Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
brejkingnjuz
Podmorska zastava od 200 'kvadrata' (foto Facebook/FENA)

Domoljublje na dnu mora:
Potopili hrvatsku zastavu od 200 ‘kvadrata’ radi obaranja Guinnessovog rekorda

Podmorska zastava od 200 'kvadrata' (foto Facebook/FENA)

U našoj nepravedno zapostavljenoj rubrici BREJKINGNJUZ danas prenosimo vijest o domoljubnom potapanju hrvatske zastave od 200 ‘kvadrata’ pod more za potrebe oblježavanja Dana državnosti RH i obaranja Guinnessovog rekorda u disciplini nazvanoj “najveća zastava razmotana pod vodom”. Spektakularno zaranjanje državnog stijega dimenzija 20 puta 10 metara desilo se na plaži u Općini Gradac, a organizirali su ga i realizirali ronioci Sportsko-ekološke udruge Hercegovina (SEUH) iz Mostara i Ekološko-ronilačkog kluba Timun iz Gradca.

Naprije su megazastavu poput golemog ručnika za plažu rastrli po plažnom šljunku, praćeni pogledom turista u kupaćim gaćama, djece sa sladoledima, ali i načelnika Općine Gradac Matka Burića, te mjesnog župnika fra Bone Bilića. Kako obaranje Guinnessovog rekorda zahtijeva dokazni materijal i ozbiljan pristup jer to nije štrc-brc , prije nego li je potopljena u more, trobojnicu s grbom je premjerio lokalni certificirani geodet  koji je uz pomoć ‘metra’ potvrdio kako nema varanja, te kako ista ima planirane dimenzije od 20×10 metara, odnosno 200 metara četvornih.

-Cjelokupnu aktivnost obavilo je 20 dobro koordiniranih ronilaca. Čitav događaj registriran je zemaljskom i podvodnom kamerom, te kamerom pričvršćenom na dron, a zastava niti u jednom trenutku nije isplivala na površinu, čime su ispunjeni Guinnessovi kriteriji. Ova aktivnost održana je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske, ali i u cilju promocije ronjenja kao sporta te turizma na Jadranu – javljaju ponosni organizatori iz SEUH-a.

Podmorska zastava od 200 ‘kvadrata’ (foto Facebook/FENA)

Tako su ronioci iz susjedne Bosne i Hercegovine u suradnji s RH kolegama potopili hrvatsku zastavu baš na državni praznik, a što su neki doživjeli kao domoljublje na dnu mora, ali i duboko simboličan čin, iako je zastava potopljena u plićak. Iako još nije stigla službena potvrda iz tima koji priznaje Guinnessove rekorde, već se računa kako su ovime s trona skinuti neki engleski ronioci koji su, pazi sad to, tada potopili – ne englesku nego argentinsku zastavu od 160 ‘kvadrata’ i to na – obalama Australije!?

No, nema veze…

– Ideja o ovome projektu došla gotovo slučajno, nakon pretraživanja po internetu. Godine 2017. rekord su držali ronioci iz Saudijske Arabije, koji su ispred Džede položili u more njihovu zastavu površine 91 „kvadrata“. Kasnije su ih nadmašili Englezi. Mi smo odlučili oboriti rekord na Jadranskoj obali, s hrvatskom zastavom i prigodno, povodom Dana državnosti RH. Pripreme su trajale od početka ove godine i odradili smo dva treninga s 12 ronilaca. No, na dan polaganja zastave, još desetak naših ronilaca izrazilo je želju da sudjeluje u ovom projektu, a neki su, jer je u BiH radni dan, uzeli slobodan dan kako bi došli u Gradac – kazao je predsjednik SEUH-a dr. Davor Kozomara, inače liječnik, plastični kirurg i docent na Sveučilištu u Mostaru, kako javlja portal Rogotin.hr.

Mjerenje zastave (foto Facebook)

Eto, u nedostatku rekorda u gospodarstvu, znanosti, inovacijama, napretka u razvoju društva, obrazovanju i slično, mi imamo neke druge: primjerice rekordere među članovima Vlade RH u gomilanju nekretnina ili rekordere političke dužnosnike i gradonačelnike glavnih gradova u sakupljanju kaznenih prijava.

U Guinnessovoj knjizi rekorda mogao bi se naći i po koji hrvatski sud s apsolutno najvećim brojem neriješenih predmeta. Mi smo i država s najvećim brojem krupnih kriminalaca koji nikada nisu završili u zatvoru, a u zadnje vrijeme vjerovatno držimo rekord u broju ljudi koji se svakodnevno iseljavaju iz države u Irsku i Njemačku.

No dobro, nije sve tako crno: sad smo uz pomoć uvozne pameti postali rekorderi i u disciplini “najveća zastava razmotana pod vodom”.

A prije toga su iz Hrvatske dolazili Guinnessovi rekorderi u disciplinama ‘guranja automobila neprekidno 24 sata’, u ‘neprekidnom pečenju palačinki i slaganju istih u toranj’, ‘u otvaranju 2000 pivskih boca’ i tome slično.

Mi smo prvaci.

Podmorska zastava od 200 ‘kvadrata’ (foto Facebook/FENA)

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI