Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Sveti Duje spasi nas / Kolinda Grabar Kitarović usred incidenta u slavljeničkom Splitu: Sramite se, radite protiv naroda za svoj privilegij!

Sveti Duje spasi nas / Kolinda Grabar Kitarović usred incidenta u slavljeničkom Splitu:
Sramite se, radite protiv naroda za svoj privilegij!

Split danas slavi. Dan grada i blagdan svoga zaštitnika Svetog Duje. Nije da ovaj grad ima razloga za slavlje. Ubili su mu dušu i oteli/uništili sve što se oteti/ uništiti dalo. Sada samo praznuju. Ispunjavaju kićenom paradom vladajućih prazninu koju su upravo oni godinama stvarali.
Stigla je i predsjednica. Kolinda Grabar Kitarović. I, kako javlja portal Damlacija danas,dok je prolazila pokraj Đardina , zaskočio je nepoznati netko bukom i pogrdama.

– Sram vas bilo- vikao je za predsjednicom i svitom u njezinoj pratnji.
-Di su glasovi? Četrdeset tisuća glasova ste poništili. Komunizam još vlada, sramite se, radite protiv naroda za svoj privilegij- opleo je “NN počinitelj”, vjerojatno aludirajući, procjenjuje ovaj dalmatinski portal, na lanjsko “češljanje” nevažećih potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu od strane rigoroznog Ministarstva uprave .
Incident je “visoka delegacija” stoički podnijela i nastavila put Peristila gdje se priključila procesiji. Bez koje više nema nijedne prave svetkovine u Hrvata…

Štandovi na rivi, masa ljudi slijeva se u grad na besplatnu porciju janjetine i biža ( navodno je podijeljeno pet tisuća porcija u samo 12 minuta, ali se ne zna točno tko je odbrojavao…), biskupska svečana propovijed trešti sa zvučnika, gužva, kićeraj, klasični dernek u bivšoj dalmatinskoj metropoli kojoj je ostao još samo hinjeni gospodski gard gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Sve ostalo je ni nalik urbanom štihu nekadašnje Dalmacije. Jedinstvene po svom šarmu, duhovitosti, osebujnim ljudima, spomeničkoj baštini, sportskim uspjesima i kulturnim postignućima.

Danas je ovo grad kojemu je Kerum dugoročno uzeo mjeru, grad u kojem rukometne trenerice postaju ravnateljice kuturnih institucija o kojima ne znaju više od njihove adrese, grad gdje se mladež zabavlja uz turbo-folk i cajke, gdje je industrija ugasila dimnjake, sport pao na niske grane, a kultura na posljednje Mohikance.

Sve se promijenilo, i identitet, i mentalitet i duh grada. Splitu je ostala još samo Sudamija. Čak je dvojbeno može li i Hajduk živjeti vječno…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI