Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
FILM
Tvrđava filmova: Srijedom po svijetu na utvrdi Barone

Tvrđava filmova:
Srijedom po svijetu na utvrdi Barone

Četvrto izdanje filmskog programa Srijedom po svijetu – ljetnog kina pod zvijezdama na šibenskoj Tvrđavi Barone, obilježit će suradnja sa selektorima Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivala te zagrebačkog Kina Europa uz koju će šibenska publika dobiti priliku na krovu grada gledati najbolje od recentne nezavisne produkcije iz cijeloga svijeta, javljaju iz šibenske ustanove Tvrđava kulture.

Podsjetimo, projekcije filmova na šibenskoj tvrđavi Barone pred vedrim ljetnim nebom uz hladne napitke i ugodan povjetarac prije 4 godine pokrenute su u suradnji s Nikicom Šupom iz Kino kluba Šibenik, a sada se nastavljaju u interakciji s navedenim festivalima i kinoprikazivačkim ustanovama.

-U deset tjedana programa, sve do kraja kolovoza, na Baroneu slijede projekcije čitavog niza festivalskih uspješnica među kojima su i najnoviji filmovi velikih sineasta kao što su Paolo Sorrentino (Loro) i Jia Zhangke (Pepeo ljubavi), ali i jednog od najnagrađivanijih domaćih dokumentarnih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina, Srbenka Nebojše Slijepčevića – vele u TK-i.

Program počinje u srijedu, 26. lipnja posebnom projekcijom filma iz redovnog repertoara zagrebačkog kina Europa i najboljeg filma po izboru publike prošlogodišnjeg izdanja ZFF-a, ekoterorističke akcijske drame islandskog redatelja Benedikta Erlingssona, Halla ide u rat uz gostovanje Borisa T. Matića i Lane Matić.

Izbor iz Europinog programa nastavlja se 3. srpnja s nagrađivanim ostvarenjem Dogman, poznatog talijanskog redatelja Mattea Garronea, prikazanog i unutar glavne konkurencije Vukovar Film Festivala. 10. srpnja na programu je novi film talijanskog Oscarovca Paola Sorrentina, Loro, raskošne i majstorske parodije talijanske političke elite kroz lik njezinog najkorumpiranijeg predstavnika, Silvia Berlusconija i njegove kriminalne svite.

Predstavljanje Subversive Film Festivala zakazano je za 17. srpanj uz projekciju kineskog filma Pepeo ljubavi, gangsterske melodrame kultnog redatelja Jia Zhangke.

Projekcija pobjednika ZFF-ovog programa PLUS, Na putu belgijskog redatelja Joachima Lafossea slijedi 24. srpnja, a film prati zajedničko dugo putovanje međusobno otuđenih majke i sina koji se suočavaju  s veličanstvenim krajolikom, opasnostima, i prije svega, jedno s drugim, dok je srijeda 31. srpnja rezervirana za poseban izbor iz ovogodišnjeg programa Motovun Film Festivala. Prema riječima selektora Jurice Pavičića, film slovačkog redatelja Marka Škopa, Neka bude svjetlo, čija se svjetska premijera tek očekuje krajem lipnja u  Karlovim Varima, jedno je od ljepših iznenađenja ovogodišnje selekcije festivala, gdje će doživjeti hrvatsku premijeru.

Na veliko platno tvrđave Barone 7. kolovoza penje se i važno regionalno ostvarenje Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića sa šibenskim glumcem Leonom Lučevim u glavnoj ulozi, ali i projekcija glumčevog debitantskog kratkog  filma, Malo se sjećam tog dana. U filmu premijerno prikazanom u filmskom festivalu Locarnu i dobitnikom glavne nagrade Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast glumi niz poznatih hrvatskih glumaca poput Gorana Bogdana, Nine Violić, Darie Lorenci Flatz, ali i brojni stalni i povremeni stanovnici šibenskog otoka Zlarina.

14.kolovoza svoj nagrađivani film Srbenka šibenskoj publici predstavit će redatelj Nebojša Slijepčević, dok 24. kolovoza počinje mali filmski program za djecu i to s projekcijom dobitnika nagrade publike prošlogodišnjeg izdanja KinoKino Festivala, Moje neobično ljeto s Tess, nizozemskog redatelja Stevena Wouterlooda nagrađenog na Berlinaleu gdje je proglašen najboljim filmom programa Generation Kplus.

Program završava 28. kolovoza i to vrlo posebnom projekcijom za najmlađu publiku, kultnog domaćeg animiranog filma Čudesna šuma kao hommage nedavno preminulom doajenu hrvatske animacije, Milanu Blažekoviću.

Sve projekcije održavat će se na Tvrđavi Barone s početkom u 21:30 sati uz gostovanja redatelja, selektora, glumaca i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti publici.

Kao i svake godine do sada, članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ostvaruju slobodan ulaz na sve projekcije, uz predočenje važeće članske iskaznice. Svi ostali dobrodošli su s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Sve filmske naslove prate i podnapisi na hrvatskom i engleskom jeziku.

-Vrhunski naslovi, zanimljivi gosti, zvjezdano nebo i Tvrđava Barone film su koji vrijedi gledati!- smatraju u Tvrđavi kulture.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI