Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
književno / POVIJEST/SADAŠNJOST
Ovaj brod je izgrađen u Splitu (foto Viking Line)

“Amorella ~ ploveći grad”:
Knjiga (i) o vremenima kada su Kinezi dolazili učiti o brodogradnji, a ne ‘preuzimati’ brodogradilišta

Ovaj brod je izgrađen u Splitu (foto Viking Line)

Ne tako davno kineske delegacije su u danas upropaštena  splitska, riječka i druga hrvatska brodogradilišta skrušeno i zahvalno dolazili učiti kako se izrađuju brodovi. Danas ih se pokunjeno moli da ‘preuzmu’ iste škverove. Nekoć su naša brodogradlišta bila među najuglednijima u svijetu, a u njima su se gradila tehnički najzatjevnija plovila vrhunskih maritimnih sposobnosti, tankeri, golema luksuzna plovila… itd. i to za najzahtjevnija tržišta, poput onoga u Skandinaviji. Stoga se mnogima u Dalmaciji i drugdje kada čuju ime ‘Amorella’ pojave sjećanja o velikim (zbiljskim) međunarodnim uspjesima nekadašnje naše brodogradnje.

O tim slavnim brodograđevnim vremenima na svoj način  govori i jedna vrsna knjiga o splitskoj brodogradnji naslovljena “Amorella ~ ploveći grad” autorice i autora Duške Boban i Nikole Bajte.

Ovaj brod je izgrađen u Splitu (foto Viking line)

Za Splićane slijedi dobra vijest: promocija “Amorelle” održat će se danas, u ponedjeljak 29. travnja, u 18 sati u amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra Split (Dom mladih). Uz promociju će biti prikazani filmovi o gradnji čuvenog feribota Amorella i upriličen razgovor sa splitskim brodograditeljima.

-Knjiga o brodovima kojima je Split gradio svijet – neki opisuju djelo “Amorella ~ ploveći grad” vizualne umjetnice Duške Boban i novinara Nikole Bajte. Knjiga, čiji je suizdavač Hrvatski pomorski muzej Split, kroz fotografije i priče o brodovima istražuje dostignuća stoljetne splitske brodogradnje i njenu ulogu u oblikovanju pomorskog identiteta Splita kao modernog grada.

Nagrađivani dokumentarac Lordana Zafranovića “Amorella – Put u budućnost” iz 1989., koji donosi snimke gradnje, porinuća i primopredaje tog čuvenog feribota splitskog škvera, i televizijska reportaža Tene Perišin i Šime Strikomana “S Amorellom preko Baltika” iz 1991. bit će prikazani u 18 sati.

Knjigu “Amorella ~ ploveći grad” će s početkom u 19 sati predstaviti autori Duška Boban i Nikola Bajto, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split Danka Radić i povjesničarka umjetnosti Jasminka Babić, kustosica izložbe i autorica stručnog osvrta uvrštenog u knjigu. Nakon toga slijedit će razgovor s velikanima splitske brodogradnje, ljudima koji su izgradili Brodosplit gradeći brodove za cijeli svijet.

Knjiga “Amorella ~ ploveći grad” prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, koja je u Galeriji MKC-a Split otvorena do 2. svibnja, a donosi fotografski esej nastao tijekom plovidbe feribotom Amorella 30 godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnom muzeju. Istaknuta kao simbol brodograđevnog Splita, Amorella je dobila centralno mjesto i u knjizi, gdje je obrađena povijest njene gradnje i kasnije baltičke plovidbe. Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od parnog remorkera Konjic iz 1937. godine, preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova, do luksuzne jahte Caspian Star iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.

“Te brodske sudbine nadilaze Mediteran i obgrljuju sva svjetska mora. Ukazuju koliko smo bezuvjetno uvjetovani, povezani; koliko smo dio iste sreće ili nesreće”, navodi u knjizi Duška Boban, zagovarajući održanje brodogradnje i kroz snažniju afirmaciju njenog nasljeđa u kulturi, konkretno u budućem Muzeju mora koji zamišlja u zdanju (bivše zgrade) Dalmacijavina u splitskoj Gradskoj luci.

Inače, ističe se kako su ovaj projekt podržali Grad Split, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje FESB, Pomorski fakultet u Splitu, Visoka škola Aspira, Brodsko upravljanje d. o. o., SSM United Ship Management d. o. o., J. E. K. d. o. o., Turistička zajednica grada Splita, Ekonomski fakultet u Splitu, Kruščić, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu i  Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI