Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
KOMENTARIĆ
Ilustracija: Lički medvjed odselio (foto Facebook)

Sraz giganata:
U Lici možda pobjedi HDZ. Ako ne pobjedi HDZ. (VIDEO)

Ilustracija: Lički medvjed odselio (foto Facebook)

Još šest dana do izvanrednih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Lika je jedan od najljepših dijelova Hrvatske. U njoj navodno živi oko 50 tisuća stanovnika. Po popisu stanovništva. Svi Ličani stanu na veći nogometni stadion. U stvari, možda ispune pola stadiona, jer dobar dio s tog popisa odavno ne živi u Lici, nego u Njemačkoj, Irskoj i Kanadi.

Unatoč divotnom Velebitu, plavetnom Jadranskom moru, sunčanim otocima, širokim poljima, gustim šumama, bistrim vodama i mirisnim livadama, Ličko-senjska županija ima vrlo malu gustoću naseljenosti. Najmanju u Hrvatskoj. Na primjer, u Zagrebačkoj županiji živi više od 1012 stanovnika po četvornom kilometru. U Lici pak živi 9 i pol osoba na kvadratni kilometar. Dakle, gustoća stanovništva je nešto veća nego na Mjesecu.

Govnopadi

Kada se vozi Likom, ako nije srpanj i kolovoz, čovjek može na trenutak pomisliti kako je u Mongoliji. U slabije naseljenom dijelu Mongolije. Via Mongolica. Ipak, proteklog vikenda nije bilo tako. U Liku je iz Zagreba crnim limuzinama i kombijima doputovao veći dio aktivnijeg članstva Hrvatske demokratske zajednice, vodeće partije u Hrvatskoj, ujedno i apsolutnog vladara Likom od nesretnog rata naovamo.

A dovezao se i D. Bernardić, za Liku naglo zainteresirani lider razvaljenog SDP-a. Normalno, odnekud su banuli i Živozidari, svrativši na rakijicu kod kriminalne bakice (98) kojoj su mrki carinici oduzeli 54 litre protupravno ispečene rakije.

Ilustracija: Lički medvjed odselio (foto Facebook)

Zahvaljujući mudroj i predanoj politici HDZ-a, Lika nastavlja svoj vrtoglavi odnosno strmoglavi razvoj. Plitvička jezera, kozmički prirodni fenomen i biser, umalo su izbačena s popisa UN-ove svjetske baštine. Jer ličke vlasti moraju namiriti podobne da sagrade šta više apartmana u i oko nacionalnog parka. A kanalizacija nek se slijeva u vodopade.

Govnopade.

Ali koga briga za taj popis, ionako su Plitvice non-stop pune Japanaca. A oni će ionako dolaziti, jer je u Tokiju gustoća naseljenosti 6.224,66 Japanke i Japanca po četvornom kilometru.
Nadalje, zahvaljujući domoljubnoj vladavini, Dane državnosti i hrvatske neovisnosti Ličani slave uglavnom u Torontu, Uppsali i Hannoveru. Ali ima to i svoje dobre strane. Pustim poljima i šumama sada mogu bezbrižno tumarati talijanski i austrijski lovci, te pucati po preostaloj divljači koja prethodno nije pobijena u okviru programa stranačkih vikend zabava.

Ha-ha

Osim toga, sada će biti lakše provesti plan aktualne HDZ-ove vlasti i ministra prezimena Čorić po kojemu bi Velebit i Liku pretvorili u naftno polje iz koje će sljedećih sto godina naftu i plin izvlačiti teksaški, engleski i ruski naftaši. Neće se imati tko buniti. Pa neće se medvjedi i vukovi buniti.

Navodno i lički medvjedi razmišljaju o odlasku u Irsku.

Ekološka poljoprivreda? Ovčarstvo? Turizam za prosvijećene turiste koji štuju iznimnu ličku prirodu?

– Ha-ha – grohotom se nasmijaše.

Napučena Lika (foto TRIS/G. Šimac)

Napeto je u Lici. Svaki vikend je tamo i Plenković. Prema istraživanju agencije Promocijaplus, listu HDZ-a i partnera s Marijanom Kustićem na prvom mjestu bira najviše ispitanika: 28,1 posto, ali im lista koju predvodi bivši potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović, kojeg je Plenkovićevo vodstvo izbacilo iz stranke, puše za vratom s potporom od 24,2 posto, javljaju Vijesti.hr.

Burno je u Lici. Jer je tu i tzv. nezavisna lista Bura promjena koja osvaja 4 vijećnička mjesta, prigodno kalkuliraju promotoriplus. Buru promjene predvodi Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, koji je dobar glasnik promjena jer i sam promjenio nekoliko stranaka: od HDZ-a, iz kojega je izbačen, te Mosta. Pokušao se Dabo vratiti u HDZ, piše štampa, ali mu tijelo oksimoronskog naziva Vijeće časti HDZ-a to nije dopustilo.

Mrtvi medo i baka s kuburom

Sraz giganata. Dakle: neizvjesnost je velika.

U nedjelju na izborima za Liku možda pobjedi HDZ.

Ako ga ne pobjedi HDZ.

Za kraj, evo i malo razonode. Video spot rap-poskočice naziva ‘Lika‘, autora Maria Rucnera u suradnji s DJ-em i gostioničarem Macolom.

Spot je sniman u restoranu Macola, a u njemu, između ostalih, nastupa i Macola s čašom vina na čelu, baka s puškom dvocijevkom i kuburom, te preparirani mrtvi lički medvjed.

Uživajte.

https://www.youtube.com/watch?v=5FhZx_E7xk0

Tags: ,

VEZANE VIJESTI