Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Štromarove “grobarske” poruke Uljanikovcima: Radnici, tražite drugi posao, kvalitetniji i bolje plaćen od onog u škveru…

Štromarove “grobarske” poruke Uljanikovcima:
Radnici, tražite drugi posao, kvalitetniji i bolje plaćen od onog u škveru…

Skrb političke kaste za radnike, na čijem znoju parazitira, vjerojatno nehotice, ili zbog manjka političkog takta, najbolje je ilustrirao Plenkovićev potpredsjednik u Vladi, koji vodi resor graditeljstva, Predrag Štromar, komentirajući situaciju u pulskom Uljaniku. Restrukturiranje je, kaže, preskupo u odnosu na stečaj, i Vlada samo što nije donijela odluku, a škverovi će vjerojatno preživjeti, samo brodogradnja neće ( ?!). Radnici Uljanika koji ionako rade za minimalac, sasvim sigurno mogu naći drugdje posla i to bolje plaćenog, pa i u Istri, dakle ne moraju daleko od kuće… No, možda budu radili i u škveru, ali ne brodove, možda će im se više isplatiti budu li, recimo, slagali lego kockice…

Štromar je tehnokrat, bez empatije, solidarnosti i poštovanja prema tuđem radu i iskustvu stjecanom godinama. Za njega nije nikakav problem da se radnici iz brodograđevne industrije, primjera radi, preko noći, da bi preživjeli, transformiraju u dostavljače, poljoprivrednike, radnike u turizmu, što god se na tržištu nudi. Za njihovo znanje, i to u jednoj vrlo sofisticiranoj industriji, taj ne daje ni pet para, makar i novca poreznih obveznika, koje je spreman olako rasipati u političku promidžbu i izborne aktivnosti političkih parazita za koje novca uvijek ima, makar i kad ne rade baš ništa, kao što je slučaj s ne jednim preplaćenim saborskim “trudbenikom”. Takvu bešćutnost i birokratsku hladnoću HNS-ovi prvotimci vrlo ponosno nose …

-Sad je situacija već dosta jasna i dobili smo informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti ako se ide u restrukturiranje i koliko treba platiti ako se ne ide. To je sad velika razlika i vrlo brzo će biti odluka. I u drugim krajevima je bilo takvih pitanja- izjavio je Štromar za 24 sata, dodajući kako je i – u Varteksu bio stečaj i na kraju se restrukturirao svojim novcem bez ijedne kune poreznih obveznika. Pevec je išao u stečaj i on je pozitivni primjer da se može raditi u stečaju i poslovati. Siguran sam da će u škverovima biti aktivnosti, ali ne na ovaj način, da se daju sredstva poreznih obveznika- kazat će štedljivi ministar graditeljstva, de facto najavljujući stečaj Uljanika. Doduše, ne izrijekom.

-Vidjet ćemo još u ovih par sljedećih dana. Ali moje mišljenje je da treba razriješiti situaciju i reći radnicima: Možete, zahvaljujući rastu bruto domaćeg proizvoda, zahvaljujući potražnji za radnicima, raditi na drugom, boljem, kvalitetnije plaćenom mjestu. Oni sad rade za minimalac, a siguran sam da mogu naći posao negdje drugdje, čak i u Istri, da ne moraju ići negdje daleko na kontinentalni dio. To ne znači da možda i neće imati posla u škverovima, ali bolje plaćenog- poručio je radnicima pulskog škvera koji štrajkaju već peti dan, jer za njih plaće već šest mjeseci ne dolaze. Njihovu sudbinu ni dana nije dijelila Uprava koja je sebe itekako namirila, a nema straha ni za njihovo sutra, jer ti će se vrlo brzo i vrlo unosno i nakon stečaja Uljanika znati uhljebiti. Nevjerojatno je kako se njihova uloga u potopu Uljanika apsolutno ne problematizira. Čiji su to rodijaci, čiji kumovi, prijatelji?

Od Štromarove neosjetljivosti i nezainteresiranosti za radnike, gora je samo radnička ( sindikalna ) vjera u arbitražnu i čudotvornu moć predsjednice Kolinde Grabar Kitarović , kojoj u srijedu Uljanikovci ( čelnici sindikata) idu na ispovijed. S nadom da će im predsjednica, s ovlastima fikusnog dekora, pomoći. Od nje, kako su najavili, traže potporu za restrukturiranje brodogradilišta, a ne stečaj. Očekuju da lobira kod Vlade za njihov spas, a zahvalni su joj, veli predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, na dosadašnjoj podršci i razumijevanju.

Ulazi u škver su i dalje zavareni, ući mogu samo radnici Uljanika, a kooperante ( ukrajinske radnike) angažirane na dovršenju kruzera, u škver ne puštaju.

Na Štromarove savjete ” da radnicima treba kazati da traže drugi posao, jer s obzirom na potražnju za radnicima, mogu raditi na boljim i kvalitetnije plaćenim poslovima”, reagirali su sa zgražanjem. Jadno je i neodgovorno, kažu, da netko na takvoj poziciji daje takve izjave, koje, besumnje utječu i na emotivno stanje radnika.
Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku, Đino Šverko, podsjeća da je brodogradnja u hrvatskoj strateška grana, pa ne razumije tko je taj koji sebi želi priskrbiti ulogu njezinog grobara. A kako se čini po ležernosti Štromarovih opservacija na račun budućnosti Uljanika, ima ih koji dobrovoljno žele pridonijeti sahrani nekoć prestižne i respektabilne hrvatske brodogradnje, cijenjene u cijelom svijetu.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI