Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
POLITIKA
Prosvjedi u Beogradu: Srednjoškolci traže “Pravdu za Pavla”kojeg je policija pritvorila na 30 dana, Vučić spreman na razgovor o RTS-u, ali s građanima, ne s liderima oporbe

Prosvjedi u Beogradu:
Srednjoškolci traže “Pravdu za Pavla”kojeg je policija pritvorila na 30 dana, Vučić spreman na razgovor o RTS-u, ali s građanima, ne s liderima oporbe

Prosvjedi u Beogradu, koji su u subotu eskalirali upadom u zgradu javne televizije, RTS-a,  u nedjelju se nastavili opsadom Predsjedništva Srbije dok se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obraćao javnosti, a demonstranti ušli u sukob s policijom, privremeno su utihnuli, dok se organizatori demonstracija ne dogovore što i kako dalje. U nedjelju su postavili ultimatum režimu da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi sve pritvorene prosvjednike ( njih 18 ), ili će ponovo na ulice do ostvarenja njihovih zahtjeva. No, iako pritvoreni demonstranti, među kojima je i 18-godišnji srednjoškolac, nisu pušteni iz pritvora, nego su osuđeni po kratkom postupku na jednomjesečni pritvor, prosvjedi zasad nisu nastavljeni,

a lideri oporbe i vođe prosvjeda, održali su konferenciju za novinare.  Vučić je, pak, poručio da s liderima opozicije neće razgovarati, nego samo s građanima, a zalaže se za puštanje iz pritvora svih osim onih nasilnika koji su upali s pilom u zgradu RTS-a.

Kako javlja N1 , na konferenciji za novinare, lideri oporbe za policijsku represiju redom su optuživali Aleksandra Vučića.
Zoran Lutovac iz Saveza za Srbiju, uz ostalo je kazao:
-On je odgovoran za primjenu sile i za sve što se događalo u RTS-u. Poslije toliko presuda imamo danas presude za djecu. Neki od njih su u srednjoj školi i dobili su presudu od 30 dana zatvora, neće moći završiti školsku godinu. ‘Decu vam nećemo oprostiti’ to je slogan intenziviranja protesta koji će uslijediti u sljedećom periodu. On ne želi razgovarati s opozicijom, nego s građanima, ali s građanima koje on bira”, rekao je Lutovac.
Jelena Anasonović , jedna od organizatorica prosvjeda detaljno je opisala kako je policija silom nasrnula na prosvjednike koji su ušli u zgradu RTS-a, iako oni nisu nikog napadali. Hoće li vlast uhapsiti sve koji su bili na prosvjedima, pitala je Anasonović.

Bili su tu i odvjetnici nekih od privedenih prosvjednika, a za svog klijenta Miloša Bekića, njegov je odvjetnik Božo Prelević, piše N1, kazao da se radi o “krvoločnom studentu od 40 kila”, piše diplomski rad na temu prosvjeda u Srbiji, a određen mu je pritvor kao nasilniku koji je zatvoren, pa neka se sad iz zatvora žali. Slično je bilo, kazao je, prije 12 godina kada su zatvori punjeni po istom kriteriju, zbog otpora režimu, a mislili smo da se to više nikad neće dogoditi…

Organizatori prosvjeda na čelu s Boškom Obradovićem pozvali su policiju da uhapsi njih, jer za upad u RTS odgovorni su on ( Obradović ), Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, a ne djeca koju su zatvorili.

-Ukoliko ne oslobode uhapšene, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti, i tada, kada se ponovno okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost- još u nedjelju je najavljivao Boško Obradović iz Pokreta Dveri.

I dok “pokret otpora” smišlja novi potez u obračunu s režimom, u prosvjedu su srednjoškolci koji su se okupili ispred beogradske policije , spremni tamo i ostati sve dok se njihov 18-godišnji kolega, učenik Jezične gimnazije u Beogradu, ne pusti na slobodu. Ukoliko to ne bude u roku od 48 sati, pozvat će učenike ostalih beogradskih škola da im se u prosvjedu pridruže.

Vučić je, pak, u ponedjeljak pokazao znatno veću benevolentnost u odnosu na zahtjeve prosvjednika, pa je uz ostalo poručio da je spreman otvoriti i temu RTS-a, ako to baš žele.

-Ali, pogledajmo tko su novinari, tko su urednici na RTS-u. Nijednog novinara nije dovela Srpska napredna stranka ( Vučićeva), niti je postavila ijednog urednika u javnom servisu- ustvrdio je Vučić, poručujući liderima prosvjeda da se na vlast dolazi izborima, demokratskim puitem , a ne pilama i upadanjem u tuđe prostorije. Uspio je čak i prebrojiti prosvjednike. Bilo ih je, kako je rekao, 687, što treba respektirati i s njima treba razgovarati. Ali, važno je da se dijalog vodi u parlamentu i za tu vrst razgovora, uvijek smo spremni- rekao je predsjednik Srbije.

Organizatori prosvjeda, inače, zahtijevaju odlazak i Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i predsjendice Skupštine Srbije, slobodu medija i RTS-a kao javnog servisa, bar na devet mjeseci , kako bi se održali slobodni, demokratski izbori .

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI