Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
(NE)RED / HRVATSKA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
'Laguna' kod tvornice DIV (foto TRIS/G. Šimac)

Mazutna ulja iz DIV-ove lagune ponovo se izlila u Orašnicu:
Samo nam nebo pomoći može, i nitko više…

'Laguna' kod tvornice DIV (foto TRIS/G. Šimac)

Kiše su najveća glavobolja za one koji žive nizvodno rijeke Krke. Zapravo za sve žitelje Šibensko-kninske županije. Jer, kod obilnih kiša industrijske otpadne vode iz DIV- TVIK-a u Kninu, pune mazutnih ulja i teških metala, prelijevaju se iz lagune iza tvorničkog pogona ravno u Orašnicu, a iz Orašnice u rijeku Krku koja napaja pitkom vodom cijelu županiju. Vodostaj Krke u Kninu jučer je, kako javlja portal Huknet, iznosio 235 centimetara i rastao. Proglašeno je izvanredno stanje za Krku.  Srećom, kiša danas nije padala. Ali, zar ovdašnje stanovništvo mora sa zebnjom gledati u nebo ( ili na mobitele ), umjesto da nadležne institucije problem rješavaju bez odgode, sustavno i trajno?

‘Laguna’ kod tvornice DIV (foto TRIS/G. Šimac)

Nedavno se iz DIV-ove lagune velika količina mazuta i otpadnih voda izlila u Orašnicu, zbog čega je Grad Knin tražio interventno djelovanje Hrvatskih voda kako se ne bi dogodila prava ekološka katastrofa. Djelatnici Hrvatskih voda izašli su na teren i postavili barijere koje su trebale zaustaviti prelijevanje mazutnih ulja iz Orašnice u Krku. Međutim, kako veli gradonačelnik Knina Marko Jelić, više je opasnog otpada zaustavio prirodni šaš u rijeci upijajući masnoće, negoli barijere HV-a.

Izaslanstvo Grada Knina nakon toga je bilo primljeno u Ministarstvu zaštite okoliša, više kurtoazno, i na zahtjev Grada, negoli operativno i funkcionalno. Grad Knin je odlučio, iako sanacija lagune nije u njegovoj ingerenciji, radi zdravlja svojih građana i očuvanja okoliša, sudjelovati u sanaciji. Dogovoreno je da će u suradnji sa Siemensom i Hrvatskim vodama uskoro postaviti uređaj za jedinstveni automatizirani sustav monitoringa kakvoće vode, s posebnim fokusom na koncentraciju cinka u vodi rijeke Krke. Dogovoreno je i da će u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu pristupiti primjeni modela bioremedijacije tla, odnosno prirodnoj biološkoj sanaciji lagune uz pomoć gljivica koje zagađeno tlo pretvaraju u netoksično.

Panorama kninske tvrđave s crno-žutom lagunom(foto TRIS/G. Šimac)

Ali, od dogovorenog, zasad, još ništa nije učinjeno. A kiše padaju unatoč nadolazećem lipnju. I vodostaji rastu. Laguna se prelijeva u Orašnicu. Orašnica u Krku. Radnici DIV-a jučer su postavljali i sami barijere u kanal uz lagunu, ali bez osobitog učinka. Otpadna ulja probila su prve barijere na Orašnici. Zbog novog mazutnog zagađenja iz DIV-ove lagune, Hrvatske vode su za Krku ipak proglasile izvanredno stanje. Ali, što su izvanredno učinili?!

Tko zna što bi se dogodilo da se nebo nije smilovalo. No, dokad će se čekati milost neba umjesto da se napokon pokrene pitanje odgovornosti ljudi i institucija?

Arhiva: Krka kod Knina (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI