Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
EKOLOGIJA / ekopis / knin / POLITIKA
Panorama kninske trvrđave s crno-žutom lagunom(foto TRIS/G. Šimac)

Sastančenje o kninskoj ‘crnoj točki’:
Dogovorili se kako će se mjesec dana dogovarati

Panorama kninske trvrđave s crno-žutom lagunom(foto TRIS/G. Šimac)

Valjda pritisnuti time što je hrvatska javnost počela vrlo negativno reagirati na višedesetljetni problem zagađenja tzv. kninske lagune teškim zagađivačima kod tvorice DIV, pri čemu nije poduzimano uglavnom ništa, odgovorni za takvo stanje počeli su, eto, sastančiti. Tako je jučer, kako javljaju iz Šibensko-kninske županije, u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i energetike održan nastavak sastanka na temu sanacije lokacije onečišćene otpadom „crne točke“ u sklopu bivše tvornice vijaka TVIK, kako ističu, ne spominjući u toj rečenici poduzeće DIV.

Sastanku su, vele, prisustvovali Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, voditeljica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana Irina Putica, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić, te član Uprave DIV Grupe Darko Pappo sa svojim suradnicima.

Crna ‘laguna’ i plava tvornica (foto TRIS/G. Šimac)

-Na sastanku je bilo riječi o načinu priključenja pročistača tvrtke DIV na gradski pročistač grada Knina koji je pod ingerencijom Hrvatskih voda kao provedbenog tijela projekta izgradnje. Uvjet za priključenje je da tehnološke otpadne vode iz tvornice prije njihova ispuštanja u građevine javne odvodnje zadovoljavaju granične vrijednosti emisija propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda. Obzirom da su i gradski pročistač i pročistač tvrtke DIV u probnom radu priključenje će biti moguće realizirati po isteku probnog rada odnosno najkasnije do kraja ove godine. U sljedećem razdoblju kontinuirano će se pratiti svi propisani parametri otpadnih voda na ispustu iz pročistača putem ovlaštenog laboratorija. Priključenje pročistača tvrtke DIV nužan je preduvjet za sanaciju laguna za koju je potrebno prije svega izraditi Program sanacije te utvrditi na koji način će se provesti sanacija i koliko će sanacija koštati – izvještavaju s tog sastanka.

Doznaje se i kako su se dogovorili kako će se sljedećih mjesec dana – dogovarati.

– Do kraja kolovoza očekuje se postizanje dogovora oko sufinanciranja izrade Programa sanacije koji će biti izrađen putem ovlaštene tvrtke – kažu. 

I ovo je Knin (foto TRIS/G. Šimac)

Zašto im treba mjesec dana da se dogovore oko takve formalne pojedinosti, ne pojašnjavaju.

No pak pojašnjavaju i kako taj Sanacijski program oko kojega se trebaju mjesec dana dogovarati oko toga tko će ga platiti mora sadržavati podatke o prijedlozima načina sanacije, utvrđivanju prihvatljivosti predloženih varijantnih rješenja sanacije s obzirom na utjecaj na okoliš, analizu isplativosti i rizika pojedinih metoda sanacije (cost benefit analiza), redoslijedu provedbe sanacijskih mjera i rokovima provedbe mjera odnosno sanacijskog programa, troškovima provedbe sanacijskog programa, te prijedlogu praćenja stanja okoliša na onečišćenoj lokaciji nakon sanacije.

U međuvemenu, dok se oni dogovaraju oko toga tko će platiti nešto što je trebalo postojati već otprije najmanje 20 godina  (premda ćemo na koncu zasigurno sve to platiti mi, tj. građani Hrvatske), neka se nadaju kako u Kninu za to vrijeme opet neće pasti jača kiša zbog koje će gadna i po zdravlje štetna kaljuža ponovno završiti u par metara udaljeno rijeci Krki, a onda nizvodno u crpilištima pitke vode za stotine tisuća ljudi, u Nacionalnom parku Krka itd.

Evo im i prijedloga: kad za 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, tisuće skockanih uzvanika posjeti Knin kojega mahom posjećuju jednom godišnje, neka svakome od njih Ćorić i društvo  podijele po jednu dječju kanticu i čizme, te dovedu autocisterne.  Kad bi svatko od svečanih uzvanika zagrabio po jednu kanticu mazuta i nečisti iz kninske lagune, pa je prelio u autocisterne, problem bi mogao biti riješen u vrlo kratkom roku, možda i prije svečanog ručka i mise za domovinu.

A onda bi svi skupa zadovoljno mogli na zasluženu janjetinu, zbog koje, pretpostavlja se, većina njih i dolazi u vreli kolovoški Knin.

Briga o Kninu (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI