Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
HRVATSKA / IZDVOJENO / POLITIKA
Supetar odbio Vukojevićev “počasni vod”

Supetar odbio Vukojevićev “počasni vod”

Grad Supetar na Braču, glatko je odbio Počasni bleiburški vod kojeg predvodi Vice Vukojević, u sponzoriranju okupljanja na Bleiburgu. No, više od same odbijenice, pažnju zaslužuje obrazloženje gradonačelnice Supetra Ivane Marković, radi kojega se na društvenim mrežama masovno prenosi ova, doista intrigantna i, za naše prilike, kuriozitetna vijest. Nema novaca u proračunu za vaš projekt, jer smo ga već izdvojili za proslavu 75- godišnjice oslobođenja Brača od nacističke i fašističke okupacije, u slobodnom prijevodu glasi poruka iz Supetra Vukojevićevim “počasnicima”. Jedno i drugo ne može, a pogotovo jedno s drugim…

A u obrazloženju ove zanimljive odbijenice,  gradonačelnica Supetra, Ivana Marković, kako je prenio Antifašistički vjesnik, a potom i riječki Novi list, vrlo precizno, piše:

-Poštovani predsjedniče g. Vukojević, poštovani predsjedniče NO g. Šeks i poštovani voditelju Predstavništva g. Vukušić. Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a 8 bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka- napisala je gradonačelnica dajući jasno do znanja Vukojeviću i društvu da je već i samo njihovo obraćanje ovom Gradu svojevrstan cinizam.

Očito, ove godine su za Počasni bleiburški vod, kao organizatora komemoracije na Bleiburgu, stvari krenule po zlu. Čak ni sveta misa , ako se ne promijeni stav koruške Katoličke crkve, neće se održati, jer su u Koruškoj ocijenili da je riječ o političkoj instrumentalizaciji i promoviranju fašističkih ideja,  što je izazvalo konsternaciju i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ali i u hrvatskom državnom vrhu.

Potkraj prošle godine i austrijska vlada je zakonom zabranila korištenje ustaških simbola u javnom prostoru, baš kao što je to prethodno učinila sa znakovljem terorističkih organizacija poput ISIL-a i Al Qaide itd., kako bi spriječila svako veličanje fašizma. A tijekom komemoriranja žrtava na Bleiburgu u pravilu je bilo onih koji su se kitili kapama, majicama i sl. na kojima su bili simboli kvislinške, fašističke NDH.

Novi ( izmijenjeni) austrijski zakon o zabrani simbola ustaškog režima, predviđa rigorozne sankcije za njegove prekršitelje , čak do 10 tisuća eura, što bi doista trebalo opametiti one koji su se godinama na Bleiburgu razmetali time.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI