Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
INTERVJUI / POLITIKA
Intervju/ Ivan Klarin , SDP : Vraćam se u Sabor jer dvije godine trpim blokadu državnih institucija kao načelnik općine Tisno

Intervju/ Ivan Klarin , SDP :
Vraćam se u Sabor jer dvije godine trpim blokadu državnih institucija kao načelnik općine Tisno

Ivan Klarin, jedan od perspektivnijih SDP-ovih kadrova nove generacije, svojedobno najmlađi načelnik općine ( Tisno ) u Hrvatskoj, prije nešto manje od dvije godine povukao je potez koji je mnoge poprilično iznenadio. Iako je na izborima osvojio mandat saborskog zastupnika, nakon samo nekoliko mjeseci odlučio se odreći i statusa i svih privilegija koje uz zastupnike idu, pa je zamrznuo svoj mandat kako bi se mogao apsolutno posvetiti općini Tisno čiji je načelnik, i realizaciji projekata koji su trebali donijeti procvat toj maloj, ali sve uspješnijoj, dalmatinskoj sredini. No, pokazat će se da je Klarin ipak napravio “grešku u koracima” kad je povjerovao da i kao oporbeni načelnik može uspjeti, i u svojoj općini, uz pomoć i potporu države, realizirati krupne razvojne projekte.

Ivan Klarin (foto TRIS/G. Šimac)

Dvije godine, otkako se odrekao zastupničke pozicije da bi svu svoju energiju usmjerio na općinu, trpi blokadu državnih institucija i njihovu potpunu ignoranciju. I upravo zbog toga, donio je odluku da se vrati u Sabor i preostalih manje od godinu i pol dana mandata odradi kao izabrani zastupnik.

-Kad ste ponovo aktivirali mandat zastupnika?

Od danas, 10. srpnja 2019.  Upravo je danas Mandatno-imunitetna komisija donijela odluku kojom je moj mandat zastupnika ponovo aktiviran.

-Zašto ste se odlučili na taj potez?

Bar tri krupna razloga su utjecala na moju odluku. Prije svega, suočio sam se s kompletnom šutnjom administracije i uskraćivanjem bilo kakvih odgovora iz državnih institucija na vrlo bitne probleme i pitanja od iznimnog značaja za moju općinu. Od problema s izgradnjom marine Tisno, preko stanice za tehnički pregled, do sve lošijeg funkcioniranja hitne službe. Dvije godine na moja pitanja kao načelnika općine, nitko ne odgovara, što je posljedica drastičnog srozavanja državnih institucija. To je ključni razlog zbog kojeg sam odlučio iskoristiti ovih preostalih godinu i par mjeseci mandata da bi kao zastupnik, iz Sabora postavljao sva ta pitanja koja čekaju na odgovore, znajući vrlo dobro da kad su kamere upaljene svi rado govore. Nažalost, uvjerio sam se da zastupničke privilegije nisu nimalo beznačajne. I shvatio da se moram vratiti u Sabor. Osim toga, zvali su me i prijatelji iz SDP-a da se uključim, da zbijemo redove i pokušamo ojačati stranku, konsolidirati se do kraja i ojačati, kako bi bili brana ovakvom HDZ-u. Konačno, motivirala me i kandidatura Zorana Milanovića za predsjednika Republike, jer vjerujem da on može biti kvalitetan korektiv ovoj vlasti i htio bih i osobno pridonijeti njegovoj kampanji.

-Reklo bi se da ste se dugo premišljali hoćete li se vratiti u zastupničke klupe. Zašto to niste napravili i ranije, čim ste vidjeli da kao SDP-ov načelnik ne možete probiti državnu blokadu?

Nadao sam se da će se situacija promijeniti. Nisam ni samom sebi htio priznati da ono što mogu kao zastupnik, ne mogu kao načelnik općine. Vjerovao sam da su problemi prolazne naravi, prepreke koje se daju savladati. Nažalost, prevario sam se.

Ivan Klarin

-Distancirali ste se svojedobno i od SDP-a i politike uopće, nakon odlaska Zorana Milanovića s vodeće pozicije u stranci i izbora Davora Bernardića. Je li ovo sada dugoročni povratak stranci ili tek jednokratni, za potrebe Milanovićeve predsjedničke kampanje?

Dugo sam razmišljao o oportunosti ove odluke, ali sam na kraju zaključio da je vrijeme, bez obzira na podjele i struje u SDP-u, da se svi angažiramo i postignemo dogovor, makar oko najbitnijih stvari, kako bi zaustavili razorno djelovanje HDZ-a na državu i društvo u cjelini. I to nije floskula, jer vidite i sami kakvoj eroziji morala, kakvom padu državnih institucija i kriterija u izboru na ministarske dužnosti svjedočimo. Ministri u Plenkovićevoj vladi su do grla u kriminalu, a u predsjednici države nemamo nikakav korektiv takvoj HDZ-ovoj vlasti. Nije normalno da u demokratskoj državi mediji smjenjuju ministre, a institucije i predsjednica države šute. Lovro Kuščević je samo kap u moru besprizorne galerije likova u ministarskim foteljama. I kad sve to vidite, nekako vam postaje jasno da nemate pravo na egoizam, i da se morate uključiti. A tu je i kampanja Zorana Milanovića za predsjednika u kojoj želim dati i osobni obol, jer sam duboko uvjeren da Milanović ovoj vlasti može kvalitetno parirati i reći sve ono što Kolinda Grabar Kitarović ne smije. U kampanju se moramo uključiti svi, a to i očekujem, s obzirom da je Glavni odbor Milanovića kao kandidata SDP-a podržao sa samo jednim glasom protiv. Mislim da Zoran Milanović ima puni kredibilitet za funkciju predsjednika države. Bio sam mu blizak suradnik i poznavajući ga, u jedno sam siguran: taj će otvoreno reći svakomu što ga spada.

-Kako komentirate seriju afera Plenkovićeve vlade i tako visok prag tolerancije premijera na “grijehe” njegovih ministara?

To je skandalozno. Ovoj zemlji hitno trebaju promjene. Treba prokazati očitu korupciju koja se pred našim očima događa, kao da se odigrava na javnom gradskom trgu, od mercedesa ministrice Žalac, preko prenamjene zemljišta ministra Kuščevića, do obnove franjevačkog samostana proračunskim, dakle, našim, novcem za račun stana ministra Gorana Marića. Naprosto je nevjerojatno da se sve to događa, a još je nevjerojatnije i skandaloznije da premijer na to poprilično benevolentno gleda,  pa čak u Kuščevićevom slučaju i brani opaskom kako je sve to bilo prije njegovog izbora za ministra. Jednostavno neprihvatljivo i sramotno!

-Kako ćete iskoristiti ovaj ostatak zastupničkog mandata koji je pred vama?

Nastojat ću otkriti što se događa s projektima općine Tisno i  moga otoka, i vjerujte, na svakoj sjednici Sabora na kojoj bude prisutan nadležni ministar, uporno ću postavljati sva ona pitanja na koja su mi dvije godine uskraćivali odgovore. Ali, sada pred kamerama i hrvatskom javnošću, i s autoritetom zastupnika kojemu odgovor ne smije biti uskraćen. Dvije godine, sve što ovisi o državi, u općini Tisno se ne miče s mrtve točke. Želim znati zašto, što se događa, pogotovo kad vidim imena onih koji se tu vrte i očekuju prenamjene prostora. Dok sam ja načelnik općine to neću dopustiti, samo preko mene mrtvog se to može dogoditi! Znam da njima marina nije isplativa, znam da oni žele graditi hotele i apartmane, ali to ne dolazi u obzir dok sam ja na čelu općine.

-U Saboru vas je mijenjala kolegica Marija Alfirev, čelnica vodičkog SDP-a. Jeste li razgovarali s njom i najavili joj svoj povratak?

Nisam razgovarao s njom. Ali, ja nisam ni utjecao na to tko će me zamijeniti, nisam ni tada konzultirao predsjednika stranke, pa ni sada. Marija čak nije bila ni sljedeća po redu na SDP-ovoj listi, nego je bila pri dnu liste. Sljedeći je bio Nikola Maras iz Gospića. Ali, ja sam mandat predao stranci, i stranka je odlučila. Marasa su preskočili i mandat dali Mariji Alfirev. A i u vrijeme Račana, i u vrijeme Milanovića za zamjenskog zastupnika redovito je biran onaj tko je bio sljedeći po redu. I sam sam bio zamjena kolegi Anti Kotromanoviću u prvom mandatu, i bio sam spreman povući se u bilo kojem trenutku. U parlamentarnoj demokraciji to je sasvim normalno, pa vjerujem da ni kolegici Alfirev neće biti nešto traumatično. Ja samo koristim svoj izvorni mandat koji sam osvojio na izborima.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI