Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Zeleni ljevičari u splitskoj Marmontovoj ulici

Zeleni ljevičari u Dalmaciji:
Split ‘grca u problemima’

Zeleni ljevičari u splitskoj Marmontovoj ulici

 Zelena ljevica, koju čine politička platforma Možemo!, Nova ljevica i Orah je u Dalmaciji. U Splitu su se sreli s građanima i održali konferenciju za novinare u Marmontovoj ulici.

Kandidati za EU izbore Zelene ljevice  posljednjih tjedana učestalo istupaju u javnosti diljem Hrvatske, te su među rijetkima koji progovaraju o zbiljskim problemima sredine u kojoj se zateknu. Inače, članovi Zelene ljevice nemaju puno dodirnih točaka s uobičajenom slikom hrvatskim političara kojima je politika  posao i zanimanje, te se njome dosad uglavnom nisu bavili u svojstvu političara. Većina njih se pak posljednjih desetljeća dokazala svojim društvenim angažmanom i aktivizmom protiv štetnih politika u Hrvatskoj, te se u svojim obraćanjima javnosti uglavnom doimaju upućenima u probleme lokalnih zajednica.

Zeleni ljevičari u splitskoj Marmontovoj ulici

Dragan Markovina iz Nove ljevice, inače Splićanin, ustvrdio je kako Split ”grca u problemima”.  

-Split je grad koji danas živi u monokulturi turizma, koji živi pred raspadom i gubitkom javnih sadržaja i javnog prostora i koji se nalazi u situaciji da su čitavi dijelovi grada – od stare gradske jezgre preko Bačvica – manje-više izgubljenog lokalnog stanovništva i gdje sve ide na ruku velikim stranim investitorima  Posljednji takav pokušaj, nakon što su Bačvice već gotovo apartmanizirane u potpunosti, događa s master planom Istočne obale. To je po ne znam koji put pokušaj da se s Istočne obale ukloni željeznički i autobusni kolodvor i nešto što je namijenjeno stanovnicima i otoka i Splita pretvori u izdvojeni hotelski resort. Mislimo da je grad Split zahvaljujući tome ušao u situaciju da mu je cijena kvadrata apsolutno narasla u nebo, da on rapidno gubi stanovništvo. To uostalom pokazuju popisi stanovništva. Ljudi ne mogu sebi priuštiti stan ovdje. Nekretnine su jako skupe i odlaze u okolne općine – ustvrdio je D. Markovina.

Tomislav Tomašević, zagrebački oporbeni vijećnik iz Možemo! dotakao se teme stanovanja postavila za koju u ZLJ smatraju kako je ‘goruća tema’. 

Ilustracija: ‘Ko ovo može platit’? (foto TRIS/G. Šimac

-Cijela jedna generacija mladih se ne može emancipirati od svojih roditelja. Hrvatska je prva u EU po broju mladih koji su prisiljeni živjeti u roditeljskom domu, a jedan od glavnih uzroka je nedostupnost jeftinih stanova za najam ili za kupnju i tu se stvarno nijedna politička opcija nije pozabavila tim problemom. Do sada su se vlade uglavnom fokusirale na to da subvencioniraju kredite za kupnju stanova, što je rezultiralo poskupljivanjem stanova i prelijevanjem proračunskog novca u profit banaka, a nismo pomogli kupcima stanova. Hrvatska ima sramotno malo javnih stanova za najam – samo 2 posto, naspram europskog prosjeka od 15 posto.  Mi ćemo se u Europskom parlamentu zalagati da se provede Europska građanska inicijativa Stanovanje za sve tako da se ulaganja u izgradnju javnih stanova izuzmu od EU pravila prekomjernog deficita – kazao je Tomašević.

Problem s kupnjom stambenog životnog prostora, osobito pogađa Splićane i mlade splitske obitelji i za njih je uistinu gorući problem, a jer su cijene nekretnina drastično porasle radi prekomjernog turizma te su prilagođene platežnoj moći raznorazih ‘investitora’ i njihovom kapitalu svakojakog porijekla. Tako je kupnja stana mnogima u Splitu, posebice mladim obiteljima, nedostižna i nemoguća. Slično je i s najmom ‘pristojnih’ stanova kojih je podstanarima i studentima izuzetno teško naći po prihvatljivoj cijeni, a jer ih vlasnici primarno iznajmljuju turistima, umjesto domaćem življu.

Ilustracija: splitski Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

No Split pati i od drugih ozbiljnih temeljnih i egszistencijalnih problema, poput nečistog i smrdljivog zraka, kaosa oko zbrinjavanja i sanacije odlagališta otpada, katastrofalne zapuštenosti park šume Marjan, prometnih kolapsa i učestalo zagađene pitke vode. Sljedeći zeleni ljevičar Zorislav Antun Petrović iz Oraha izjavio je kako je Split jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima problema i s vodom i sa zrakom.

-Svaki put kad padne kiša, svi žitelji Splita i okolice znaju kakva im je situacija s pitkom vodom. Mi ćemo kroz naš mandat u Europskom parlamentu poraditi na tome da se u Splitu i uopće u Hrvatskoj prioritizira financiranje projekata za gospodarenje otpadom koji se temelje na prevenciji nastanka otpada, a ne kao što je sada slučaj da se fokusira na obradu otpada u centrima poput Lećevice, koji se baziraju na tehnologiji koja uključuje i spaljivanje otpada odnosno RDF goriva. To je zastarjela tehnologija, to je loše za okoliš. Bolje je napustiti tu RDF tehnologiju i povećati odvajanje otpada za recikliranje i kompostiranje – zaključio je Petrović.

Zeleni ljevičari u splitskoj Marmontovoj ulici

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI