Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
ekopis / ZELENO
Mali Bečani tradicionalno pošumljavaju svoj grad, slijede ih i mali Kninjani, a mogu li i ostali hrvatski građani ?

Mali Bečani tradicionalno pošumljavaju svoj grad, slijede ih i mali Kninjani, a mogu li i ostali hrvatski građani ?

Svake jeseni, kroz projekt obiteljskog pošumljavanja, djeca u Beču posade preko deset tisuća novih stabala. Nije stoga ni čudo da pedeset posto ukupne površine ovog grada čine zelene površine koje se sustavno i kontinuirano povećavaju na radost Bečana. Velikih i malih. I na korist njihovog zdravlja. Možemo li to i mi?

U ovogodišnjoj obiteljskoj akciji pošumljavanja, kako piše ekovjesnik, održanoj krajem listopada u 21. bečkom okrugu Leopoldau, roditeljima i djeci su u sadnji 10.500 sadnica drveća i grmlja pomogli šumarice i šumari bečke Gradske službe za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama MA 49.

Zelene oaze poboljšavaju kvalitetu života u gradovima, a ovakvim akcijama, osim što se šire pluća grada, podiže se i razina svijesti od najranijih dana,  ali i kod starijih, koji zdušno sudjeluju u pošumljavanju i ozelenjavanju svojih gradova.

U Beču, gradu čiji je zeleni pojas još daleke 1905. proglašen zaštićenim šumskim područjem, ova se akcija provodi od 1984. Dosad je posađeno 320 tisuća stabala javora, hrasta, jasena i drugog drveća, i na taj način je grad dobio novih 64 hektara šumskog prostora. Procjenjuje se da Bečlije godišnje svoje šumske zone prošire za oko 20 tisuća kvadratnih metara.

Možda će i Hrvatska u doglednoj budućnosti imati svoj zeleni Beč.  U Kninu je, naime, upravo započeo projekt “Eko beba” kojeg provodi ekološka udruga Krka u suradnji s Općom i veteranskom bolnicom “Hrvatski ponos” u Kninu, i Gradom Kninom,  a kroz koji će sve bebe rođene u kninskom rodilištu do kraja 2019., dobiti na dar sadnicu stabla, odnosno bon za preuzimanje sadnice, platnenu vrećicu i edukativnu brošuru o zaštiti okoliša. Roditeljima kninske novorođenčadi bit će darovano 200 takvih poklon paketa, pa je za očekivati bar dvjesto novih stabala i puno budućih “zelenih” Kninjana…

Dakle, možemo li i mi kao Beč? Jesu li kninske “eko-bebe” prvi hrvatski korak na tom putu? Možemo li ih slijediti svi i pomoći svojim gradovima da budu zeleniji i humaniji?

Ilustracija: dječak sadi stablo (foto www,jnf.ca)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI