Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
EKOLOGIJA / ekopis / POLITIKA / PROSVJED
Hrvatska se (možda) budi: Prosvjed protiv ‘prodaje 3/4 državnog kopna naftnim i plinskim korporacijama’

Hrvatska se (možda) budi:
Prosvjed protiv ‘prodaje 3/4 državnog kopna naftnim i plinskim korporacijama’

Hrvatska se (možda) budi, moglo bi se reći. Nakon što je Vlada Republike Hrvatske bez ikakvog značajnijeg otpora u javnosti komad po komad države na dugi rok prepustila naftnim korporacijama za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, danas je na trgu bana Jelačića u Zagrebu održan prosvjed kojega je priredila okolišna udruga Zelena akcija.

Vlada RH prodaje 3/4 kopna naftnim i plinskim tvrtkama u doba klimatske krize! Zelena akcija je danas od Vlade RH zatražila hitno zaustavljanje izdavanja novih koncesija za istraživanje nafte i plina na gotovo 3/4 kopnene površine Republike Hrvatske te ponovila zahtjev za smjenu ministra Tomislava Ćorića. Aktivisti i aktivistkinje su na glavnom zagrebačkom trgu razvili veliku kartu Hrvatske iz koje se moglo vidjeti da Vlada RH priprema koncesije za masovno istraživanje i eksploataciju nafte i plina u većini kontinentalne Hrvatske – upozorili su iz Zelene akcije. 

Prosvjed protiv naftnih bušotina na tri četvrtine Hrvatske, danas u Zagrebu (foto ZA)

O tome Tris piše već godinama, no izuzev nekoliko okolišnih organizacija i malobrojnih savjesnih znanstvenika, rijetko tko u Hrvatskoj shvaća kako bi takve odluke vladajućih političara mogle imati izrazito negativne posljedice po budućnost i suverenitet države, te kvalitetu života budućih generacija, a sve radi profita međunarodnih naftnih kompanija i nagrada za njihove saveznike unutar Hrvatske koji im pomažu u ostvarenju nauma o svojevrsnoj (novoj) kolonizaciji Hrvatske. Mnogima je ipak jasno kako je nakon destljeća mužnje neovisne nam domovine od strane lažnih domoljuba,  jedino što se iz Hrvatske još može iscjediti njezino potencijalno rudno blago, ugljikovodici i pitka voda.

Tako su danas u Zelenoj akciji po Trgu bana J. Jelačića postavili 40 bušotina koje su simbilizirale samo neke od lokacija gradova, rijeka i planina za koje će, prema planu Vlade, uskoro biti potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Prosvjed protiv naftnih bušotina na tri četvrtine Hrvatske, danas u Zagrebu (foto ZA)

-Naime, Vlada RH planira dati većinu kopnenog teritorija RH u koncesiju naftnim i plinskim tvrtkama te do 2040. godine povećati nacionalnu proizvodnju nafte i plina.  Radi se o 16 novih istražnih polja za naftu i plin koja se protežu sve od Vukovarsko-srijemske preko Zagrebačke i Ličko-senjske do Splitsko-dalmatinske županije. Pod koncesijama su i čitavo Zagorje, Međimurje i Banija te područja krških rijeka Karlovca i Gorskog kotara i Like. Unutar tih prostora nalaze se mnoga područja bogata vodom, poljoprivredom te prirodnim ljepotama, kao i velik dio mreže zaštićenih područja Natura 2000 – vele u Zelenoj akciji. 

Prosvjednici traže i smjenu ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića koji je, po mnogima, donio niz skandaloznih odluka po kojima je jasno kako je u nazivu njegova resora pojam ‘zaštita okoliša‘ nepotreban pojam. Primjerice, njegovo ministarstvo je nedavno osuđeno jer je nepropisno izdalo dozvole za pogon spaljivanja opasnog otpada u Drbišu, umjesto da bude prvo na crti obrane okoliša i zdravlja ljudi. Uslijedilo je guranje projekta naftnih bušotina na Dinaridima, jednoj od posljednjih oaza očuvane prirode u Europi, nad bazenom pitke vode iz koje se opskrbljuje više država i nekoliko milijuna ljudi, uporedno s tobožnjom namjerom da se Dinara proglasi Parkom prirode (sic!).

Prosvjed protiv naftnih bušotina na tri četvrtine Hrvatske, danas u Zagrebu (foto ZA)

-Trenutna Vlada i njen “Ministar fosilnih goriva”, Tomislav Ćorić,  ovaj proces skrivaju od javnosti pa osim dijela struke, šira javnost nije ni upoznata s činjenicom da je nedavno završio natječaj za dodjelu koncesija za Panonski bazen i sjevernu Hrvatsku, a da je novi natječaj za pojas Dinarida otvoren do 10. rujna. U tajnosti se drže i ugovori te uvjeti i tehnologije za istraživanje i eksploataciju pa se postavlja pitanje hoće li Ministarstvo  dozvoliti nekonvencionalnu metodu hidrauličkog frakiranja stijena (tzv. fracking). To bi imalo izuzetno štetan utjecaj na lokalno stanovništvo, zalihe pitke vode te bioraznolikost, a uzrokovalo bi povećanje ispuštanje stakleničkih plinova. Podsjećamo, prije tri godine su u prvom krugu natječaja za blokove uz Savu i Dravu koncesije dobili kanadski Vermilion Oil i INA – upozoravaju u ZA-i. 

Nadalje, hrvatsko političko vodstvo se evidentno ponaša kao da nikada nije čulo za napore suvremenih država, svjetskih vođa i znanstvenika za ograničavanje uporabe fosilnih goriva, te vode državu kao da smo afrička kolonija u 19. stoljeću. Toga su svjesni i u ZA-i.

– Sve ovo upravo omogućuje i nova Strategija energetskog razvoja RH do 2030. godine koja nas vodi u još jedno desetljeće ulaganja u fosilnu infrastrukturu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu. Vladi RH jednostavno manjka vizija i strategija koje su doista potrebne kako bi svi imali šanse za bolju – ili ikakvu – budućnost. Za razliku od Hrvatske, neke zemlje razmišljaju strateški te prepoznaju ozbiljnost situacije kao i  prilike koje sa sobom nosi pravovremena tranzicija. Primjerice, Finska, država koja trenutno predsjeda Europskom unijom, planira do 2035. godine svoje emisije smanjiti za 100 posto te postati klimatski neutralna – smatraju u Zelenoj akciji. 

Iduće je desetljeće ključno u borbi protiv klimatskih promjena te je bitno prekinuti sva daljnja investiranja u novu fosilnu infrastrukturu, pa trebamo hitno napustiti korištenje fosilnih goriva te provesti korjenite promjene u svim sektorima kako bi zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C, nastavljaju.

-Potrebna je snažna politička volja i akcija da se dugotrajne posljedice klimatskih promjena spriječe. Hrvatska može i treba biti ambicioznija te svojim primjerom potaknuti druge države na promjene, posebno imajući u vidu hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. godine – optimisitični su u Zelenoj akciji.

Optimizam je poželjan, no u slučaju politike neokolonizacije Hrvatske koju podanički prema naftnim koporacijama vode hrvatske Vlade kao da su jedna, od ranije HDZ-ove,preko Milanovićeve, Karamarkove, Oreškovićeve, pa do ove rasute Plenkovićeve, nije baš realan.

Jedina snaga koja bi se mogla suprostaviti stihiji koja prijeti Hrvatskoj i njezinim budućim generacijama su, dakako, aktualni građani Hrvatske, a koji su zasad, čini se, mahom nezainteresirani za vlastitu budućnost, iako im prijeti scenarij poput onoga u afričkim naftnim kolonijama.

A i svakodnevno im se nude neke zabavnije teme, poput svakotjednih smjena gramzivih ministara, turističke sezone itd.

Mnogi će i na ovaj današnji prosvjed i ovakav tekst podrugljivo nasmijati i nehajno odmahnuti rukom, te reći kako se radi o budalaštinama  dežurnih gunđala, ili pak još gore komentirati kako Hrvatska, odnosno njezin jezivo hipertofirani uhljebnički sustav, ‘mora od nečeg živjeti’.

Ako ništa drugo, takvi neka barem na ovoj karti dolje pronađu svoj rodni grad ili selo.

Ako im zavičaj nije u Istri, onda će sasvim sigurno biti usred nekog potencijalnog naftnog polja.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI