Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
(NE)RED / GRAĐANI
Ilustracija

Zmija koja krije noge:
Pulske vlasti o koncesijama ne žele dati ili daju čudne i nepotpune informacije

Ilustracija

Kako je jasno svakome malo upućenijem u državi, posebice u hrvatskom priobalju, okolnosti oko dodjele i naplate koncesija i koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru su – nejasne. To nam je u više navrata postalo jasno u novinarskom poslu, kada smo od odgovornih tražili podatke o broju ugovora i prihodima (npr. vidi Tris – Hrvatska: Pomorsko dobro ili pomorsko loše – plima privatnih interesa i oseka razumnog upravljanja). U jednom od takvih slučajeva jedini djelomično jasan odgovor smo dobili od Primorsko-goranske županije. Ostale priobalne županije  su se uglavnom nezakonito oglušile na upite. Krili su podatke o tome ‘kao zmija noge’, kako se slikovito kaže u narodu.

Građani Pule, udruženi u  inicijativu Volim Pulu, u posljednje vrijeme biju bitku protiv samovolje pulske gradske vlasti koja glavninu gradskih plaža želi prepustiti na dugoročnu vladavinu koncesionarima. Između brojnih drugih aktivnosti koje poduzimaju (prosvjedi, sudjelovanje u javnim raspravama, slanje prigovora gradskim vlastima i sl.), sada su iz pulske udruge Zelena Istra zatražili podatke o koncesijama i koncesijskim odobrenjima na području grada.

-Neke informacije ne žele dati, neke su nepotpune, neke se razlikuju, a neke su zaista – čudne. – ističu.

Nikakvo čudo. Njihovo priopćenje je nastavku, a na kraju teksta su i dokumenti s tim u vezi.

S nedavnog prosvjeda u Puli

PRIHODI OD KONCESIJA I KONCESIJSKIH ODOBRENJA: SKRIVANJE, “LAPSUSI”, NEPODUDARNOSTI

Građani Pule ne mogu do pouzdanih i potpunih informacija

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama od Grada Pule zatražene su informacije o koncesijama i koncesijskim odobrenjima na području grada. Neke informacije ne žele dati, neke su nepotpune, neke se razlikuju, a neke su zaista – čudne. U prilogu dostavljamo originale dokumentata, pogodne i za samostalno istraživanje o načinu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Prihod od koncesijskih odobrenja s godinama pada iako broj koncesijskih odobrenja raste. Tako je za 27 koncesijskih odobrenja u 2016. prihodovano 698.000 kn, u 2017. za 27 koncesijskih odobrenja 650.000,00 kn, a u 2018. za 90 koncesijskih odobrenja tek 605.000,00 kn.

Od naknada za koncesije na pomorsko dobro je u 2018. prihodovano 2.113.457,27 kn.

Ukupni prihodi od koncesijskih odobrenja i koncesija u 2018. tako iznose 2.718.457,27 kn. Prema (čl. 11. i 12. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, ti su prihodi namjenski i koriste se za redovno upravljanje pomorskim dobrom.

Prema dostavljenom odgovoru, troškovi održavanja pomorskog dobra Grada Pule u 2018. godini iznosili su 2.099,901,15 kn, a zanimljivi prikaz troškova po pojedinim stavkama možete naći u dokumentu u prilogu. Prema tim podacima izgleda da je 600.000,00 kn ostalo neutrošeno.

Premda prema čl. 7. ZPPI-ja, “informacije koje tijela javne vlasti objavljuju odnosno daju moraju biti pravodobne, potpune i točne”, uobičajena je situacija da se odgovori Grada Pule o utrošenim javnim novcima razlikuju od odgovora do odgovora. Tako npr. u odgovoru na pitanje o idejnom projektu kupališta Stoja, Grad Pula 26.2.2019. odgovara: “Tako je u proračunu Grada Pule za 2018. uz realizaciju konstruktivne sanacije centralne zgrade kupališta, financirana i izrada idejnog rješenja kompleksa kupališta Stoja u iznosu od 46.875,00 kn (S PDV-om)…”. Tog iznosa u odgovoru na pitanje o svim troškovima održavanja pomorskog dobra u 2018. godini nema.

U Odluci o donošenju Izvješća o izvršenju Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Pule za 2018. godinu, koja je dostupna na internetu, stoji: “Tijekom 2018. godine izdano je ukupno 90 koncesijskih odobrenja u vrijednosti od 434.927,82 kn.” Nije jasno koji je od dva različita podatka o ukupnom prihodu od koncesijskih odobrenja točan – 605.000,00 ili 434.927,82 kn.

Javnosti bi bile zanimljive i informacije o cijeni koncesijskih odobrenja, koje npr. u svom Planu upravljanja pomorskim dobrom objavljuje Općina Medulin, a Grad Pula krije.

Ilustracija

Na zahtjev da nam se dostave imena tvrtki i obrta nositelja važećih koncesijskih odobrenja, Grad Pula nam je odgovorio da nam ih nisu u mogućnosti dati jer “ne postoji obveza javnog objavljivanja rješenja” kao ni “imena i prezimena nositelja koncesijskih odobrenja”. Nismo tražili imena osoba već imena tvrtki i nismo ih dobili, što je vrlo zanimljivo jer bi takav podatak, zapravo, trebao biti javno dostupan na internetu. Splitsko-dalmatinska županija na portalu “Pomorsko dobro je naše dobro” objavljuje imena ne samo tvrki nositelja svih koncesija i koncesijskih odobrenja, već i imena fizičkih osoba nositelja koncesija. Grad Pulu smo zbog odbijanjanja davanja informacija prijavili Povjereniku za informiranje. Projektom “Pomorsko je dobro” Splitsko-dalmatinska županija želi potaknuti građane i institucije na aktivniju zaštitu pomorskog dobra, omogućavajući on-line prijave uočenih kršenja propisa i dozvola. Tako se na tom portalu mogu pročitati i podaci o mikrolokaciji, čestici, predmetu i trajanju koncesija i koncesijskih odobrenja :

https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr

Odgovor na postavljena pitanja o iznosu prihoda od naknada od koncesija Grada Pule je još čudniji. Pitanja koja smo postavili 1. veljače 2019.:

– izvor prihoda od koncesija u 2018. (kada je, prema informacijama Grada prihodovano

2.113.457,27 kuna); naime neke koncesije izdaje Grad Pula, neke Istarska županija, a neke

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, pa zahtijevamo informaciju o prihodima od

svakog od ta tri tijela)

– prema Registru koncesija, fiksni dio naknade od koncesija na pomorskom dobru iznosi za

Grad Pulu (10 koncesija) – ukupno 235.716,24 kn (samo trećina je prihod Grada), Istarsku županiju – (? koncesija) – ? kuna, te za Ministarstvo, mora, prometa i infrastrukture (5 koncesija – 3.125.452,70 kn prihoda ukupno od čega je samo trećina prihod Grada). Molimo informaciju o čistom prihodu Grada Pule od pripadajućeg fiksnog dijela naknada od koncesije na pomorskom dobru za koncesije koje izdaje Grad, za one koje izdaje Istarska županije te za koncesije koje izdaje mjerodavno Ministarstvo.

– molimo informaciju o ukupnom prihodu u 2018. godini od varijabilnog dijela

naknade od koncesija Grada Pule, te o iznosu koji je od te naknade pripao Gradu Puli

nakon uplate Županiji i Državi

– molimo informaciju o ukupnom prihodu u 2018. godini od varijabilnog dijela

naknade od koncesija u nadleažnosti Istarske županije i Države u 2018. godini

U odgovoru Grada Pule stoji: “Što se tiče preciziranja dijela koncesijske naknade koji pripada Gradu Pula, Istarskoj županiji odnodno Republici Hrvatskoj, obavještavamo vas da ne posjedujemo tražene informacije. U prilogu je cjeloviti odgovor Grada Pule.

Pozivamo medije da se za sva pojašnjenja navedenih odgovora u vezi s upravljanjem javnim novcem obrate Gradu Puli odnosno nadležnom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Prilozi:

– 1.2.2019. – upit Zelene Istre temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama – 2019_02_01_ZPPI_upit_prihodi
– 19.2.2019. – odgovor Grada Pule na upit Zelene Istre temeljem ZPPI – 2019_02_19_ZPPI_odgovor_Grada

2018_12_24_Izvjesce-o-izvrsenju-plana-upravljanja-pomorskim-dobrom

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI