Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / POLITIKA
Dubrovnik s brda

Povećanje obuhvata golfa na Srđu HDZ nastoji zamaskirati preuzimanjem zasluga za zaustavljanje projekta HE Ombla

Dubrovnik s brda

Povećanje obuhvata golfa na Srđu, HDZ nastoji zamaskirati preuzimanjem zasluga za zaustavljanje projekta HE Ombla, upozoravaju Zelena akcija i inicijativa “Srđ je naš”. U nevjerojatnom priopćenju dubrovačkog HDZ-a, ta je stranka pokušala preuzeti zasluge za zaustavljanje projekta izgradnje HE Ombla koji je upravo ona pokrenula i godinama gurala.

U priopćenju koje je dubrovački HDZ jučer uputio stoji:
“Nastojanja Hrvatske demokratske zajednice da se projekt Hidroelektrane Ombla zaustavi, odbaci i izbriše iz prostorno-planske dokumentacije je u potpunosti uspio! Naime, Skupština Dubrovačko-neretvanske županije prilikom posljednjih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske žuapnije izbacila je projekt HE Omble, pa će isto uskoro učiniti i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.”
Još je zanimljiviji i dio u kojem HDZ tvrdi kako štiti Dubrovnik, njegove resurse i strateške interese:
“Uspjeli smo zaštititi Grad, njegovo izvorište pitke vode te zaštićeni krajobraz Omble. Budući da rijetko svjedočimo da ovakva nastojanja uspijevaju u Hrvatskoj, to nas čini još ponosnijima na ovaj uspjeh. Priča oko HE Omble pokazatelj je i dokaz ne samo toga da mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici itekako vodimo računa o strateškim interesima Grada i zaštiti svih njegovih resursa nego i da ta borba gotovo uvijek bilježi uspjeh – stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik.”

HDZ protiv HE Omble a za nju digli kredit!

Neupućeni u cijelu priču o HE Ombla mogli bi i povjerovati u ove HDZ-ove pokušaje da sve preokrene u svoju korist. Kakvo je pravo stanje stvari govore i sljedeće primjeri:
“Ombla je, uz Plomin 3, bila jedini projekt iole spreman za realizaciju. Zaslužan za to bio je HDZ, za čijeg mandata su dobivene ključne dozvole, uključujući i prihvaćanje 13 godina stare Studije utjecaja na okoliš, te osigurano financiranje kreditom EBRD-a. U tadašnjem vrhu države i HEP-a malo su marili za prigovore ekoloških aktivista o tome kako je studija zastarjela, u dijelovima proturječna sama sebi te da je ekonomsku opravdanost rizičnog projekta podzemne hidroelektrane u pitanje doveo i sam EBRD.”(Večernji list/lipanj 2012./Trijumf na odlasku: Konačno NE gradnji štetne HE Ombla!)
“Na valu velikog investicijskog ciklusa koje je pokrenula Vlada kroz deset projekata u visokoj fazi realizacije tri su na području Dubrovnika. Prvi je rekonstrukcija luke Gruž vrijedna 9 milijuna eura, drugi početak radova na izgradnji Trafostanice Plat i treći, najkrupniji, izgradnja Hidroelektrane Ombla vrijedna 125 milijuna eura. Riječ je o izravnim ulaganjima u gospodarstvo Dubrovnika i Županije te turizam kao njihovu najjaču gospodarsku granu – istaknula je premijerka Jadranka Kosor, gostujući u srijedu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u povodu Dana Grada Dubrovnika i Feste svetog Vlaha.“(Slobodna Dalmacija/veljača/DAN DUBROVNIKA Kosor obećala Gradu modernu luku, trafostanicu Plat i HE Ombla)
Podsjećamo i na izjave glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića koji je 2012. godine, na najavu tadašnje ministrice ministrice Mirele Holy kako će osporiti gradnju HE Ombla, kazao kako je skandalozno da se važni projekti zaustavljaju ili se od njih odustaje.(Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić :’Skandalozna je vladina lakoća napuštanja važnih projekata)

HE Ombla/Printscreen HRT

 

HDZ gura projekt na Srđu i to pokušava zamaskirati zaustavljanjem projekta HE Ombla

Kako pokušaj dubrovačkoj HDZ da obmani javnost, o projektu HE Ombla, ne bi uspio, pobrinuli su se Zelena akcija i inicijativa Srđ je naš. Njihov pokušaj preuzimanja zasluga za zaustavljanje tog projekta je  pokušaj da se skrene pažnja sa projekta golfa na Srđu:
-Iako je notorna činjenica da se upravo HDZ-ova vlast hvalila projektom HE Ombla kao jednim od svojih glavnih investicijskih projekata te čak i prozivala druge zbog usporavanja realizacije tog projekta, sada tvrde da su upravo oni zaslužni što je taj za okoliš štetan, a ekonomski neisplativ projekt za koji su odbijene sve dozvole, zaustavljen.
HDZ tvrdi da je zaustavio projekt HE Ombla unatoč činjenici da je upravo HDZ-ova vlast dogovorila s EBRD-jem kredit za realizaciju ovog projekta, a projekt je zaustavljen kada je EBRD kredit suspendirao na temelju žalbe Zelene akcije, Bankwatcha i incijative Srđ je naš, kaže Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
Cijelo to vrijeme HDZ se nije udostojio sudjelovati na tribinima o tom projektu koje su aktivisti, koje sada usput spominju, uporno organizirali. Istovremeno vršili su pritisak na vlastite članove, te neke i natjerali na odlazak iz stranke, jer su se usudili usprotiviti ovom HDZ-ovom projektu, podsjeća Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš:
-Ovu naizgled samoubilačku tvrdnju iz priopćenja HDZ-a može se shvatiti tek kad se zna da je istovremeno s brisanjem HE Omble iz prostornog plana HDZ omogućio ponovno vraćanje projekta na Srđu u obuhvat od 310 hektara unatoč presudi Visokog upravnog suda iz 2014. godine koji je takvo povećanje ukinuo. Od Bosnića i Sanadera do Dobroslavića i Frankovića HDZ gura projekt na Srđu, a sada to gaženje referendumske volje 10.000 Dubrovčana koji su se izjasnili protiv projekta, pokušava zamaskirati brisanjem projekta HE Ombla kojemu su ionako uskraćene sve dozvole.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI