Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
“Uljanikovih 12”: Privedeni u lisicama poput masovnih ubojica, a nitko se od njih ne tereti da je ijednu kunu stavio u vlastiti džep

“Uljanikovih 12”:
Privedeni u lisicama poput masovnih ubojica, a nitko se od njih ne tereti da je ijednu kunu stavio u vlastiti džep

“Uljanikovih 12”, privedenih zbog malverzacija koje su Uljanik i državni proračun stajale 1,2 milijarde kuna, s lisicama na rukama, poput krvožednih masovnih ubojica, i uz pratnju nabildanih specijalaca, cijela je Hrvatska doživjela kao vladinu predstavu kojom Plenković pokušava amortizirati očekivanu štetu od učinka vladine odluke o stečaju Uljanika na biračko tijelo, samo dva mjeseca prije europskih izbora. No, snažnije od ovih već standardnih spektakularnih uhićenja koja nikad ne dobiju svoj pravosudni epilog, u javnosti je odjeknula izjava odvjetnika Ante Nobila, donosi N1,   koja dubinski prokazuje Hrvatsku kao državu u kojoj je represivni aparat tek sredstvo kojim za svoje potrebe i ciljeve manipulira politička kasta.

Nije posrijedi politički proces, veli Nobilo, ali jest politički tajming uhićenja Uljanikovaca. Uvjeren je da je Vlada naredila da se krene s uhićenjima, a ako politika može pokrenuti određeni kazneni postupak kad joj odgovara, da bi zaštitila svoj rejting, onda ga može i zakočiti. A nije ugodno živjeti u državi gdje politika pokreće ili blokira kaznene postupke- sasvim opravdano zaključuje poznati hrvatski odvjetnik.

Premijer će teško objasniti tajming uhićenja koji se , kakve li “koincidencije” , potpuno poklopio s “danom D” za pulski škver. Dojmljiva uvertira za radničku tragediju koja slijedi odlukom Vlade, i mudro pomicanje fokusa s Plenkovićeve ekipe za gospodarski potop na Uljanikovu ekipu za gospodarski kriminal, ili za rastakanje brodogradilišta.

Zanimljivo je da nitko od spomenute dvanaestorice privedenih, od kojih je njih devetoro nakon ispitivanja zadržano u pritvoru, nije optužen da je tvrtku oštetio radi odobne koristi.

– Nitko, ni moj klijen niti ostali, ne terete se da su uzeli ijednu kunu u vlastiti džep. Da su izvan sustava Uljanika izvukli novac. Nema izvlačenja novca- tvrdi Nobilo. Navodno su sklapali štetne poslove, ugovarali brodove po nižim cijenama od tržišnih, a potom ni te niske, neisplative cijene, nisu naplatili.

Može li biti slučajnost da USKOK, koji već osam mjeseci radi na slučaju Uljanik, baš sada, u tjednu kada Vlada treba presuditi pulskom brodogradilištu, završi posao i krene sa spektaklom uhićenja, kakvih smo vidjeli, veli Nobilo, bar dvadeset u zadnjih deset godina?

Cijela ta priča doima se naivno, konstruirano na brzinu, tek da se nađe Pedro na kojega će nesretni radnici škvera usmjeriti sav svoj bijes umjesto da ciljaju ravno u vladina prsa. Jer, što god Vlada odlučila, restrukturiranje ili stečaj, što će porezne obveznike stajali ili 7 ili oko 3,5 milijardi kuna, činjenica je da je s odlukom zakasnila, a bila je itekako dužna reagirati odavno. Jer, država je i danas vlasnik 25 posto pulskog škvera! Kako je moguće da je nije nimalo zanimalo što je s njezinom imovinom, gospodari li se s njome odgovorno ili ne. Uljanik se potapao, menadžeri su sebi isplaćivali bonuse i masne plaće, a radnici ( već sedmi mjesec )nisu primali nikakve. I to Vladu nije zanimalo…

Davno je Vlada mogla donijeti odluku restrukturiranje ili stečaj Uljanika, imala je sve relevantne podatke i analize na stolu, ali je s time kalkulirala do zadnjeg trenutka. I tek kada su radnici zavarili ulaze u brodogradilište i započeli štrajk, znajući da više nema vremena za odgađanje Plenković , uoči “presude”, pokušava zamaskirati stvar još jednim teatralnim, kolektivnim uhićenjem “Uljanikovih” “krimosa”, kojima policija upada u stanove, pretresa kuće i u lisicama ih sprovodi u pritvor. Akcija je bila tako žurna da se nije stiglo iskonstruirati dovoljno uvjerljivu priču, pa se “dvanaest žigosanih” pripraća u zatvor, a da nitko od njih nije optužen za krađu nijedne “Uljanikove” lipe. ( !?)

Zato, Nobilove opaske, ma koliko ih valja uzeti s rezervom, jer ipak je on branitelj bivšeg predsjednika Uprave Uljanika, četvrtooptuženog Giannija Rossande, imaju razoran efekt . One govore o naravi hrvatske države u kojoj očigledno nije na djelu vladavina prava nego svemoć politike. A to nije demokratska država, niti su njezine institucije demokratske. Ali, to smo znali i dosad, samo problem je što svaki novi dokaz zaboli…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI