Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
POLITIKA
Mislav Kolakušić u HRT-ovoj emisiji Nu2 :Članovi DSV-a sami sebe biraju za suce, što je protuzakonito, a meni bi zabranili baviti se politikom !?

Mislav Kolakušić u HRT-ovoj emisiji Nu2 :
Članovi DSV-a sami sebe biraju za suce, što je protuzakonito, a meni bi zabranili baviti se politikom !?

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je javnosti poznatiji kao “političar u nastajanju” odlučan obračunati se s korupcijom, najavio je danas, gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, da će se na listi građana okušati kao kandidat na svibanjskim izborima za Europski parlament. Ne vidi, za razliku od predsjednika Vrhovnog suda Đure Sese, da je to u sukobu s njegovom sudačkom funkcijom na Trgovačkom sudu i kako je potvrdio, namjerava i dalje biti sudac.

Otkud novac za kampanju? – Obiteljski, kazao je, supruga, sin i ja, dijelom od donacija građana. Naslijedio je dva stana nakon smrti roditelja, kazao je Kolakušić.
U prilogu emisije mogla se čuti izjava Sese koji tvrdi da se Kolakušić kao sudac ne može baviti politikom, a ako ustraje na tome, DSV će ga smijeniti sa sudačke dužnosti.
Govorio je o uništenom sustavu vrijednosti u Hrvatskoj, o uništenom gospodarstvu, korupciji u pravosuđu i milijunu neriješenih predmeta što nigdje nema, to ne može biti, tvrdi Kolakušić. Nastojao je objasniti vlastitu potrebu da i osobnim angažmanom sudjeluje u zaštiti temeljnih ustavnih vrijednosti hrvatske države čemu je posvetio, kako je rekao, cijeli svoj život. Ali, da bi se promijenilo ovakvu Hrvatsku kakva je danas, dodao je, nužno je promijeniti one koji Hrvatsku predstavljaju u zemlji i svijetu, dakle, i u Europskom parlamentu.
Pozvao se na Zakon o Europskom parlamentu koji, kaže, omogućava sucima, državnim odvjetnicima, pučkim pravobraniteljima i svim ostalim državnim dužnosnicima da se kandidiraju za EP. Nije mu jasno kako to čelnik Vrhovnog suda Đuro Sesa ne zna. S druge strane, članovi Državnog sudbenog vijeća, napomeno je, sami sebe su birali na funkcije što je apsolutno neprihvatljivo, to je nepoštivanje vlastitog zakona po kojem za suca mora biti biran onaj tko ima najveći broj bodova.
Potaknut je na kandidaturu zahtjevima tisuća građana koji od njega očekuju da nešto poduzme, a ništa nije moguće bez izbora i zato na izbore kani s listom građana koju predlažu građani . Nastojat će na toj listi s 12 imena imati zastupljene sve struke, sve profesije, ali nema mjesta nijednom političaru. A nakon europskih, namjera mu je okušati se i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Kad pobijedi na predsjedničkim izborima, mjesto u EP-u preuzet će njegov zamjenik, rekao je, ne ostavljajući ni najmanje dvojbe u izborni uspjeh. No, dobije li izbore, s početkom mandata u EP, ipak će, rekao je, prestati biti sudac.
Požalio se na medijsku blokadu te ustvrdio kako do današnjeg gostovanja u Nu2, nije imao pristupa na nijednu nacionalnu televiziju, osim N1.

Mislav Kolakušić/Foto:TRIS/J.Krnić

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI