Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POLITIKA
“Počasni doktor” Milan Bandić: Čast i zasluge gradonačelnika nadilaze sve “uskočke” optužnice (?!)

“Počasni doktor” Milan Bandić:
Čast i zasluge gradonačelnika nadilaze sve “uskočke” optužnice (?!)

Neponovljivi, skoro pa vječiti zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, nadomak je prestižnog priznanja, počasnog doktorata zagrebačkog Sveučilišta. Predložen je od zagrebačke Muzičke akademije, kako je javno potvrdio rektor Sveučilišta Damir Boras. Njegove “zasluge i čast” daleko nadilaze činjenicu da je “Mićo nacionale” i višestruki “uskočki” optuženik za brojne inkriminacije, zloupotrebe položaja i ovlasti, nezakonita postupanja itd. Može se USKOK “frigati” sa svojim optužnicama koje potencijalno nikad ne dožive sudski epilog, ali počasni doktorat Bandiću se naveliko smješi. Sasvim u skladu s novim i sve razvijenijim hrvatskim sustavom vrijednosti…

Vijest je posebno nadahnula nezavisnog saborskog zastupnika Marka Vučetića koji je na Faceboku tim povodom napisao:

Vučetićev sarkazam

Rektor Boras je potvrdio pokretanje procedure dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Uistinu, nema toga sveučilišta na svijetu koje isto ne bi učinilo. Bandićeva čast je prava počast za akademsku zajednicu. Svakako bi trebalo razmisliti o istovremenom pokretanju postupka oduzimanja diploma tužiteljima i istražiteljima ovog velikana. Oni, očito, ništa u životu nisu naučili. Krajnje je vrijeme da ih netko poduči, i to jednom jedinom lekcijom u kojoj je sadržana sva istina društva i institucija – lekcijom o onome što i koga društvo i institucije smatraju časnim- napisao je Vučetić.

Formalno, postupak dodjele počasnog doktorata na Sveučilištu u Zagrebu može pokrenuti i inicirati neko sveučilišno tijelo, fakultet ili pojedinac uz obrazloženje, a konačnu odluku donosi senat Sveučilišta na temelju izvješća stručnog Povjerenstva. Prema navodima Sveučilišta koje se poziva na dobru europsku i hrvatsku sveučilišnu tradiciju, radi se o iznimnom događaju i iznimnim osobama koje osim časti i naslova preuzimaju i obvezu čuvanja ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Rektorov “počasnik” Čović

Kako će to naši “počasni doktori” čuvati ugled sveučilišta ako ne umiju čuvati ni vlastiti, to je drugo pitanje. Prvo je – što je to kod nas časno, a odgovor najbolje ilustrira “doktor Bandić”, i ništa manje uvjerljivo njegov odnedavni kolega, počasni doktor Dragan Čović, kojega je sam rektor Damir Boras predložio i naposljetku okitio. A da malo tko razuman znade reći čime je taj BiH “zajedničar” ovu zemlju i ovaj narod zadužio, na koji joj je način pridonio. Osim možda njezinom moralnom, političkom, i ekonomskom potonuću, gurajući nas u nove sukobe i nove nacionalističke torove u susjednoj BiH.

I dok je Čović poznatiji kao onaj koji je darove dobivao, Bandić ih je velikodušno dijelio.  Kažu da bez njega ne bi bilo nove zgrade Muzičke akademije. Koja sada “počasnim doktoratom” nagrađuje svoga investitora.  Kao da bi netko drugi, a ne gradonačelnik, trebao brinuti o potrebama grada i njegovih institucija?  Zasluge je stekao, ne kao mecena, velikim donacijama s vlastitog računa, nego  grabeći uredno u zagrebački proračun kojeg pune porezni obveznici, građani Zagreba, a  on onda dijeli “po potrebi” .  Zar je dobrotvor ako se zalagao za bolje uvjete glazbenicima?

Bandić je ulagač koji računa da će mu se uloženo brzo vratiti. I vraća se,   povjerenjem na izborima za gradnačelnika Zagreba, čak šest puta. Osim toga, bez izbora, i njegova je zastupnička participacija u Saboru narasla s jednog na 13 parlamentaraca. Svi hoće biti uz Bandića, nitko ne mari za optužnice USKOK-a, pa ni za porijeklo imovine, napose umjetnina svojedobno pronađenih u pretresu gradonačelnikove kleti.  Nitko se više ni ne sjeti Bandićeve vožnje u pijanom stanju i bjega s mjesta nezgode, kamoli otkaza policajcu koji ga je prijavio. Bandić je i u svojoj bizarnosti ( sjetite se njegovog bosonogog puzanja po zaleđenoj spomen-ploči palim pripadnicima 108. brigade HVO-a kod Brčkog ) jedinstven. Njega u politici masovno slijede žene mada je primitivni muški šovinist. Svi se pred njim klanjaju , jer svi od njega neku korist očekuju. Ima se, može se. A takva čast, kakvu građani ukazuju političaru Milanu Bandiću, vrijedi Borasovog “počasnog doktorata” ispisanog latinskim jezikom i opečaćenog suhim žigom sveučilišta, zar ne?! Makar ga “doktor Bandić” ne bu znal pročitati…

Pa ako je tom počašću nagrađen Dragan Čović, šef HDZ-a BiH, čiji zastupnici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasaju protiv osude četničkog sijela u Višegradu, kako ne bi mogao jedan “socijalno osjetljivi” i cjelodnevnom delanju posvećeni Bandić ? Manje je bitno da doktorat ide u ruke prizemnog populiste koji ne zna čak ni notornu stvar da Dubai nije europska metropola…

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima (Foto: Službena Facebook stranica Milana Bandića)

Što je više “kleveta i laži…”

USKOK bi se, doista, trebao zamisliti nad ovom svečanom viješću. Pa i preispitati. Što to rade, komu to optužnice ispisuju, tko im to, uostalom, podmeće? Jer, ako rektor najvećeg hrvatskog sveučilišta s radošću obznanjuje kako je pokrenuta procedura za dodjelu počasnog doktorata velezaslužnom zg-gradonačelniku, nešto zasigurno ne valja u tim “uskočkim” optužnicama. Ako USKOK želi sačuvati svoju čast, vrijeme je da ih povuče, kako njima ne bi nepotrebno prljao časni “doktorski” obraz Milana Bandića. Ionako od tih optužnica neće biti ništa, evo su i one protiv Kutle i Gucića pale u zastaru, nekmoli ove kontra počasnog doktora zagrebačkog Sveučilišta Milana Bandića. “Što je više  kleveta i laži, Mićo nam je miliji i draži”…

Inače, kako saznajemo s tportala, prvi počasni doktor zagrebačkog Sveučilišta bio je Tadija Smičiklas, kojem je počast dodijeljena 1913., a tijekom minulog stoljeća sakupilo ih se stotinu, redom zaslužnih pojedinaca. Rektor je sam od 2014. imenovao trojicu počasnih doktora: Mirka Kelemena, dirigenta i skladatelja, Stanka Lasića, književnog teoretičara, povjesničara, esejista i krležologa, te Dragana Čovića, kojega primarno prepoznajemo i tituliramo njegovom političkom legitimacijom i “zaslugama” ( mada je doktorirao na Strojarskom fakultetu u Mostaru ).

Bandić nadmašuje svu trojicu, i mora biti da je rektoru Borasu silno žao što ga sam nije predložio za ovu iznimnu titulu Sveučilišta, u čemu mu ne može parirati nijedan, mimo Čovića, od stotinu hrvatskih sveučilišnih “počasnika”. Po bizarnosti i sramotnom dezavuiranju Sveučilišta koje je zbog ovakvih “doktorata” , uz ostalo, izgubilo svako poštovanje domaće i međunarodne akademske zajednice.  Ali, imamo Borasa, a uskoro ćemo imati i “počasnog doktora Bandića”.  Tko to može platit?!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI