Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
ekopis
Zero Waste Hrvatska: Planirano spaljivanje komunalnog otpada u Konjščini je štetno i nezakonito!

Zero Waste Hrvatska:
Planirano spaljivanje komunalnog otpada u Konjščini je štetno i nezakonito!

U nastavku je priopćenje koje potpisuje 17 udruga i inicijativa građana koji se protive spaljivanju otpada u Konjščini.

Zero Waste Hrvatska: Planirano spaljivanje komunalnog otpada u Konjščini je štetno i nezakonito!

Okolišne udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju ‘Zero Waste Hrvatska’ izražavaju podršku inicijativi Krizni eko stožer Konjščina koja okuplja građanke i građane koji se protive realizaciji procesa izgradnje štetne energane (spalionice) komunalnog otpada u Konjščini. Zero Waste Hrvatska poziva i na razrješenje dužnosti ministra Tomislava Ćorića koji ne štiti okoliš i građane_ke od ovog štetnog i nezakonitog projekta, već ga prešutno odobrava kako bi spaljivanjem prikrio kolaps sustava regionalnih centara koji generiraju smeće za spaljivanje.

Zero Waste Hrvatska upozorava na dokazane višestruke ekološke, ekonomske i zdravstvene posljedice koje bi donijela izgradnja spalionice te pozivaju lokalnu vlast na odustajanje od tog štetnog projekta. Udruge osuđuju odluku lokalne vlasti u Konjščini koja je prihvatila pismo namjere investitora za izgradnju energane na komunalni otpad te pozivaju na zaustavljanje svih procesa realizacije projekta.

Umjesto skupog i štetnog spaljivanja, lokalna vlast u Konjščini treba se posvetiti uspostavi održivog lokalnog sustava odvojenog prikupljanja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada po uzoru na gradove Prelog i Čakovec. Ti su gradovi od Konjščine udaljeni manje od sat vremena vožnje, a primjer su odlične prakse na razini EU”, poručuje Zero Waste Hrvatska.

Udruge se pitaju gdje se skriva Ministarstvo zaštite okoliša koje bi trebalo hitno reagirati po pitanju ovog nezakonitog projekta te jasno dati do znanja kako izgradnja spalionica otpada ne dolazi u obzir, sukladno nacionalnom Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

Čini se da Ministarstvo “pokriva” izgradnju ove spalionice jer se suočava s kolapsom svog promašenog nacionalnog koncepta regionalnih centara koji generiraju smeće za spaljivanje, a koje trenutno stoji i nema se gdje spaliti. Ministarstvo slamku spasa traži u Konjščini gdje će spaljivanjem pokušati prikriti silne probleme s regionalnim centrima i dobiti alibi za izgradnju novih diljem Hrvatske, unatoč višestukim štetama po okoliš i građane_ke”, dodaje Zero Waste Hrvatska.

Ovo je očigledan nastavak politike Ćorićeva ministarstva koje nerazumno forsira izgradnju regionalnih centara za smeće pod svaku cijenu te se oglušuje na argumentirane kritike građana i struke, kao i na kritike Europske Komisije. “Imamo iskustvo zaustavljanja spalionice otpada u Zagrebu te ćemo pomoći građanima i građankama Konjščine u borbi protiv ovog štetnog projekta. Od premijera Plenkovića zahtijevamo da ministra Ćorića razriješi dužnosti jer ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već radi sasvim suprotno”, zaključuju udruge i inicijative okupljene u mrežu Zero Waste Hrvatska.

Priopćenje potpisuju:

Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia / Zero Waste Croatia Network
Krizni eko stožer Konjščina
Krizni eko stožer Varaždin
Krizni eko stožer Marišćina
Krizni eko stožer Zagreb
Udruga Krizni Eko Kaštelanski Stožer, KEKS
Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo
Udruga za zaštitu okoliša Resnik, UZOR
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Zelena Piškornica Koprivnički Ivanec
Javno je dobro
Srđ je naš
Udruga eko Zagreb
Udruga Okoliš
Udruga Za naš Supetar, ZaNaS
Građanska inicijativa Karlovac
Eko breza

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI