Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
POLITIKA
Krenula sindikalna akcija “67 je previše”, traži se 373.568 potpisa građana za referendum

Krenula sindikalna akcija “67 je previše”, traži se 373.568 potpisa građana za referendum

S Trga bana Jelačića u Zagrebu, krenula je u ponoć sindikalna akcija ” 67 je previše“ , kojom sindikati ustaju protiv mirovinske reforme po kojoj bi se u Hrvatskoj u redovnu mirovinu odlazilo tek sa 67 godina života. Počelo je prikupljanje potpisa građana za referendum o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kako b se spriječila nakana vlasti da narod radi do “posljednjeg daha” . Akcija će trajati do 11. svibnja, potpisi za referendum će se prikupljati na 200 lokacija u Hrvatskoj, na oko 300 štandova. A kako vjeruju čelnici sindikata, u dva tjedna treba očekivati i više od potrebnih 373.568 potpisa građana koji žele da se vrati dobna granica od 65 godina za odlazak u punu mirovinu.

Sindikalisti su s početkom kampanje zadovoljni, a jedan od prvaka inicijative Krešimir Sever požalio se tek na nešto slabiji odaziv u istočnoj Slavoniji, što treba “zahvaliti” kiši. Sever je također izjavio kako su građani dodatno potaknuti na podršku referendumskoj inicijativi “67 je previše” zbog kontraproduktivne televizijske reklame Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojom se, tvrdi, plaši narod s troškom od 45 milijardi kuna iz proračuna ukoliko referendum prođe. Ministarstvo, čini se, u svom naumu nije uspjelo, jer je kod građana takva “prijeteća reklama” provocirala samo revolt i inat zbog pritiska kojem su izloženi kao potencijalni krivci za urušavanje sustava. Neizravno, građanima se poručuje da bi im se moglo dogoditi, budu li podržali ovu referendumsku inicijativu, da ostanu i bez mirovina koje sada imaju.

Žalosno je, smatraju sindikalisti, što vlast svojim građanima prijeti i sije strah, umjesto da se s njima konzultirala oko mirovinske reforme, jer, “vlast proizlazi iz naroda” i njemu služi, a ne narod njoj.

Akciju organiziraju tri sindikalne središnjice, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a traže da se u starosnu mirovinu ide sa 65 godina, u prijevremenu sa 60, te da se penalizacija zbog prijevremenog odlaska u mirovinu spusti na 0,2 posto ( vladinom reformom je predviđeno 0,3 posto ).

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI