afganistanu u okviru operacija NATO-a- napisao je u svojoj sućuti premijer Plenković.

Josipova žrtva podnesena je- navodi Plenković- u časnoj i plemenitoj dužnosti koju je on obavljao hrabro i požrtvovno, pod hrvatskom zastavom. To mu hrvatski narod i hrvatska Vlada nikada neće zaboraviti.

Izrazima sućuti pridružio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a zbog pogibije mladog hrvatskog vojnika pred sjedištem Saveza u Bruxellesu u četvrtak će biti spuštena hrvatska zastava.

Velikih se riječi ne kloni ni predsjednica koja je i sama više puta obilazila pripadnike Hrvatskog vojnog kontinenta u dalekom Afganistanu, i uvjerila se, kako kaže, da je Hrvatska vojska u ovoj operaciji na visokom stupnju pripremljenosti.

-Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju- ističe predsjednica- jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica.

Zar baš tako daleko, tisućama kilometara od Hrvatske, u zemlji u kojoj su neki drugi akteri proizveli rat radi nekih svojih interesa, s kojima mi nemamo baš ništa? Zar naši momci zbilja trebaju biti “topovsko meso” za račun navodne izgradnje mira, zajedno s onima koji su provocirali rat, da bi industrija oružja gomilala profit?

U Afganistanu je trenutno u sklopu NATO misije Odlučna potpora, angažirano oko 20 tisuća stranih vojnika, mahom Amerikanaca, koji rade na obuci i savjetovanju afganistanskih snaga sigurnosti. No, Amerikanci znaju zašto u Afganistanu, a hrvatski vojnici svojim sudjelovanjem plaćaju cijenu hrvatskog uključivanja u NATO.

Foto: AP
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI