Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
(NE)RED / aktivisti / ekopis
Foto: Zeleni odred, ilustracija

Zeleni odred:
Jesu li policijski djelatnici umiješani u ilegalnu sječu i krađu šuma?

Foto: Zeleni odred, ilustracija

Borci za očuvanje šumskog dobra i aktivni protivnici devastacije šuma okupljeni u Zeleni odred otvoreno su upitali Ministarstvo unutarnjih poslova o navodnoj umiješanosti djelatnika policije u ilegalnu sječu šuma. Odgovor za sada nisu dobili. O navodima iz otvorenog pisma MUP smo upitali i mi, a odgovore ćemo, kako nam rekoše, dobiti u najkraćem mogućem roku.

Zeleni odred, forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija u otvorenom pismu MUP-u tvrdi da je zaprimio mnoge prijave građana vezane uz navodnu umiješanost djelatnika policije u ilegalnu sječu šuma i odvoz trupaca na području Udbine, Duge Rese, Vrbovca, Gračaca, Otočca, Nove Gradiške, Vojnića i Petrinje. Kažu da stanovnici redovito mjesecima prijavljuju krađu trupaca koji se odvoze i po noći, čak i neregistriranim vozilima, a da djelatnici policijskih postaja ili ne reagiraju ili ‘gube’ zapisnike, da su viđeni s osumnjičenim osobama na javnom druženju i da neki čak i prijete.

https://www.facebook.com/506189809856388/posts/613335292475172/

Iz mnogobrojnih prijava Zeleni odred zaključuje kako pojedinci iz policijskih postaja štite kriminal, a progone prijavitelje kriminala i korupcije te je otvorenim pismom od MUP-a zatražio provjeru prijava, zapisnika i postupanja policijskih djelatnika sa spomenutih područja. Podsjećaju i da već deset mjeseci upozoravaju na nezakonite i kriminalne radne vezano za ilegalnu sječu i krađu trupaca iz šuma te da su obavijestili sve relevantne institucije te predali opsežnu dokumentaciju DORH-u, USKOK-u i Uredu pučkog pravobranitelja.

Je li MUP upoznat sa sadržajem otvorenog pisma upućenog mu od strane Zelenog odreda, je li izvršena provjera prijava zapisnika i postupanja policijskih službenika sa navedenih područja i ako do sada nije, ima li to namjeru učiniti, te je li  MUP nevezano uz to otvoreno pismo već dobivao slične prijave i je li već bilo postupanja. To su pitanja koja smo jučer ujutro uputili Ministarstvu unutarnjih poslova, a do ovoga trenutka dobili smo samo službenu informaciju da je naš upit zaprimljen i da će nam odgovor uputiti u najkraćem mogućem roku.

Nikakav odgovor na otvoreno pismo upućeno MUP-u prije više od tjedan dana nisu do sada dobili ni predstavnici Zelenog odreda. Na naš upit da s nama podijele neke od mnogobrojnih prijava u kojima se spominje navodna umiješanost policijskih djelatnika u ilegalnu sječu šuma i krađe trupaca u Zelenom odredu su nam rekli da je većina prijava postala dijelom tužbi te da su im odvjetnici rekli da ih ne smiju objavljivati.

Podijelili su s nama anonimnu prijavu iz 2012. godine u kojoj se ukazuje na nepravilnosti u poslovanju jedne šumarije sa jednog od gore navedenih područja i njenog upravitelja proziva za počinjenje teških kaznenih dijela krađe, pogodovanja, zlouporabe položaja te primanja mita. Osim upravitelja poimence su navedeni i još neki djelatnici te šumarije i pobrojani njihovi navodni grijesi u prodaji trupaca bez valjane dokumentacije i spremanju novca u vlastite džepove. U toj se prijavi navodi i da djelatnici policijske postaje sa tog područja štite kriminalce i zauzvrat dobivaju ogrjev, furnirske trupce i sve što požele. Spominju se u prijavi zarade na crno, trpanje šakom i kapom, pa čak i navodne izjave nekih šumara poput ‘što će mi kredit kad imam šumu’ i ‘nije mi za silu da mi žena ide na posao kad joj ja u danu donesem 2000 kuna.’

Krajem ožujka Zeleni odred je protiv ilegalne sječe i onih koji bi je trebali spriječiti ali to ne čine prosvjedovao na Markovu trgu. Rekli su tada da su prikupili dovoljno dokaza i materijala pretvorenih u 400 stranica prijave proslijeđene institucijama koje bi trebale odraditi posao.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI