Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
HRVATSKA / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / PROSVJED
18. Zagreb Pride : Mi smo tu, ne idemo nigdje, i želimo punu ravnopravnost…

18. Zagreb Pride :
Mi smo tu, ne idemo nigdje, i želimo punu ravnopravnost…

Zagrebačka Parada ponosa danas je proslavila svoje punoljetstvo.  Ovo je hod za živt, rekao je netko od sudionika Pridea. Osamnaest godina borbe za ljudska prava, za slobodan izbor, za ljubav, za ponos i dostojanstvo LGBTIQ osoba, ali i svih kojima je do ljudskih prava stalo. Povorci ponosa, koja je okupila oko deset tisuća sudionika, pridružili su se i političari, među kojima Davor Bernardić, šef SDP-a, saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras, Dalija Orešković, predsjednica Start-a, te brojne javne osobe.

Okupili su se na Rooseveltovom trgu, pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina”, i krenuli, okićeni transparentima i zastavama duginih boja, prema parku Ribnjak gdje se održao završni javni skup i koncert grupe “Le Zbor”.

Koordinatorica Zagreb Pridea Doria Jukić, poručila je, javlja N1, kako 18. Povorka ponosa, najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, ima za cilj pokazati “da smo tu, da ovo nije samo ‘faza’, dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost”. U usporedbi s 2002. i prvim Zagreb Prideom, besumnje se, kazala je Jukić, promijenila razina nasilja i diskriminacije. Snažnija je potpora Paradi, u njoj je puno više sudionika, ali u svakodnevnom životu, rekla je, i dalje su na dnevnoj bazi izloženi diskriminaciji, nasilju, homofobiji, trasfobiji i bifobiji, bilo na ulici, na radnom mjestu, u školama ili drugim ustanovama. Mi na to ne pristajemo, naglasila je, i tražimo da nadležne institucije, Vlada, Sabor, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, jasno kažu da je nasilje nad LGBT osobama neprihvatljivo.

U ovogodišnjoj Paradi ponosa bio je velik broj mladih ljudi koji su hrabro koračali ulicama osvajajući sve veći prostor slobode , jer, kako su neki od njih kazali, “mi smo tu da im pokažemo da je nas koji se borimo za slobodu i jednakost, puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije”.

Čelnik SDP-a Davor Berardić izjavio je da “svatko zaslužuje jednake šanse i jednaku mogućnost da izabere i zasnuje obitelj kakvu želi” i da mu država to mora omogućiti, a osobno smatra da se istospolnim parovima treba dati pravo na udomljavanje i posvojenje djece. Došlo je vrijeme, ocijenio je Bernardić, da napravimo i taj korak.

Zagrebom se danas za prava LGBT osoba hodalo sigurnije, odvažnije, i masovnije nego prije, ali, kako je jedna sudionica Pridea rekla, “nismo svi jednaki, a trebali bi biti, i sve dok tako ne bude, mi ćemo ovako koračati”.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI