Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
(NE)RED / HRVATSKA / POLITIKA
Sveučilišno “šibanje” osebujnog “doktora” Bandića

Sveučilišno “šibanje” osebujnog “doktora” Bandića

-Ne trebaju nagrade Bandiću, nagradama treba Bandić- tobože nezainteresiran za polemiku koju je isprovocirao, komentirao je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, budući “počasni doktor” zagrebačkog Sveučilišta, koji samo što se nije okitio tom titulom. I dok on služi nagradama kao maneken da se imaju za što “uhvatiti”, jer one trebaju Bandića, a ne on njih, dotle se uspavana i potpuno provincijalizirana, lažnim diplomama obezvrijeđena i unižena akademska zajednica, ipak pomalo budi.

Fakultet za fakultetom izražava protivljenje počasnom doktoratu besumnje najosebujnijem političaru kod nas , prvorazrednom populistu koji politiku pericipira kao vječitu pragmatičnu improvizaciju, a znanost u Hrvatskoj “zadužio” je isključivo –javnim novcem investiranim u neke znanstvene objekte. Što mu je, uostalom, i posao. Za koji je, nota ben, već sasvim dobro plaćen…

Doktorand  zagrebačkog Sveučilišta, Stjepan Perko najavio je za 26.ožujka prosvjed pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu i pozvao studente, profesore i svu zainteresiranu javnost da se odazove i kaže “STOP nasilju nad Sveučilištem!”
Njegova je objava na Facebooku, gdje se oglasio ovim apelom, tagirana kao #sramimse, a čini se da u tom osjećaju srama nije nimalo usamljen.

Milan Bandić (foto Wikipedia)

Prvo se oglasilo Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojemu je neprihvatljivo iskazivanje ovakve počasti zagrebačkom gradonačelniku te ocijenilo da dodjeljivanje počasnog doktorata moćnim, k tome brojnim aferama inkriminiranim, političarima, kakav je Bandić, kompromitira ugled Sveučilišta i ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti.

Potom je protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću ustalo i Fakultetsko vijeće Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu i svojim predstavnicima u Senatu Sveučilišta dalo punu podršku u otporu tom prijedlogu, koji dovodi u pitanje dignitet znanosti i znanstvenika, ali i vjerodostojnost akademskih titula i ozbiljno narušava ugled Sveučilišta. Fakultetsko vijeće, kako su priopćili, smatra neprimjerenim da se doktorat daje onomu tko je alumnus Sveučilišta i visokorangirani političar. Pozvali su i kolege na ostalim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta da im se pridruže u ovom stavu.

Zanimljivo je da čak i trećina članova Vijeća Muzičke akademije, inače, predlagača dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, traži sazivanje izvanredne sjednice jer Vijeće Muzičke akademije nikad o spornom prijedlogu dekana Dalibora Cikojevića nije ni raspravljalo. Cikojević je, naime, prema navodima portala srednja.hr, vijeće o svom prijedlogu izvijestio pismom u kojem decidirano kaže kako prijedlog podnosi kao član sveučilišne zajednice, a istodobno i dekan, te da ni na koji način nije prekršio Statut Sveučilišta. No, s njim se dobar broj ( navodno njih 14 ) članova Vijeća Akademije ni blizu ne slaže i žestoko se protive dodjeli počasnog doktorata “bageristu” i neumornom “delavecu” Bandiću koji svojim ponašanjem i postupcima često ne pridonosi ni autoritetu ni ugledu akademske zajednice. Ponajmanje kolekcioniranjem optužnica za širok spektar nezakonitosti za koje se tereti.

Tako je dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević, želeći se dodvoriti jednom političkom moćniku, napravio puno štete i Sveučilištu i samom Bandiću. Koji, možebitno, naposljetku i ne bude proglašen “počasnim doktorom”. Ili, ako i kad bude, očigledno je da će prethodno proći kroz gusti špalir šiba zbog potpune neprimjerenosti počasti koja mu se želi iskazati, a on je objeručke, posve nekritički, prihvaća stavljajući se time iznad interesa Sveučilišta i akademske zajednice. No, Bandić to svakako ne bi mogao učiniti bez svih onih poltrona i dodovorica koji su u tom nečasnom činu suportirali Cikojevića…

Milan Bandić (Facebook profil)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI