Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Dociranje bjegunca pred hrvatskim pravosuđem: Zdravka Mamića treba izbaciti iz hrvatskog javnog prostora…

Dociranje bjegunca pred hrvatskim pravosuđem:
Zdravka Mamića treba izbaciti iz hrvatskog javnog prostora…

Bjegunac pred hrvatskim zakonom, opskurni Zdravko Mamić, kojeg hrvatsko pravosuđe, zajedno s njegovim ortacima, tereti da su oštetili Dinamo za 200 milijuna kuna, sa sigurne BiH udaljenosti prokazuje domaće sudske “autoritete” kao zadnji korumpirani šljam. Optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu da je pokvaren, korumpiran, društveno ruglo, pače kleptoman… Ali, tko je Zdravko Mamić da bi njegova riječ, makar i tako teška i ubojita, imala ikakvu težinu? Mamića bi trebalo izbaciti iz hrvatskog javnog prostora, ali što činiti s odvjetnikom Veljkom Miljevićem koji se u tu istu kaljužu uvaljao zajedno sa svojim branjenikom?

I tako je krenuo “prekogranični” jeftini dramolet, bezmalo poput turskih sapunica koje vjerna publika prati s nestrpljenjem iz dana u dan. Počelo je s izjavom odvjetnika Miljevića o šest korumpiranih hrvatskih sudaca, kojima je zatajio imena i “adrese”, a nastavilo se s nabacivanjem blata njegova klijenta posred lica šefa Vrhovnog suda Đure Sesse. Mamić se nije libio imenovati “korumpiranog”. Očigledno ne računa na povratak u domovinu u koju se donedavno kleo. Čiju je zastavu ljubio. Predsjednicu slavio, večerama i proslavama rođendana je darivao. Jer, ljubav je bila obostrana. Bez ograničenja. Neupitna. Iznad zakona.

No, dočim se Mamića pokušalo utjerati u okvire zakona, njegova ljubav prema domovini pretvorila se u mržnju. Sad riga otrov na sve strane, mada bi čovjek očekivao da je veliki obraćenik u Međugorju tijekom protekle godine pronašao Svevišnjega i ponovo otkrio ljubav u sebi i za druge. Ali, ni Gospa Međugorska ne može Zdravka Mamića preobratiti…Previše je taj ogrezao u zlu i opačini.

Đuro Sessa na Mamićeve optužbe da je “korumpiran, nepošten, pokvaren sudac koji je ruglo i nije zaslužio biti predsjednik Vrhovnog suda”, reagirao je nespretno, mlako, kao da i nije imao ili znao što reći. Tvrdio je da je šokiran, osupnut, da Mamića i ne poznaje. Žali “što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego – sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga, pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić”, komentirao je uvrede i javne diskreditacije šef Vrhovnog suda. Svjestan da se radi o opasnim optužbama, budu li, kaže, uzete ozbiljno.

– Ako se bude uzimalo u obzir tko govori, a ne što govori, onda neće biti opasne, nego će ih se uzeti onakvima kakve zaista jesu- rekao je Sessa, dodajući kako zasad nema namjeru poduzimati bilo kakve korake protiv Mamića. Ali, zašto? Ne čini li time medvjeđu uslugu cijelom pravosuđu? Zar nema potrebu dokazati da su doista posrijedi objede , ili prepotentno misli kako se to samorazumije?

Time je Zdravku Mamiću samo nabacio loptu za novi retern. Dinamov je vječiti gazda odmah ustvrdio da Sessa ne govori istinu kada kaže da se ne poznaju, jer njih dvojica imaju ” duboku prošlost i neraskidivu povezanost”.
Poznajemo se vrlo dobro, nastavlja sve opakije Mamić, i toliko smo intimni, da jedino što nije bilo seksa između nas dvojice”. Sessa je samo jedan od kapitalaca, tvrdi Mamić, ali ima tu još njih puno, oni znaju koji su, kao što to znade i on ( Mamić ), oni međusobno znaju što je bilo, što jedni o drugima imaju, a on ima neoborive dokaze protiv Sesse i ne puca prazan ćorak- poručio je za Novu TV, najavljujući da će dokaze predočiti DORH-u i USKOK-u. Kada? Kad se odluči predati u ruke hrvatskog pravosuđa za koje tvrdi da je potpuno korumpirano???

-Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju- uz ostao je Sessi poručio inkriminirani Mamić. Fingirajući čuvara pravde, sveca koji je nepravedno progonjen, lojalnog građanina koji je morao pobjeći iz vlastite zemlje zbog urote koja se provodi protiv njega.

Ali, rekosmo, to je Zdravko Mamić, “đubre mućko, pokvareno”, kako se, nerijetko, obraćao novinarima koji mu nisu bili po volji. Prgavi huligan, nasilnik, kojega nisu brinuli zakoni sve dok je uživao zaštitu s najviše razine. I sada on docira o korupciji, pravdi, zakonitosti , on koji se od zakona branio bijegom od hrvatskog pravosuđa. I obmanjuje narod kako će dokaze podastrijeti DORH-u i USKOK-u. Zar Mamić vjeruje u te institucije? Ako im vjeruje, zašto je pobjegao u BiH, zašto se sakrio u Međugorju, u Sarajevu? Ili kani trgovati dokazima i inkriminirajućim informacijama kako bi osigurao “pokajničku milost”?

Čak je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković priznao da u domaćem sudištu nije sve čisto, ali “ako netko nešto ima, jako bih volio, da podastre dokaze i da se zapravo sustav pročisti”.

Zdravko Mamić je polusvijet koji se domogao novca i zahvaljujući tome slizao s moćnim ljudima iz institucija vlasti i to ga je držalo u uvjerenju da je neuništiv, apsolutno zaštićen. No, ničija nije do jutra gorjela…

Ali, neusporedivo veći problem je Veljko Miljević, donedavno neprikosnoveni odvjetnički autoritet, čovjek koji je bio snažno angažiran u civilnom društvu osobito na ljudsko-pravaškim problemima, čija se riječ slušala s pažnjom i uvažavanjem. Da bi sada, u maniri svoga prostačkog, višestruko inkriminiranog klijenta, u javnost ubacivao otrovno sjeme navodno nepobitne korupcije u pravosuđu. Zar ga njegova profesionalna etika ne obvezuje da o svojim saznanjima i dokazima, za koje tvrdi da ih ima, obavijesti institucije? Zašto prostituira i svoje ime i svoju profesiju javnim difamacijama kolega u “mamićevskom stilu”? Pa bar on znade što mu je činiti s takvim saznanjima…
Čini se, međutim, da kod nas zlo ima veći utjecaj na dobro, naprosto jer je dosad u pravilu bilo isplativije… A to je poražavajuće za pojedince koji su pred tim poklekli, ali i za društvo u cjelini.

‘Vidim te da me snimaš’ poza (foto TRIS/Damir Senčar)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI