Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
BANDIĆGRAD
Kino Europa

Borba za Europu:
Večeras masovni prosvjed protiv zatvaranja zagrebačkog kina

Kino Europa

Zagrepčani upravo doživljavaju novi šok koji im priređuju zagrebačke vlasti. Nagovještaj zatvaranja kina Europa u Zagrebu doživljava se kao konačni krah i potonuće urbanog i kulturnog Zagreba. Za 19 sati je najavljeno prosvjedno okupljanje na koji je već sad dolazak najavilo pet i više tisuća ljudi. Čini se kako bi ovo mogla biti kap koja preliva čašu, te kako je strpljenje inače šutljive većine sada na kraju. U nastavku prenosimo tekst s Radio Sljemena i dio razgovora s Borisom T. Matićem, direktorom Zagreb Film Festivala.

 

Vijest – da se u nedjelju iznenada zatvara kultno kino “Europa” – u zagrebačkoj je javnosti odjeknula kao bomba. Zagrepčani su se spontano počeli organizirati preko društvenih mreža i, u 19 sati, najavljuju okupljanje ispred kina. Direktor ZFF-a, Boris T. Matić, oduševljen je reakcijom građana.

Da se nešto čudno događa, naslutili smo već u petak navečer kada je stigla informacija kako se otvorenje Festivala tolerancije, iz kina Europa, seli u kino Studentskog centra. Potvrda sumnji stigla je jutros u obliku informacije da će Uprava u nedjelju staviti ključ u bravu.

U intervjuu za Radio Sljeme, direktor Zagreb film festivala, koji upravlja kinom posljednjih 11 godina, Boris T. Matić rekao je kako su dobili dopis Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, u kojem stoji da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te ih pozivaju da tog dana predaju kino u posjed Gradu Zagrebu. U suprotnom, u skladu sa Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ‘poduzet će se daljnje pravne radnje’. U dopisu stoji:

– S obzirom na to da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta, stoji u dopisu ureda koji je potpisao pročelnik Damir Lasić, uz napomenu da je predviđeno vrijeme trajanja radova šest mjeseci.

Boris T. Matić tvrdi da već 6 mjeseci pokušava doći do nadležnih u gradu kako bi se dogovorili oko obnove kina Europa, ali i da su već uložili puno vlastitith sredstava.

– Kad će oni to renovirat’? Kad je tko razgovarao s restauratorima? Odakle novci? I zašto nismo zajedno to napravili? Ako smo mi već, od tog objekta kad smo ga preuzeli, od rupe napravili ono što kino Europa danas jest- kaže Matić.

Pojavile su se i priče kako se prostor kina planira prenamijeniti u narodnjački klub, što je Boris T. Matić također čuo kao glasinu.

– Mi smo imali kuloarske priče prije dvije godine da će se to pretvoriti u narodnjački klub. Ja sam dosad tri, četiri, pet puta, čak i u 11.mjesecu prošle godine govorio glasno “Ja mislim da je to patka” i da pretpostavljam da netko podmeće i nama i Gradu. Ali iz Grada nitko nikad nije zvao i javno rekao “Ne, to nije istina”. Pod zaštitom je, ja sumnjam da oni mogu promijeniti namjenu kina, ali, znate šta, sve je u ovoj zemlji moguće. Tako da je moguće i da vodite nešto 11 godina, nagrade vas u Europi, uložite silna sredstva, zaposlite silne ljude, dovedete silne gledatelje i da se onda prema vama ponašaju kao da vi ne postojite. Gradonačelnik je valjda primio i partnera nekog tko je u najmu kioska. Za sve je imao vremena, za nas nije. Ali nitko nije demantirao da to neće bit’. – rekao je Boris T. Matić za Radio Sljeme.

Dodao je da je oduševljen spontanom reakcijom Zagrepčana koji su najavili spontano okupljanje ispred kina u 19 sati. U utorak u 17,30 sati imat će konfrenciju za novinare na kojoj će javnosti iznnijeti svoju stranu priče.

Iz Gradske uprave, pak, reakcije zasada nema.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI