Neovisni novinarski portal
4.10.2022.
lovačke pričice
Ilustracija: Zec i lovac u obrnutim ulogama

Lovačka priča:
Dijele lovcima 200 tabli ‘lov u tijeku’ da ne upucaju bicikliste

Ilustracija: Zec i lovac u obrnutim ulogama

Evo jedne lovačke priče koja je, čini se, istinita. Naime, kako javljaju iz Šibensko–kninske županijie, župan Goran Pauk će danas, u četvrtak, 6. lipnja 2019. u 18 sati na adresi Hrvatske šume d.o.o. Šumarija Šibenik, Bana Josipa Jelačića 1, podijeliti predstavnicima tzv. lovoovlaštenicima obavijesne table „Lov u tijeku“.

Tzv. lovoovlaštenicima, odnosno onima kojima je ‘dodijeljen’ neki teritorij po kojemu se mogu šetati i pucati u rijetke životinje, podijelit će se čak 200 takvih tabli. Inače, izgleda da je svrha tih tabli na lovce upozoriti ljude koji vole boraviti u prirodi bez da nose puške i ubijaju životinje, tj. bicikliste, izletnike, turiste, planinare, ali i lokalni živalj koji su u opasnosti od lovaca dok odlaze i borave u svojim poljima, vinogradima i maslinicima.

-Cikloturizam je jedan od najpropulzivnijih turističkih proizvoda kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, te bi stavljanjem u funkciju mreže biciklističkih staza na području županije moglo doći do problema u lovištima zbog istovremene i pojačane frekvencije korištenja zajedničkog prostora. S ciljem informiranja biciklista, izletnika i šetača, Šibensko – kninska županija financirala je 200 komada obavijesnih tabli s nazivom „Lov u tijeku“ te će ih darovati predstavnicima lovoovlaštenika – vele u Županiji.

Ovakve table bi možda bile prikladnije (foto TRIS)

Mnogima je poznato kako je jedini preostali gospodarski resurs ove županije njezin prostor i dijelom očuvana priroda, što je razlog zbog kojega nas posjećuju prosvjećeniji turisti. U civiliziranijim zemljama izletnici, biciklisti i ostali imaju ‘prednost’ pred naoružanim grupama lovaca, upozoravali su turistički djelatnici koji nastoje razvijati biciklistički i drugi turizam koji je vezan uz prirodu. Ne i kod nas.

Tako su žitelji županije financirali izradu 200 tabli kojima je svrha da neki lovac ne upuca nekog biciklista. No nije pojašnjeno što bi grupa biciklista trebala učiniti kada naiđe na takvu tablu: okrenuti se i vratiti natrag? Možda bi bilo prikladnije postaviti table kao upozorenja lovcima, a na kojima bi pisalo, npr.: Ljubitelji prirodi u prirodi. Ne pucaj!‘. Ili pakLovište u zabrani’

Inače, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko – kninske županije, Županijske skupštine Šibensko-kninske županije i Županijskog ogranka HDZ-a Šibensko-kninske županije je jedna osoba – Nediljko Dujić. 

Ilustracija: Zec i lovac u obrnutim ulogama

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI