Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / HRVATSKA / POLITIKA
Crna 'laguna' i plava tvornica (foto TRIS/G. Šimac)

Sanacija kninske lagune DIV-TVIK-a sad ili – nikad:
Bioremedijacija tla ili njegovo spaljivanje

Crna 'laguna' i plava tvornica (foto TRIS/G. Šimac)

Nedavna ekološka katastrofa  u Kninu izazvana izlijevanjem industrijskih otpadnih voda iz pogona DIV-TVIK-a u rijeku Orašnicu, odakle su se prelile u Krku, uznemirila je stanovništvo cijele Šibensko-kninske županije koje se snabdijeva pitkom vodom iz rijeke Krke. Nije to prvi put da se  teškim metalima i mazutnim uljem kontaminira Orašnica zbog prelijevanja vode iz lagune iza kninskog postrojenja DIV-a , a što se obično događa nakon obilnijih kiša. Žalosno je, međutim, da se taj problem, star nekoliko desetljeća, kako kažu u Kninu, do danas nije riješio, a niti se uopće pristupilo sanaciji lagune.

Upravo to je bio i razlog zbog kojeg je izaslanstvo Grada Knina , na čelu s gradonačelnikom Markom Jelićem, primljeno koncem tjedna u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike gdje su razmatrana moguća rješenja za trajnu sanaciju sporne lagune.

 

I ovo je Knin (foto TRIS/G. Šimac)

Grad Knin nema ingerencije u rješavanju ovog problema, ali unatoč tome odlučni smo sudjelovati u sanaciji jer mi ovdje živimo i nećemo prihvatiti status quo- ističe gradonačelnik Jelić. Razgovor u Ministarstvu zaštite okoliša dogodio se na zahtjev Grada.

– Upoznali smo Ministarstvo sa stanjem na terenu, no, oni već imaju nalaz Inspektorata i postupit će sukladno propisanim procedurama- kaže Jelić.  Grad Knin će, zajedno sa Siemensom i Hrvatskim vodama, uskoro postaviti uređaj za jedinstveni automatizirani sustav monitoringa kakvoće vode, s posebnim fokusom na koncentraciju cinka u vodi Krke, a uređaj će biti postavljen na lokaciji gdje se nalazi Eko udruga KrkaSiemens će nam donirati uređaj, a Grad i Hrvatske vode će se pobrinuti za infrastrukturu, a na tome radimo već godinu dana- ispričao nam je Jelić.

U Ministarstvu je dogovoreno da će se u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu  uzeti uzorci tla iz kontaminirane lagune kako bi mogli odlučiti na koji  način provesti sanaciju.

– To je moguće obaviti bioremedijacijom tla, što znači dodavanjem specijaliziranih bakterija, odnosno gljivica koje mogu određeni tip zagađenja tla pretvoriti u netoksični materijal. Druga je metoda spaljivanje zagađenog tla iz lagune– kaže kninski gradonačelnik napominjući da je Grad, iako nenadležan u rješavanju ovog slučaja,  spreman sve što je u njegovoj moći poduzeti da se problem riješi, jer, kako veli “mi ovdje živimo, mi smo u epicentru zagađenja”, iako su najugroženiji stanovnici u donjem toku Krke.

Tko će platiti sanaciju, koliko će ona stajati? Prema nekim procjenama temeljita sanacija zagađene lagune mogla bi koštati i do 250 milijuna kuna!

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, oko izvora zagađenja nema dvojbi, te izrijekom tvrdi: Zna se tko je zagađivač. DIV. A onaj tko je izazvao onečišćenje dužan ga je i sanirati, odnosno, ako DIV to ne napravi, sanaciju će provesti država i ispostaviti račun DIV-u.

 

Gradonačelnik Knina dr. sc. Marko Jelić (Foto: Tris/H. Pavić)

-Da, upravo tako- potvrđuje i Jelić.- Međutim, ovdje postoje stanovita razilaženja oko toga tko je zagađivač. Mi kao Grad imamo svoj stav o tome, Ministarstvo također ima svoja saznanja, i sada je pitanje da li će DIV dokazati da zagađenje ne potiče od njih. Treba napraviti program sanacije kojeg je dužan platiti zagađivač, a DIV je načelno izrazio želju da sudjeluje u procesu sanacije, ali ne više od toga. Oni kontinuirano odriču značajniju vlastitu odgovornost, i tek djelomično su je spremni prihvatiti. Međutim, nikakve konkretne aktivnosti s njihove strane nema. Objektivno jedino bi Grad Knin, kao žrtva, mogao pokazivati načelnu volju, a svi drugi imaju obvezu i odgovornost – smatra gradonačelnik Jelić.

Kninsko Gradsko vijeće jedinstveno u stavu da tako više ne može, i odlučno je u namjeri da se problem urgentno i trajno riješi.

-I osobno se kao profesor na Veleučilištu bavim nastavom iz oblasti zaštite okoliša, poznajem renomirane stručnjake u tom području i u suradnji s njima pripremit ćemo dokument koji će obuhvatiti trenutno stanje na terenu, s prijedlozima rješenja. Dok nemamo cjelovit program sanacije koji će se temeljiti na obavljenoj analizi kontaminiranog tla lagune, ne možemo znati ni koliko bi nas sanacija stajala. Ukoliko bioremedijacija bude dala rezultate, u tom slučaju sanacija tla i ne bi bila tako skup zahvat- iznosi Jelić. Upozorava i da je manji problem voda, negoli zagađeno tlo, koje se negdje mora zbrinuti nakon tretiranja.

Radi se o 2-3 hektara površine, ali još nije poznato koliko je onečišćenje duboko prodrlo u tlo i koliko bi kubika zemlje trebalo spaliti. Osim toga, naglašava kninski gradonačelnik, sve su spalionice u inozemstvu, i sve su prekapacitirane, što ovu metodu sanacije čini dvojbenom. S druge strane, ako bi se odlučili za metodu bioremedijacije, nije moguće sa sigurnošću znati hoće li ta metoda u slučaju kninske lagune biti učinkovita. Stoga, treba sačekati analizu uzoraka tla, temeljem koje će se izabrati i metoda sanacije, napraviti program i osigurati sredstva te konačno pristupiti dekontaminaciji ove ekološke bombe koja desetljećima prijeti Kninjanima i žiteljima županije.

Crna ‘laguna’ i plava tvornica (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI