Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
(NE)RED / HRVATSKA / prostor / PROSVJED
Sezona stiže, a stara gradska jezgra Šibenika veliko, ružno gradilište: Trebaju li djeca , svojom kreativnošću, spasiti grad MDF-a i zadržati turiste ?

Sezona stiže, a stara gradska jezgra Šibenika veliko, ružno gradilište:
Trebaju li djeca , svojom kreativnošću, spasiti grad MDF-a i zadržati turiste ?

U ovom trenutku, tek na korak od početka turističke sezone ( koja obično počinje s uskršnjim blagdanima ) , Šibenik je vjerojatno najveće gradilište u Hrvatskoj. U gradu se “konstruira i rekonstruira”, a ako u tom temeljitom “peglanju” stare gradske jezgre ima i žrtava, onda su to prije svih oni malobrojni “preživjeli” obrtnici, ugostitelji i poduzetnici, kojima se svakodnevno diže kosa na glavi od prašine, buke, otvorenih gradilišta, građevinskog otpada, cijevi, skela i nedovršenih radova za koje se i ne zna kad će. Grad predlaže da se radi do 1. lipnja, i da se poploča i završi makar dio ispred kavane Medulić, a ostalo u jesen, ili nakon Božića.

Treba rebalansirati proračun, troškovi radova ozbiljno su prekoračeni u odnosu na procjenu Biskupije ( sa 650 na 954 tisuće kuna!), a Gradsko vijeće se prije 22. ožujka ne može sastati jer je dobar broj vijećnika na hodočašću u Izraelu!

Poduzetnici strahuju da bi i najavljeni rok- do 1.lipnja- mogao biti premašen, da bi se s radovima moglo ući i dublje u sezonu, a to njihove štete samo multiplicira. Jedni bi da se radi do polovine svibnja, drugi bi sve ostavili za studeni, treći bi gradilišta odmah zatvorili i otvorili tek iza Nove godine, nakon Adventa koji im je prilika da nešto više zarade. Jer, tko im jamči, krenu li radovi u studenome da će biti završeni do Adventa koji se već dvije godine na Medulićevom trgu odgađa. Tko te rogove u vreći može usuglasiti…

Ogorčeni i-  anonimni!?

Ogorčeni su, nezadovoljni, jer nitko im ne može jamčiti kad će stara gradska jezgra postati makar “protočna” za građane i napose turiste koji samo što nisu stigli.  Jer, treba imati u vidu da paralelno s ovim, traju i radovi na golemom projektu izgradnje dvoetažne garaže ispod središnjeg gradskog trga, Poljane ( nekad Maršala Tita ), pa je  s te strane pristup staroj gradskoj jezgri- nemoguć!

Odlučili su se alarmirati javnost o štetama koje trpe, ili će tek pretrpjeti dolaskom sezone, zbog prekoračenja rokova za izvođenje radova, posebno na Medulićevom trgu, gdje se već tri godine, poput kule babilonske, gradi crkveni muzej Civitas Sacra, projekt šibenske Biskupije, financiran europskim novcem. Pozvali su u pomoć medije, a onda, zbog poslovične nesloge i razilaženja oko optimalnog “terminskog plana” ( rokova ), sabotirali vlastiti poziv. A i oni poduzetnici koji su se pojavili, molili su ostati anonimni!?

Kako je uopće Grad došao u takvu pat- poziciju? Može li jamčiti poduzetnicima u staroj gradskoj jezgri da će ovaj put rok ( 1. lipnja) biti doista ispoštovan?

-Što će biti u budućnosti, nijedan čovjek na svijetu ne može sa stopostotnom sigurnošću kazati. Ali, s obzirom na iskustva koja Grad ima u takvim poslovima, rekao bih da su velike šanse da se do tog roka posao obavi- oprezno kaže šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, ograđujući se i dodatno napomenom kako je na tom putu puno događaja koje Grad ne kontrolira, o Gradu ne ovise.

A zbog čega je došlo do ovakvog prekoračenja rokova?

Izvođač, po ugovoru, ima rok od 45 dana za radove

-Da bismo sklopili ugovor s izvođačem radova, moramo izglasati u Gradskom vijeću rebalans proračuna jer smo u njemu za ove radove, na temelju procjene koju smo dobili od Biskupije, osigurali oko 660 tisuća kuna, a najpovoljnija ponuda koju smo dobili iznosi 954.025 kuna ( s PDV-om). Inače- objašnjava Mileta- dobili smo tri ponude, osim spomenute, tvrtke Benix iz Brodarice, dobili smo još dvije koje su još skuplje, splitske firme Neir koja radi na objektu Civitas Sacra, i drniškog Kamenog zida koji za isti posao , primjerice, traži čak 1,120.000 kuna. Dakle, nismo mogli sklopiti ugovor s izvođačem radova dok rebalansom ne osiguramo sredstva, i ako Gradsko vijeće u petak, na sjednici od 22. ožujka, prihvati naš prijedlog izmjene proračuna, idemo odmah na sklapanje ugovora s izvođačem koji po ugovoru ima 45 dana za izvođenje radova. Ali, izvođač, tek kad sklopimo ugovor, treba naručiti kamen za popločavanje dijela Medulićevog trga i bočne ulice uz budući crkveni muzej. Uspije li im to u razumnom roku, e, onda bi mogli imati i mjerodavniju procjenu do kada bi radovi mogli biti završeni- reći će Mileta.

Reklo bi se, sve je još ” u zraku”, posve neizvjesno i nedefinirano. Kako tvrdi dogradonačelnik, Grad nije mogao na to utjecati, jer je od Biskupije kao nositelja projekta dobio usklađen projekt s troškovnikom tek potkraj siječnja ove godine ( tri-četiri puta im je vraćan na korekcije i usklađivanje !?). Stoga će, nakon sjednice Gradskog vijeća, prihvaćanja rebalansa proračuna i sklapanja ugovora s izvođačem radova, pozvati poduzetnike iz stare gradske jezgre, 26. ožujka u 10 sati, na sastanak u gradskoj upravi da zajedno odluče što i kako dalje. Neka kažu koja im je opcija najpovoljnija.

Biskupija na višekratnom “popravnom”

-Razumijem te ljude i njihovu skepsu, shvaćam da se boje kako je moguće da do 1.lipnja radovi ne budu završeni u cijelosti- veli dogradonačelnik Šibenika. – U tom slučaju, moj je prijedlog da se krene s popločavanjem onog dijela ispred kavane Medulić i završi koliko je moguće do 1.lipnja, a s ostalim radovima sačekamo do jeseni, jer ionako 1.lipnja stupa na snagu zabrana radova u gradu. Ovi radovi koji su na teret Grada, dio su velikog projekta Šibenske biskupije Civitas Sacra, jer se Grad, u dogovoru s nositeljem projekta, obvezao da će isfinancirati postavljanje nove vodovodne infrastrukture i novog kamena na tom dijelu trga i ulice.  Procjenu troškova  na iznos od oko 650 tisuća kuna, dobili smo od Biskupije još u listopadu 1918. i planirali smo odavno objaviti natječaj za izvođača radova. Nažalost, to nismo mogli učiniti jer nam je Biskupija nekoliko puta slala neusklađeni projekt i troškovnik koji je morao ići na doradu. I eto, kako sam rekao, tek krajem siječnja dobili smo ispravan projekt s kojim smo mogli ići u postupak javne nabave- pojašnjava Mileta.

Neki od poduzetnika u starom gradu predložili su zanimljivu “premosnicu”: da se sadašnji ružni, nedovršeni,  betonski dio trga, s kojeg su skinute stare kamene ploče, privremeno premaže finom glazurom, a onda pozovu djeca da taj dio oslikaju. Bio bi to dobar način da se jedna klasična hrvatska priča s kašnjenjem radova u građevinarstvu premosti dječjom kreativnošću i maštom. Kako i priliči gradu Međunarodnog dječjeg festivala…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI