Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
MEDIJI / novinarstvo / sindikatdžije
Maja Sever (foto printscreen HRT)

Maja Sever je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske:
Šteta što nije i prije…

Maja Sever (foto printscreen HRT)

Maja Sever je nova predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, javlja Hrvatsko novinarsko društvo. Među brojnim novinarima u Hrvatskoj ta je vijest primljena s veseljem i odobravanjem, budući da se kroz njezin dugogodišnji profesionalni rad (na HRT-u) i aktivistički angažman pokazala kao jedna od najpožrtvovnijih  i najagilnijih u Hrvatskoj u nesebičnoj borbi za prava obespravljenih, potlačenih, marginaliziranih i osoba invaliditetom, za prava radnika, roditelja djece s poteškoćama,  za slobodu izražavanja, za novinare i novinarstvo u Hrvatskoj itd. Maja Sever je, dakako volonterski, i potpredsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva, čime je, i biti će i nadalje, zasigurno među naupućenijima u (ne)prilike u hrvatskom novinarstvu.

Mnogi poznavatelji hrvatske medijske scene ističu i kako je šteta što Maja Sever na čelnom mjestu Sindikata novinara Hrvatske nije već odavno, u prošlim godinama u kojima su  brojne redakcije novinarima nesebično dijelile otkaze šakom i kapom, te su sustavno smanjivale prava zaposlenih novinara, a one koji su radili i rade honorarno držali u stalnoj egzistencijalnoj i profesionalnoj neizvjesnosti, često uz sramotno niske naknade za njihov u pravilu veliki angažman i rad.

Nadajmo se ipak kako Maja Sever i SNH neće ubuduće imati puno posla u borbi za novinarska prava, tj. da ona neće biti tako ugrožena kako su bila do sada.

Predsjednici Maji čestitamo.

Inače, na mjestu čelnika SNH je dulje vrijeme bio Anton Filić, a koji je bio sindikalni čelnik i u Večernjem listu, i u vrijeme kada je veliki broj profesionalnih novinara te redakcije proglašen viškom, tj. dobili su otkaz.

Maja Sever (foto printscreen HRT)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI