Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Skejo show u Splitu: Mali čovjek za veliku mržnju

Skejo show u Splitu:
Mali čovjek za veliku mržnju

Marko Skejo se i ove godine, sasvim prigodno, maskirao u Hitlera kako bi dostojno poglavnika Ante Pavelića i njegove kvislinške tvorevine, ustaške NDH, obilježio sa sumišljenicima, više negoli sa suborcima, obljetnicu osnivanja IX bojne HOS-a, nazvane po njihovom idolu- “Rafael vitez Boban”. Usred Splita klicalo se “Za dom spremni!” Slavilo se ustaške zločince kao domovinske junake, a stvarne osloboditelje od fašizma i nacizma, heroje Drugog svjetskog rata, grlato proglašavalo zločincima. Je li se Split bar crvenio od srama?

-Klanjamo se junacima koji su dali svoje živote jer su bili za dom spremni- urlao je Skejo, zvani Brk, inače umirovljeni pukovnik i nekadašnji zapovjednik IX bojne HOS-a, kako piše portal Slobodne Dalmacije,  prokazujući kao zločince one koji su nosili crvenu petokraku kojom, kaže, i danas prijete. Nije propustio pozvati se na legitimitet znakovlja koje koriste pripadnici bojne “Rafael vitez Boban” jer je ono službeno registrirano kao i sporni ustaški pozdrav ZDS na njihovoj zastavi. Zapravo, karikaturalni Skejo iscerio se poštenom svijetu u lice još jednom ponovljenom istinom da je 90-ih godina prošlog stoljeća fašizam i njegova ustaška inačica u Hrvatskoj dobio pravo građanstva i legitimitet kojim se danas izruguje antifašističkoj povijesti Hrvatske i Splita.

-Usprkos svim činjenicama mrzitelji nas i danas svakodnevno antifašistički pljuju. Dok kap ne prelije čašu jer moraju biti svjesni da je svaka sila za vremena- priprijetio je ovaj mali čovjek s velikom koncentracijom zla , odajući porukama mržnje počast poginulim pripadnicima bojne pred spomenikom koji je 2014. otkriven usred Splita, a na koji je 2016. vijenac položio čak i SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar.

-Onima kojima smetamo, crvena zvijezda je antifašističko obilježje, a rodoljublje im je fašizam. Zločinac Tito im je uzor, a nas rodoljube, koji smo u rat išli s krunicom oko vrata, smatraju fašistima- u već poznatoj maniri iskrivljenih povijesnih činjenica govorio je Skejo, poručujući protivnicima da su ih pobijedili u ratu pa će ih pobijediti i u miru. – Uredit ćemo Hrvatsku onako kako su sanjali naši ratnici- klicao je, blago nama, egzaltirani pukovnik HOS-a u mirovini, pozivajući skup na ” stari hrvatski pozdrav” prije molitve i “očenaša”. U tome ga je, navodi portal Slobodne Dalmacije, svesrdno podržao svećenik Mate Munitić, na čast i slavu hrvatske Crkve. Amen!

Tkogod bi pomislio da je na setu nekog domaćeg povijesnog filma, a ne u stvarnosti 21. stoljeća jedne demokratske države, punopravne članice EU koja se poziva na antifašizam kao svoj ustavni postament. Tragično je da na takav opskurni profašistički skup dolaze izaslanici Vlade ( u ime Ministarstva branitelja bio je umirovljeni brigadir Jozo Šerić ) i lokalne vlasti ( zastupane po Zdravku Parčini u ime Grada i Damiru Gabriću, u ime županije), čime se i dodatno prisnažuje legalnost zapravo nezakonitog i protuustavnog   znakovlja i javnog govora.

Jesu li korištenje ustaških simbola dozvoljeno ili zabranjeno u javnom prostoru? Zbog pokliča ZDS Joe Šimunić je sankcioniran, Thompson oslobođen optužbe, a u ovom slučaju, iako je policija nadzirala skup i svjedočila onomu što se događa, čula izvikivanje zabranjenog ustaškog pozdrava ZDS, ona trenutno “provodi izvide”(?! ) Što to policija izviđa, a što nije vidjela i na vlastite uši čula?
Zar nije jasno da je IX bojna HOS-a osnovana i imenovana ( Rafael vitez Boban ) u čast i slavu NDH i njezinih zločinaca? Zašto bi inače svoje obljetnice obilježavali baš 10. travnja ( na dan kada je 1941. uspostavljena NDH ) , a ne 2. studenoga kada su ( HOS ) ustrojeni? Sama činjenica da su se s tim imenom i simbolima mogli registrirati govori o duhu vremena u kojem se posve planski i smišljeno rehabilitiralo NHD kao “povijesnu težnju hrvatskog naroda”, sustavno dezavuiralo i rastakalo nasljeđe antifašizma i revidirala povijest. I danas imamo nekažnjeno slavljenje zločina i zločinaca, imamo institucije koje ne rade svoj posao, i Vladu koja na to šuti i minorizira veličanje ustaštva. Za Plenkovića je sve riješeno oportunističkim “mišljenjem” Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje nije bilo kadro niti suočiti se, a kamoli s prošlošću raščistiti.

Je li se bar Split zacrvenio od srama, ako Plenković nije, i to baš u danu kada pompozno ugošćuje visoko kinesko izaslanstvo koje se s crvenom petokrakom i dalje ponosi?

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI