Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
KOMENTARIĆ / POLITIKA
Izbori za Europski parlament: Blendirani Maras

Izbori za Europski parlament:
Blendirani Maras

Koliko ambiciozan čovjek mora biti da bi se u izbornoj kampanji, na Facebooku, samouništavajuće reklamirao nagradnom igrom u kojoj dijeli blendere za voće i povrće? Mora biti Gordan Maras! Kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament koji drži da blenderima može vabiti birače. Ne samo za glas, nego i za sukreiranje njegovog izbornog programa. Pa se, kako javlja N1, odlučio zbilja za najprizemniju varijantu kampanje: kupovanje glasova blenderima! Ali, da biste mogli sudjelovati u igri čiji je glavni zgoditak sjeckalica za voće i povrće, morate biti kreativni i spremni Marasu pomoći u pisanju programa.

A tko bude najkreativniji u tome, i svojim sugestijama najkompatibilniji ambicijama ovog SDP-ovog saborskog zastupnika, blender ide u njegove ruke. Naravski, neće o tome odlučivati sam Maras. Natječaj ( nagradna igra) je organiziran po svim pravilima, a ima i svoj stručni žiri u koji je, tko zna kako, namamio dvojicu kolega, Ivana Račana i Sašu Đujića. Ili se rugaju sudionicima igre ili samom “glavnom igraču”. Sve drugo i njih dovodi u pitanje…

Maras na FB-u, navodi N1, poziva ljude da ga ne štede svojim konstruktivnim kritikama, a mogu ga “gađati” i idejama, slobodno neka ih ostave u komentaru ove objave, neka zajedno s njim kreiraju njegov program(ski) (ne)uspjeh, a mogu i dopisivati točke kojih se sam nije sjetio. A on će se, u EP-u, jer nema sumnje da će biti izabran, boriti za te njihove zajedničke ciljeve. Zgodno.

Komentari stižu. I nisu baš za Marasa ohrabrujući. Više su ironični. Neki mu poručuju da im ne pada na pamet gledati prijenos Sabora, pa dakle, ni Marasove verbalne vratolomije. Drugi mu predlažu da svoju listu želja, jer mu program nije više od toga, smiksa u svom blenderu, pa će dobiti politiku Živog zida, s kojim je možda mogao i na izbore…

Otkud Marasu blenderi? Tko je proizvođač, koga zapravo reklamira na ovaj način i je li uredno prijavio nagradnu igru Ministarstvu financija i Crvenom križu uplatio 5 posto od vrijednosti nagradnih blendera? To je samo dio komentara-pitanja s kojima su ga zasuli gotovo ljutiti komentatori, koji su se prisjetili Marasovog ministarskog mandata tijekom kojega nije baš ostao u dobroj uspomeni poduzetnicima.

-Ako pokažeš da si naučio što je uhljepski teror, i da ti je iskreno žao, čak ću ti dati i preferencijalni glas i pozvati druge da naprave isto, jer ministar koji shvaća kakvu je štetu radio ljudima je rjeđi od albino pande….- ironizirao je jedan od komentatora Marasov neduhoviti pokušaj privlačenja izbornih glasova.

I taman kad pomislite da je sve to, možda ne baš uspjela šala SDP-ova kandidata za EP, on sasvim ozbiljno na FB-u uvjerava zainteresirane kako se uvijek trudi ne kršiti zakon, bilo s laptopom u sabornici ( gdje se agresivno reklamira predizbornom naljepnicom na računalu ), bilo s ovom nagradnom igrom ( daj prijedlog, dobit ćeš blender!).

Gotovo je poželio da ga HDZ javno inkriminira zbog njegova pokušaja da nekonvencionalnim sredstvima ( makar neinteligentnim, op.a.) vodi izbornu kampanju, jer bi to pokazalo tko su oni. Oni čiji šef stranke “guli u zatvoru za milijune, a mene proganjaju jer želim dati blender koji sam btw, platio svojim novcem”.

No, ovakva “obrana” nije naišla na dobar odjek. Njegov “blender debakl”, kako su natječaj za najkreativniju programsku sugestiju kandidata Marasa nazvali neki komentatori na Facebooku, obio mu se o glavu, a osobito tvrdnja ovog socijaldemokrata kako nikad ne krši zakone, pardon, trudi se ne kršiti ih nikad. Što će reći, ipak ih povremeno krši…

Gordan Maras, čelnik zagrebačkog SDP-a, saborski zastupnik i ambiciozni jurišnik na novu, prestižniju i isplativiju političku dužnost eurozastupnika, izgubio je busolu u prevelikoj želji. Njegovi blenderi potpuno su samljeli njegova propagandna očekivanja i ozbiljnost. Možda mu je ipak blendati tuđe, uspješnije ideje…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI